6 482 484 души - това е населението на България при последното преброяване

НСИ ревизира данните между двете проучвания
26 юли 2024 13:00, Петър Бойчев
236
6 482 484 души - това е населението на България при последното преброяване
Снимка БГНЕС

Още преди три години населението на България е било под 6,5 млн. души. Това става ясно, след като
Националният статистически институт ревизира данните за населението на страната в периода между двете преброявания през 2011 и 2021 г.

В резултат на ревизията, актуалните данни са занижени спрямо обявените през съответните години. Така например се оказва, че още през 2021 г. сме били под 6,5 млн. души. Към 31.12.2021 г. населението на България е било 6 482 484 души по новите данни, докато предишните данни бяха за 6 838 937 души. Вижда се, че разликата е с близо 400 000 души. Корекциите се отнасят само за годините между двете преброявания, уточняват от НСИ.

Причината е отчетена разлика в броя на населението от текущата демографска статистика и резултатите от Преброяване 2021. Преброяването показваше демографската картина на България към 7 септември 2021 г.

Разликата се дължи основно на неотчетена през периода външна миграция, възлизаща на 4.7% от населението към 31.12.2021 г. в сравнение с данните за населението от преброяването към 7 септември 2021 г. В регионален аспект разликата варира от 0.6% намаление на населението за област Враца до 12.3% за област Кърджали, обясняват от статистическия институт. С голяма корекция надолу са и областите Шумен, Добрич, Търговище.

Целта на ревизията е да бъдат произведени оценки за броя на населението към 31.12. на всяка календарна година за периода 2012 – 2021 г., съобразени със закономерностите в демографските процеси раждаемост, смъртност и миграция през периода, както и да се отразят резултатите от последното налично преброяване през 2021 г., поясняват още от НСИ. Такава ревизия на населението е правена и след предишното преброяване - от 2011 г., показва архивът на института1, пише Сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
8
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 месец
До Анонимен 199Причината е, че в много държави не разрешават да имаш ДВОЙНО гражданство. Така родените в чужбина БЪЛГАРЧЕТА се записват като граждани на съответната държава. Дори да има възможност, родителите им не си правят ттруда, да ги запишат в българските регистри.
188
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТАЛИНСКИ ХОЛОКОСТ НАД БЪЛГАРИТЕ - Преднамерено "дефашизацията" се обръща в принудителна съветизация на обществото и обществените науки. Унищожаването на "велико-български шовинизъм", определен като "фашизъм на българска почва", е изразено в прословутото "марксизиране" на историческата наука - "дело на една бомба, която не ще се извърши в една или две седмици, в един или два месеца, в една или две години, в ведно или две столетия а остава докрай като Сталинска комунистическа вечност"
187
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 89г гонехме 9 милиона, падна властта и народа де разбяга по света. 35г по късно вече сме в НАТО, на крачка ЕС, Европа и запада. А къде са 2.5мил. още ли са навън?
186
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТАЛИНСКИ ХОЛОКОСТ НАД БЪЛГАРИТЕ - Симеон Радев "След 9 септември 1944 година е уволнен и пенсиониран. Забранява му се да се занимава с политическа и обществена дейност"
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТАЛИНСКИ ХОЛОКОСТ НАД БЪЛГАРИТЕ - Димитър Аранов - След Деветосептемврийския преврат от 1944 година е уволнен от Софийския университет заради "фашистка" дейност. През 1946 година МНИ публикува крупното изследване "Македония като природно и стопанско цяло", в което обаче отсъстват понятията като "българско население" ," македонски българи и т. н. Според Георги Даскалов и Александр Гребенаров трудът е дело *** Димитър Яранов, който иска да стане анонимен поради подмяна на понятията по политически
184
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо цензурирате българското име Г А Н ЧО ЦЕНОВ. ЖАЛКИ СТЕ. ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ. БАЙГАНЬОВЦИИИ
183
1
 
8
 
! Отговори
ергветхвртх преди 1 месец
абсолютно неверни данни , много мои познати изобшо не бяха преброени , и като сложим това на толкова много места и ето неверни данни .
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** Ценов е един германски нацистки шпионин и не е никакъв историк.
181
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарение на колониализма и експлоатацията на всички български богатства и ресурси включително и населението България намаля с една трета. Ако още 30 години с това темпо продължи """"равноправното партньорство" ще останат три милиона и половината от нас няма да сме налице.
180
0
 
4
 
! Отговори
ейтака преди 1 месец
До е как такаами българите извън България не участват в преброяването и за около 1.5 милиона души, някои от тях имат и двойно гражданство
179
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": Богдан Филов - разстрелян от "Народния съд " на Сталин заедно със хиляди други неслучайни хора. ...... Това е СТАЛИНСКИ ХОЛОКОСТ НАД БЪЛГАРИТЕ
178
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": "След комунистическия преврат в България през 1944г. д-р ГанчоЦенов, който е женен за германка и живее в Берлин, е обявен са "фашист и великобългатрски шовинист" Книгите му са забранение и заключени в секретния фонд на Народната библиотека в София."
177
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": "След комунистическия преврат в България през 1944г. д-р *** Ценов, който е женен за германка и живее в Берлин, е обявен са "фашист и великобългатрски шовинист" Книгите му са забранение и заключени в секретния фонд на Народната библиотека в София."
176
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": Никакви иранци, тюрки или славяни. Какво имаме в годините около 1958, понеже тогава е издадена ЛИБИ I, а превода вероятно е по-ранен: - правителството е зависимо от мнението и настроенията на Москва по всички въпроси.
175
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": Никакви иранци, тюрки или славяни. Какво имаме в годините около 1958, понеже тогава е издадена ЛИБИ I, а превода вероятно е по-ранен: - също не са далеч времената, когато България официално се е отрекла от българите в Македония и за малко да се създадаат още таракийска и добруджанска нация.
174
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": Никакви иранци, тюрки или славяни. Какво имаме в годините около 1958, понеже тогава е издадена ЛИБИ I, а превода вероятно е по-ранен: - не е далеч и времето, когато много историци са били заклеймени за поддръжници на монархо-фашистката империалистическа идеолигия.
173
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": Никакви иранци, тюрки или славяни. Какво имаме в годините около 1958, понеже тогава е издадена ЛИБИ I, а превода вероятно е по-ранен: - Сталин скоро се споминал и Варна до края на 56-та още е наречена на негово име, има разцвет на лагерите, през които минава месото за мелене на доста интелектуалци.
172
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": VI век. 7) Теофан - "В тази година (531 г.) се траздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други (съюзници)".
171
1
 
7
 
! Отговори
е как така преди 1 месец
Е как така цялото население е по-малко от 6,5 милиона, а имащите право на глас са 6,5 милиона. И бебетата и неродените още ли имат право на глас? Или са включени 1 милион мъртви души,които после се разпределят към различни партии??? Докога така,бе?
170
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето непълна извадка на първоисточници показващи че българите са коренното население на Балканите, а не натрапеното от Комунистите "ПРА БЪЛГАРИ": VI век. 6) Йоан от Никиу - нарича Мизия "провинция България" и казва, че българинът Виталиян се бил надигнал (516г.) срещу император Анастазий, Виталиан се бил оотеглил в провинция България, а Виталиян всучюност се отеглил в шуменско