Кметът на Елин Пелин проговори за трагедията

Температурата вътре е над хиляда градуса
Обновена: 26 юли 2024 20:38 | 26 юли 2024 20:24, Инна Ангелова
25
Кметът на Елин Пелин проговори за трагедията
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че в момента ситуацията в града е спокойна. Той допълни, че все още има хора в неизвестност.

"Няма вече облак. Лабораторията, която беше налична от София и другата, от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), вече не са на терен, защото няма голям облак, всичко е в нормите в качеството на въздуха. Това, което направихме, е да направим оглед на първия и втория ред къщи, има само напукани прозорци и то на стари къщи. Страха у хората все още го има, но вярвам, че след тази нощ нещата ще се нормализират и от утре да няма дори остатъчни взривове, за да могат да влязат специалистите на терен", каза Симеонов в ефира на "Денят ON AIR".

Кметът допълни, че все още има хора в неизвестност и няма официална информация за тях. Експерти обаче предвиждат фатален край за тези лица. МВР е правило няколко опита да влезе вътре в склада, но температурите в обекта са над 1000 градуса.

"Чака се компетентно решение кога точно ще може да се влезе, за да се търсят евентуално телата и да започне да се разследва ситуацията как се е предизвикал този инцидент", уточни кметът на Елин Пелин пред Bulgaria ON AIR.

"Този обект е от клас А, той е на по-специален режим, тъй като е много високо изискването и стандартите, които трябва да покрият. Те не касаят въобще общината. Не го казвам за да бягам от отговорност, а защото там са много по-принципни и строги правилата. Там дори разрешителното за строеж се издава от Дирекцията за национален строителен контрол, а не от общината, разрешителните се издават от МВР. Ние не сме в юрисдикцията си да бъдем на такъв тип проверки", поясни Ивайло Симеонов.

По повод появилите се в социалните мрежи теории, че в складовете всъщност е имало и военни боеприпаси, кметът подчерта: "Тук говорим за пиротехника".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: кметвзривЕлин Пелин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде е фирмаджията - китайския милионер Тодор Попа да не е избегал у Китай :)))
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората в репортажите от ноща на гърмежите казват, че са били много против тези складове, но кмета издавал разрешителни без да се съобразява с техните опасения.
3
0
 
19
 
! Отговори
5221 преди 1 месец
А дали тоя кмет не се гордееше, че е превърнал равното софийско поле в ЛОГИСТИЧЕН център, демек складове за пластмасовите турски домати, вместо там да си ги отглеждаме?А би ли могъл той да обясни, кому е нужно складовете за тетрадки и писалки да са насред плодородните ни ниви? И до всеки слад е прокаран асфалтиран път.Дали пък това не е свързано с огромни комисионни?
2
0
 
21
 
! Отговори
5221 преди 1 месец
Интересното е какво търси световноизвестен наш доцент от минно-геоложкия в складове за фойерверки?Верно е, че всеки нашенец се опитва някъда да подработва за насъщния си, особено ако пред фамилията си имаш доц. или проф.Интересно е с какво е омаял тоя доцент собственика на складовете и още повече каква дейност е извършвал в тях, че и заедно с дъщерята си?И накрая всичко си е дошло на мастото, превърнал е доцента обикновените войерверки във вече неуправляеми минни взривове...
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кмете признай си че всичко е както навсякъде у нас - шуробаджанащина. Няма защо да се мъчиш да се правиш на умен.