ЕЦТП: Е-тротинетките са заплаха за всички участници в движението

Нужен е адекватен контрол, заявяват от сдружението
30 авг 2024 11:08, Нели Христова
28
ЕЦТП: Е-тротинетките са заплаха за всички участници в движението
Снимка: БГНЕС

Електрическите тротинетки вече не са просто средство за бързо и евтино придвижване. Те се превръщат в оръжие на пътя, заявяват от Европейския център за транспортни политики.

Време е за категорични мерки срещу тротинетките, за да не губим животи, казват от ЕЦТП, след като 16-годишно момче почина след падане от електрическа тротинетка в Плевен.

"Електрическите тротинетки, развиващи високи скорости, без адекватна законова рамка и контрол, те са заплаха за всички участници в движението. И всеки ден, в който отлагаме въвеждането на строги правила, рискуваме още животи“, казват още от центъра и задават няколко въпроса към отговорните институции:

  • Как ще бъде понесена отговорност при пътнотранспортно произшествие, предизвикано от водач на електрическа тротинетка, при положение, че няма задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за управляващите този вид индивидуално превозно средство?
  • Как МВР контролира скоростта на електрическите тротинетки и как идентифицира и санкционира нарушителите?
  • Как МВР гарантира, че управляващите тротинетки са навършили 14 години?
  • Как МВР контролира дали управляващ електрическа тротинетка е на възраст под 18 години, което според Закона за движение по пътищата означава, че той трябва да има предпазна каска?
  • Има ли реални санкции за родители, които позволяват на малолетни да управляват електрически тротинетки?
  • Необходимо ли е всяка такава тротинетка да бъде регистрирана, за да се осигури отговорност при нарушаване на закона?
  • Трябва ли да се въведе задължително изискване електрическите тротинетки да се движат само по велоалеите?


ЕЦТП настоява за изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да включва и ясни и категорични правила за използването на електрически тротинетки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Общество
Над 300 вида птици са преносители на Западнонилска треска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
разтревожен преди 1 седмица
Важният въпрос е: Щом МВР контролира автомобилите и при тях няма описаните по-горе проблеми с контрола, защо тогава стотици хора биват убивани от автомобили всяка година???Истинските убийци на пътя са колите. Толкова деца си отидоха от сблъсъци с коли ... Въпреки че там уж има и гражданска, и регистрация, и всичко ...
26
1
 
4
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Забрана на тротиниетките, ами те се оказаха обществено опасни. Тротинетката се оказа играчка - плачка, а то си е итрачка от където и да го погледнеш.
25
0
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 2 седмици
"кой ли инженерен гений" Може би същият който измисли маменцето на тази осакатяваща и убиваща изродщина-скейтбордовете! Те поне дразнят само с отвратителния си шум, ако не им се завираш сам в краката, а тези ид*отщини са идеално средство за деп)оп*улация на всички-и на мал*оум)ните собственици, и на невинните граждани, които вече не могат да вървят спокойно нито по тротоари, нито в пешеходни зони. Буквално НИКЪДЕ! Който не стане тотална жертва на зеления геноцид, отива в лапите на белия геноцид!
24
5
 
0
 
! Отговори
zombay преди 2 седмици
ПОЛОВИНАТА БУЛГАРОПИТЕЦИ ВЕЧЕ ЖИВЕЯТ В *** НАРЕЧЕНА СОФИЯ И С КЕФ ДИШАТ ПО 2 ЧАСА НА ДЕН ПО ЗАДРЪСТВАНИЯ ГАЗОВЕ ОТ 30 ГОДИШНИ БАРУТНИЦИ! ПРОБЛЕМЪТ, БУЛГАРОПИТЕЦИ Е ЧЕ Е НЕИЗБЕЖНО И ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЩЕ СЕ ЗАСЕЛЯТ В ***!!
23
0
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 2 седмици
"проблемът не е това, което пишат тука дезинформаторчетата, а в това че състемата за опериране на компаниите е американска и всяко пътуване с това превоюно средство източва пари към сащ." ---------------------- Кое е дезинформация бе, многознайко? Това, че тротинеткаджиите не спазват правилата за движение? Че карат като бесни? Че често са пияни и дрогирани? Че се движат по тротоарите? На всичко отгоре пътуването с тротинатка източва пари от здравната каса заради лечението на пострадалите!
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
проблемът не е това, което пишат тука дезинформаторчетата, а в това че състемата за опериране на компаниите е американска и всяко пътуване с това превоюно средство източва пари към сащ.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълна забрана, само неадекватни се качван но това. Или да имат книжка и номер.
20
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То по тази логика и за колелата ще искат да ни стрижат с граждаснка и куп други регулации
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая тротинетка нито мигачи нито стопове нищо и ако те хакне в новата кплица и познай...и лапето на кайма и колата ти за ремонт!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как мое тротинетка без гражданска и дето вдига повече от скутер, законните 45км/я а за скутер се иска категоюрия, данък, гражданска, каска...
17
3
 
7
 
! Отговори
Този Който преди 2 седмици
Който не е наясно: всяка една тротинедка, което се продава в момента е ограничена до скорост 25км/ч според директива на ЕС. Но: с помощта на смартфон, безплатно приложение и минута видео от youtube всеки келешш може да и премахне всички ограничения и защити и тротинедката да се набира докато се подпали мотора/контролера/батерията. Единственото, което губят е евентуално гаранцията. Тука кой е виновен? Тротинетката ли?
16
0
 
11
 
! Отговори
СОФИЯ преди 2 седмици
е залята от тротинетки на частна фирма, които се наемат с телефончето. Няма никакъв контрол, кой, как , на каква възраст ги кара. Умният прекрасен кмет ги пусна.
15
6
 
0
 
! Отговори
Турист преди 2 седмици
Лееко лиценерно разглеждате казуса, не мислите ли? Кажете каква асоциация се появява в главите ви като чуете "катастрофа с кола" и "катастрофа с БМВ"? Или пък "катастрофа с мотоциклет" Май има разлика, а? И какъв ще резултата ако водача на БМВ-то се качи на колело, тротинедка, камион...и т.н. И щом ще се наказват всички собственици на тротинедки, да накежем и всички собственици на БМВ, а?
14
3
 
18
 
! Отговори
zxbzb преди 2 седмици
Нужна е ТОТАЛНА забрана за тези "самоубийки"-това не са тротинетки, а оръжия за самоубиване на деца!!! Основна вина имат родителите, които купуват такива китайски отпадъци и безконтролно позволяват на децата си да се претрепват с тях и да нараняват други участници в пътното движение!!! ЗАБРАНА
13
1
 
18
 
! Отговори
AAAA преди 2 седмици
Много от тротинеткаджиите не знаят правилата за движение, а се движат с по 50-60км/ч в населени места. Рецепта за нещастни случаи.
12
11
 
1
 
! Отговори
естествен преди 2 седмици
подбор . преди 3 г 1 с тротинетка и другите немат . сега се пренасели и ги мразят . то е електро велосипед това . да карат Тротинетки ендуро . моторче за колело беше 1500 лв . сега 1 тротонетка е 300 лв . и бебетата карат . не ми пречат .
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
просто и лесно е, приравняват се на мотопедите до 50 куб.см., да не говорим че някои от тях са и по-мощни
10
1
 
5
 
! Отговори
Уважавам преди 2 седмици
ЕЦТП са адекватна НПО и работи с реалистични проблеми, дава адекватни предложения. Но дори и те пропускат нещо свръхелементрно, което не виждам в статията:1. В деистващия ППЗДП има раздел за двуколесни пътни превозни средства, задвижвани с двигател. За тях са изписани много страници с изисквания. Кога ще ги наложат на тротинетките?2. Кой трябва да спре движението на три и четириколесните електрозадвижвани МПС по пътната мрежа, управлявани от лица, незапознати със ЗДвП? И защо не го прави?
9
0
 
22
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
При тази инфраструктура на велоалеите, които са буквално на тротоара такива бързи превозни средства нямат място! В София поне няма как да вървиш спокойно по тротоара, без да стъпиш на велоалеята. На десетки места просто тротоарът е прекъснат от велоалея и трябва да се пресече. Да не забравяме, че все пак по тротоарите вървят малки деца, възрасни хора, бременни жени. Много е неприятно да се оглеждам на тротоара, докато летят тротинетки.
8
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Добри са, само дето чат-пат литиево-йонните батерии експлодират