В голяма част от България средната заплата не стига за нормален живот

Има задържане на цените, годишната инфлация се повишава
18 юли 2024 21:30, Анисия Иванова
165

През юни националната статистика отчита спад в цените за потребителите с 0,2%. Поевтиняват услугите в сферата на съобщенията и транспорта, както и облеклото. В същото време КНСБ отчита, че за издръжката на едно тричленно семейство са необходими 2 615 лева.

"Спрямо предходното тримесечие, когато правихме проучването, има намаление от 1 лев, ако може да говорим за намаление. По-скоро може да кажем, че има задържане на цените през последните 3 месеца спрямо това, което имахме през първото тримесечие на 2024 година. Тези пари ни стигат за всички основни неща - храна, битови сметки, разходи за транспорт, облекло", каза Петър Мишев от КНСБ.

По думите му сега зеленчуците и плодовете са с по-ниски цени.

"Сезонът е такъв, това е нормално и един от важните елементи в нашата издръжка. Имаме и задържане на цените на енергоизточниците, на горивата на световните пазари. Но на годишна база цените продължават да растат. Така че имаме процес на дезинфлация", добави Мишев.

Икономистът Михаил Кръстев подчерта, че годишната инфлация се повишава с 1,2%.

"Не може да говорим за някаква сериозна дефлация. По-скоро виждаме недостатъчен спад на инфлацията, така че да покрием критерия за ценова стабилност - това, което ни спря за присъединяване към Еврозоната. Причините са много, като една от основните е управлението на публичните финанси. Инфлация се бори по два начина - с ограничаване на паричното предлагане и намаляване на потреблението", поясни Кръстев за Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че за ограничаване на паричното предлагане разчитаме на ЕЦБ.

"По отношението на намаляване на потреблението ние не правим нищо, напротив. В момента има продължаване на политиката на диференцирани ставки по ДДС за сектори, които оперират през тези летни месеци. Ако погледнете статистиката на НСИ, вие ще видите ръст в цените в хотелиерските и ресторантьорските услуги - нещо, което не би трябвало да се наблюдава", коментира икономистът.

Кръстев припомни, че няма разговор за актуализация на бюджета и управлението на публичните финанси.

"За съжаление, все още има хора, които не достигат тази заплата за издръжка. Когато говорим за 2 615 лв., говорим за нетни величини. 30 на 100 от хората получават до 1000 лв. заплата. Но все пак този пункт на тези хора намалява. Заплатите също растат", допълни Петър Мишев от КНСБ.

Михаил Кръстев бе категоричен, че повишаването на доходите зависи от повишаването на производителността на труда.

"Другият проблем са регионалните неравенства. Ако погледнем нетното възнаграждение в София град, ще видим стойности, които далеч надхвърлят това, което колегите са изчислили. Средната нетна заплата в София е 2000 лв., това обаче не важи за всяка друга област в страната. София не е България. В голяма част от България средната работна заплата не стига за нормален живот", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
18
 
! Отговори
Меринджей от село преди 1 месец
Ама как ваааа ? В интернета всички сме Мильонерчета , АйТита, Богаташи в Крипто и Финансови Иксперти..... Караме Майбахи, ходим набали и много се смеем на бедняците дето коментират тук , без да имат поне 5 лева в джоба като нас.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не стигат даже и за развалвн домат! Да не гпворим за нормален живот...
70
2
 
6
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 1 месец
До Анонимен. За какво им са финансови консултанти? Всеки сам да си управлява финансите. Това е целта. Всеки да намери начин как да печели пари и да усвои сам занаята.
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазете се от Сектата на Сциентлогията на Ивелин Михайлов , чрез мрежа от измамници наричаща се Лични финасови Консултанти , ще ви гепят и вземат парите и имотите..
68
13
 
4
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 1 месец
Какво направих и аз не знам, но само за един ден спечелих 600 евро само от покупко-продажба на акции, докато хората се чудят как да свържат 2-та края.
67
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук в Казанлък 1200 лева ми стигат точно да си платя тока, водата и да излезна 3-4 пъти по центъра. През по-голямата част от месеца съм в режим инкогнито.
66
10
 
9
 
! Отговори
Мечо Тенекийски преди 1 месец
Как не стига бе? Идеш по селата жулят ракия от сутринта в местнта кръчма, и кебапчетата вече се пекат. Идеш в градовете дискотеките пълни, *** чалга парти. Всяко семейство с по три коли дори и дранголници. Всеки са напудрил, гъзарр го раздава. Туй само с пари се прави. Банките пращат пълни с пари от депозити. Пенциите вдигнаха. И се недовлни. Те от Световната банка казаха че сме в клуба на богатите. А тук някъв гольоо от Кнсб са праи на ръзбирач, ама май е полски свирач.
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
винаги е било тако! И какво от това?
64
5
 
11
 
! Отговори
СССР го няма преди 1 месец
Добре се живееше на запад по времето на СССР, тогава се страхуваха от революция да не стане като СССР - при комунизма няма да има пари, при нас ще бъде с пари, но ще има по много от всичко и за всички, и ще потреблявате все повече, и вашите деца ще потребляват повече от вас. 80те години се видя, че това не работи, и започнаха да взимат кредити, ще има много, и за всички, но на кредит. 2021 година тази система окончателно рухна, сега вече ще има все по-малко и по-малко.
63
7
 
18
 
! Отговори
35 години преди 1 месец
Това е половин живот. Половин живот минал в мизерия и мъка. А ако последните 35 години бяха лоши, следващите 35 ще бъдат ужасни. Нормално живяха по старите, при социализма, а сегашните млади хора след 30 години ще си спомнят днешния живот на техните родители и баби и дядовци пенсионери и ще им завиждат. Така ще мине живота, в мизерия.
62
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някога България е имала над 2000 танка, а сега няма и 10 да помагат в различни ситуации. Политиците трябва с камъни да бъдат удряни. Нещастниците съсипаха страната и хората
61
7
 
11
 
! Отговори
Педерас преди 1 месец
При Тодор Живков не можехме да правиме гей-паради.
60
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ooooх, кога ще ни дойде от некаде един нормален живот, да си живееме леко и приятно един нормален живот, да си имаме дом, работа, достойно заплащане, достъпно и качествено здравеопазване, сигурност и безопастност, функциониращи държавни институции, социален пакет - мед, обслужване, пенсии и грижа за възрастните и децата, ей така да си живеем леко и приятно, еееех.
59
4
 
10
 
! Отговори
Компир преди 1 месец
Ччччаааакай малко, нали миналата седмица се обясняваше, че вече сме в клуба на богатите?
58
7
 
5
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Този икономист да си навре дипломата отзад!!!Срещу инфрацияга се борим с намаляване на потреблението...Ужас..!!!
57
3
 
13
 
! Отговори
до 50 преди 1 месец
"""""Какво е нормален живот"""""" -------- Много накратко: Дом, работа, достойно заплащане, достъпно и качествено здравеопазване, сигурност и безопастност,, функциониращи държавни институции, социален пакет - мед, обслужване, пенсии и грижа за възрастните и децата!
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Украйна кога ще я приемат в НАТО?
55
5
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Виновно е статукавото. Евроатлантизма и демокрацията са най-добрата система, но статукавото им пречи да се развиват.
54
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екс-канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел предрече "тежки месеци" за Германия.
53
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.