Държавата ще компенсира бизнеса при ток над 180 лв./мегаватчас

Решението подкрепиха всички партии
26 юли 2024 15:08, Стела Стоянова
47
Държавата ще компенсира бизнеса при ток над 180 лв./мегаватчас
Снимка БГНЕС, архив

Бизнесът ще получава компенсации за високите цени на тока до края на годината, а прагът е намален от 200 лева на мегаватчас на 180, за да може помощта да бъде по-съществена. Това решиха депутатите с приетият проект на решение със гласа 185 "за" от всички партии.

Парите за компенсациите ще идват от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Според председателят и Диан Червенкондев това би струвало около 230 млн. лева. Вчера Червенкодев увери депутатите в ресорната комисия, че средства има.

Червенкондев даде разчет, че от 1 юли във фонда се очакват приходи от 160 млн. лева, за компенсациите могат да послужат и налични вече 471 млн. лева, пише "24 часа".

Днес и енергийният министър Владимир Малинов потвърди, че има финансов ресурс програмата да бъде изпълнена.

До края на юни тази година компенсации се даваха при праг над 200 лева за мегаватчас, но парите се даваха само на болници, училища, детски градини, читалища и храмове. За фирмите помощ нямаше.

Преди гласуването в парламента правителството пък удължи до края на годината механизма, с който се изземват т. нар. свръхпечалби на енергийните компании. Таванът на цената на тока на АЕЦ „Козлодуй" е 150 лв. за мегаватчас. а за тецовете на въглища е 300 лв., плюс умножената по 1,32 средномесечна цена на тон емисионни. За производителите, използващи въглища и биомаса е 300 лв., плюс умножената по 0,9 средномесечна цена на тон емисии квоти. За ВЕИ без договор за компенсиране с премии - също 300 лв. Парите над тези котировки отиват във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тази мярка се оказала устойчиво решение, което балансира интересите на производителите и необходимостта от акумулиране на финансов ресурс във фонда за компенсации, посочват от правителството.

Таванът на приходите на централите беше въведен от кабинета на Николай Денков през март 2023 г. с действие със задна дата - от 1 януари същата година и щеше да е до полугодието, но продължи много по-дълго.

От "Продължаваме промяната" предложиха да се изработи механизъм за компенсации и за битови потребители в положение на енергийна бедност, но предложението им не беше прието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: токбизнескомпенсации
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ми е интересно,когато пуснат битовите абонати на пързалката(свободният пазар)на електроенергия от 2026 година,дали ще има и за тях такива бонуси,всички цени над 180 лева за мегаватчас да се компенсират от държавата?
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не всеки яде хляб, ходи на кръчма или мутрохотел, но сега с това нещо всички тези ще трябва да субсидират частни бизнеси, щото същите тия бизнеси, когато пробутваха свободни пазари и зелени сделки си мълчаха като жпо.
25
1
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
А Асан Василев кога ще върне 1 милиард във фонд "Сигурност на електроенергийната система"??? Дето ги дръпна и къде отидоха не се знае. Асан Кокора във затвора!!!
24
1
 
8
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
Ами да плащаме изцяло тока на пикливият ни бизнес бе ? И без това всички европари се усвояват единствено от тях, обикновения човек почти нищо не вижда от тях.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнесът е единствената така да се каже организация,която гласно рвзкрива какви са цените на тока в дадени моменти и затова им затварят устите с малко парички. Да не пречат на далаверите на техните хора. Да продават на международната борса много ток в късните часове и веднага да изкупуват от друго место по-скъп ток понеже се получава недостиг. Нормалните граждани ще се усетят на свободния пазар. Но след поне година мрънкане и протести ще спрат далаверите. Обаче вече ще са си направили милиарди
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Решението подкрепиха всички партии" Чао Възраждане, приключих с вас и въобще с гласуването.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вдигнете си цената на крайния продукт поне да знам колко плащат, ако ще ви компенсира държавата пак ние ще плащаме без да знаем дори колко, но според мен ще е повече.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата това сме всички ние,от нашите данъци ще им дадат пари и няма да стигнат да дадат за други нуждаещи се.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е смисъла от цялата работа? Направо да вдигнат крайната цена да си избият разходите и това е. Иначе в момента ние с данъците си ги компенсираме, че да не ми вдигнат крайната цена и то в крайна сметка става по-зле понеже бандитите управляващи е теглят кредити за да ги компенсират и после ще ни вдигнат данъците за да ги връщаме. Другия вариан е отмяна на "зелената" сделка и свободния пазар на ел. енергия.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
държавата щяла да компенсира бизнеса, ми че то производството и търговията на ток също е бизнес, откъде накъде едни бизнеси ще се поставят в привилигировано положение, кръчмари, хотелиери, хлебари...... нестига че им намалиха ДДС-то а те па вдигнаха цените сега и пари щще им даваме
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това дето грешно го наричате държава трябваше да прави така , че ценататокът да не стига такива нима , а не да компесира , тия компенсации за някои са нишо , имат ефект при големи консумации . Когато зимата живея и работя при 5 градуса да да свия сумата ми е през *** 3 -те лева компенсация .
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ви зелената сделка и свободен пазар на ток на тоя фон продажниците ще изнасят безплатно за Укрия и ще ни вдигнат още цената все едно е малко, че за Укрия дотук се потрошиха милиарди по една или друга форма.
15
0
 
6
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Ако може да посочите за къв "Бизнес" става дума, щото - държавни болници, дет.градини, училища, храмове..., туй не баш този "Бизнес". Та, чий шъ да е този "бизнес" дето шъ получи компенсации от тия 470 Млн лева??? Едва ли шъ е Гаражното магазинче на леля Пена. Виж, ТЕЦ-а на Ахмед Доган идеално пасва... за компенсация!!!!!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вдигнете си цените на крайния продукт, а тия които ни насадиха на тая схема да им счупим продажните тикви.
13
9
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
До Анонимен,българин да плаща ток,искрено ме разсмя,българина КРАДЕ тока,слага какви ли не джаджи на електромера и не плаща нищо,въпреки,че както казваш цената е близка до нулата,краденето е в кръвта на ган4о,ако не краде днеа не може да заспи
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не е доволен да протестира,да си плаща, а не да бърка в джобовете на всички данъкоплатци.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
откъде на къде, и как така над 180 лв. за мегават, та това са 18 стотинки за киловат, доста по-малко от цената която ние плащаме
10
1
 
8
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Провал след провал. Накрая ние ще платим на Алибегов шлифера Филип Плейн с данъците си. На мен кой помага? Ами като нямат ресурс да оцелее бизнеса им ,да затварят и да дойдат по-напредничави!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще ги компенсира държавата всички еннергийни мощности трябва да са държавани и с печалбата да ги компенсира, а не сега някакви схемаджии да прибират парите и после всички данъкоплатци да плащаме. Ако на частниците не им е изгодно да се махат.
8
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Чакайте малко сега, ревете срещу социализма и искате капитализъм. Помощ от държавата означава, че всички подкрепили компенсациите не са истински евроатлантици, това са комунисти, руски слуги, пропутински изчадия. Пеевски сега къде е да отговори, "евроатлантик" номер 1.