Ще обменяме евро в пощите след приемането му

Услугата ще е безплатна за срок от 6 месеца
18 юли 2024 09:52, Анисия Иванова
58
Ще обменяме евро в пощите след приемането му
Снимка: БГНЕС

След въвеждане на еврото в България в пощенските станции ще може безплатно да се обменят левове в общата европейска валута, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Правителството възложи на „Български пощи” да извършва услуга от общ икономически интерес –  обмяна на каса на банкноти и монети от левове в евро за срок от 6 месеца, считано от датата на приемането ни в еврозоната.

По този начин се осигурява лесен и достъпен начин за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в населените места, където няма офиси или клонове на кредитна институция. „Български пощи“ ЕАД разполага с над 2700 пощенски станции, включително в труднодостъпни райони. Те обслужват 5,6 милиона българи. 1921 от станциите се намират в малки населени места с общо население над 1,4 милиона жители.

Предоставянето на тази услуга в малки селища, в които няма друга алтернатива, ще създаде удобство за гражданите, спестявайки им време и средства за пътуване до големите градове, отбелязват от правителствената пресслужба. Те уточняват, че дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 лв. до 10 000 лв. на ден е необходима предварителна заявка, и то само в определени пощенски клонове в страната.

Във връзка с предоставянето на новата услуга ще се осигури оборудване на 2275 работни места в пощенските станции, в които ще се предоставя услугата, отбелязват от правителствената пресслужба.

От пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията информираха, че във връзка с това в момента се разработва план за обучение на около 2500 служители, подготвят се и обществени поръчки за закупуване на броячи, камери за видеонаблюдение и друго оборудване.

"Български пощи" разполагат с най-голямата логистична мрежа в страната и тяхната роля ще бъде ключова за плавното преминаване към общоевропейската валута в малките населени места. Аз съм убеден, че доверието, с което се ползва пощенският оператор, допълнително ще допринесе за гладкото протичане на процеса“, подчерта служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков след приемането на решението на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Дела и преди 1 месец
Колективни искове, правите си сметката без кръчмарят, да национализирате частни депозити.
51
0
 
1
 
! Отговори
Демократите преди 1 месец
Кога референдум. Нищо няма да ви обменяме в пощите. Ами сопи за вас, само да сте посмели да пипате частни сметки в левове, долари, паунди. Частните пари на хората не са ви Бащиния.. Да се научите да питате народът, дали иска да унищожавате Левът.
50
0
 
0
 
! Отговори
Аз отдавна съм преди 1 месец
В еврозоната нищо няма да обменям винаги ако имам някоя пара от горе я държа в евро, сега ходя по ченч бюра да обменям в левове
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бай Левон питахте ли го?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
имам готовност за обмяна на еврото с тубубензин в ръцете ще видя колко добре горяттези хартийки еврото
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А да си направим най- накрая 1 референдум, да видим колко от нас искат да забият последния гвоздей в ковчега на нашата държава! Няма референдум, защото отлично знаят какъв ще е резултата (това е специално към твърдящите, че "искаме еврото"). Приемем ли еврото вече ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще трябва да плащаме борчовете на мързеливите гърци, имотите и колиетата на зеленската, и т. нт. Нищо му няма на нашият си ЛЕВ! Аз съм Българин, и си искам лева! Референдум! Нали сме демокрация? Или не сме???!!!
46
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаме евро, gлупаците никой не ви пита.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България бизнесмените (мафията) са толкова мръсниИзроди че задминаха цените в цял свят и сега ги яд че няма накъде да вдигат повече хаха
44
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В днес бг коментиращите искат рубла. :)
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този "обмен" ще струва 1 милярд на бюжета и за какво е нужно като тия пари можеха да се дадат за да се лекуват хората и на безработни по 20 г. не могат да намерат работа в провинция и се обезлюдява.
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от къде на къде харчат пари при положение че нито ние искаме в еврозоната,нито нас ни искат там. Въртят далавери със поръчките и си мислят че като са служебни анонимници няма да им се потърси сметка,ама не са познали.
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, подкрепям
40
7
 
21
 
! Отговори
Искам референдум преди 1 месец
То сега е скъпо: имоти, храни, услуги..а след въвеждането, алчността ще вдигне още повече цените.НЕ ИСКАМ ЕВРО!!
39
14
 
5
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
А копейките къде ще си обменят надниците от рубли в евро?
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да благодарим на Олигарсите рожби на Кремъл и техният юмрук, който се вирна в деня когато обявиха от ЕК, че БГ е приета в чакалнята на Еврозоната....и като се заредиха едни протести, а след това моделът Баджанаците- направи 30% инфлация и цена на дизела юли 2021г стигна 3.90лв- справка НСИ калкулатор инфлация и ФУЕЛО- значи ГЕРБ кофти но га хляба стигна 4.60лв а олиото 8лв вие сте доволни?
37
3
 
15
 
! Отговори
е да преди 1 месец
Ще обменяме, ама няма да е 2025. С тази липса на правителство е абсурдно да смятат, че ще се случи от Януари.
36
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да каже- В КОЯ ДЪРЖАВА ИМА ВАЛУТЕН БОРД НАД 26 ГОД- САМО В БГ НАЛИ- В ХЪРВАТИЯ МИН ЗАПЛАТА 700 ЕВРО, В БГ- 477ЕВРО
35
1
 
24
 
! Отговори
До 32 преди 1 месец
Къде са цените като тук бе в Лидл в Италия цените са по ниски от същата, верига у нас хората ходят не можеш ги излъга
34
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, това ще е голямо удобство.
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29 По-скоро не, но примерно 2лв са 1.02 евро, а те ще закръглят на 1.10 или има-няма 7% отгоре. Тъй де, кой ще брои жълти центове? Като се сетя, досега монета под 10 цента не ми е попадала, където и в ЕС да съм пазарувал.

Спонсорирани публикации