Ядем колбаси със захар, сухожилия и хрущяли

Истинският шпек салам е с едросмляна консистенция
29 юли 2024 12:29, Инна Ангелова
144

Много е важно да можем да разпознаваме качествените колбаси и да знаем какво означава МОМ на етикета. От важно значение е да знаем основните ключови показатели, които гарантират добрия и качествен избор.

МОМ означава механично отделено месо, което е с ниско качество. С други думи - това са остатъци от сухожилия и хрущяли.

“В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Иванов допълни, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

Сергей Иванов обясни, че истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо.

“Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
7
 
! Отговори
Галя oт nocoлcтвoтo преди 1 месец
И ГMO-внa cъщo тaka яgeтe, и ГMO-внa!
124
1
 
10
 
! Отговори
НАРОДА преди 1 месец
тия не разбраха че 40 години се мъчат да ги отвъдят за да освободят териториите
123
1
 
8
 
! Отговори
Да, първобитните преди 1 месец
хора са яли само бялото месо от филето сигурно. Затова пък всички черепи от тогава са със всичките си зъби запазени а сега стоматолозите са милионери.
122
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Български колбаси не купувам. Има едни хърватски - много хубави. Също и испански има доста и цените им не са хич зле, спрямо родните nомии.
121
0
 
19
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Най-гладните и най-бедните, ще купуват най-евтиното и най-вредното, и ще са най-болните и най-рано споминали се. Нищо ново за България от десетилетия. 80% от нацията.
120
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали има банани, това е важното
119
1
 
22
 
! Отговори
ААА преди 1 месец
Салама е по-скъп от чистото месо. Защо го копуват хората изобщо?
118
5
 
15
 
! Отговори
още нещо преди 1 месец
Все пак остана нещо от соца .Това е саламът тип "народен" в състава на който влизаха лунички и брадавици.Сега новото име било МОМ -сухожилии ,кожи и сланинки
117
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Та нашите дядовци и баби от преди 1944г са знаели всичко. Как се отглежда всяко растение. Имали са умения за всичко. Даже и по време на Соца си спомняха и пееха песни за стари времена. След изземването на земите на Селяните, постепенно хилядолетните спомени онаследени знания изчезват.... и сега Младото поколение даже си мисли, че царевицата расте по компютрите, а боба по телефоните! Соца унищожи всичко БЪЛГАРСКО! и Земята българска стана НИЧИЯ ЗЕМЯ!... собственост на КомунЧалгоАртисти!
116
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времето на Соца, нашите майки, татковци, баби и дядовци имаха знанието как се прави всичко, понеже си спомнят за Ковбойските - Селските години, когато са все още имали собствена земя и са я обработвали и са отглеждали кокошки, пуйки, патици, агнета, кози, крави, коне, магарета... Но СССР им отне земята и ги натика по ТКЗС.... Но те все още си помнеха как се прави Суха Луканка, Сух Свински Бут. Имаха умения за всичко. Сега всички умения са спомени от начите деди записани на компютри и телефони
115
10
 
14
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 1 месец
До ОцелялОтСДС-ЧуматаМного си жалък комунисте! Вие разрушихте държавата с вашата държавна сигурност , кредитите на Луканов и великите ви партийни секретари! Няма селско стопанство , защото след национализацията пратихте прасетата и говедата по апартаменти където не могат да се гледат и бяха убити от джамбазите! Приватизирахте фабрики и заводи след което ги съборихте и продадохте за старо желязо! Сега ще гледате луканки и салами на снимка!Ще внасяме суровина от ЕС .
114
3
 
12
 
! Отговори
O. преди 1 месец
ДОБРО УТРО-НЯМА КОНТРОЛ,ЗА ТОВА ЩЕ ЯДЕМ ТЕЗИ ПОМИЙ
113
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете да ги ядете
112
8
 
23
 
! Отговори
знаещ старец преди 1 месец
М-дааа,до 1989 г. действително се хранехме с висококачествена храна,напук на п-ол-у-делите днешни невежи "евоатлантици".Знаехме си че имаше само 2 вида сирене-овче и краве,2 вида кашкавал-"Балкан" и "Витоша",4 вида траен колбас,4-5 вда малотраен колбас-но истински.Това се отнасяше до всичката храна-ВСИЧКАТА,произвеждана в "проклета комунистическа държава".Но днешния о.г-лупял "българи-европеец",в зобата си,отрича всичко.От развита държава се превърнахме в "кинкалерия и галантерия".Това е резулта
111
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-високата цена не е гаранция за качество. Скъпите колбаси трябва да са по-трайни, поради което са тъпкани с консерванти. Отделно цената много често отива в рекаламата, вместо в добрата суровина.
110
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сухожилията хрущялите и соята са най-малкия проблем в колбасите.
109
5
 
9
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Колбаси на пазара - няма .Яде се м всичко друго ,което не може да се нарече колбас ,а по точно "отпадъчен материал" .Истинските колбаси ,ако имаше такива, би следвало да са в пъти по -скъпи от месото ,тъй като в себестойността му се включва освен преработката на месни изделия , субпродукти ,подправки и режийни разходи ,транспорт ,гориво ,труд ,РЗ....и тогава истинския салам,няма да има потребители и производителите биха били на огромни загуби от това качествено производство ,вече без ОТК по БДС
108
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Суха кръв ,суха кръв -98% от колбасите и 98% Протеиновото им съдържание е Суха кръв Изпомпвана от Септичните ями на Запада и Кланниците С изпарение плазмата се отделя за други продукти,а сухата маса - България е номер 1 ВНОСИТЕЛ НА СУХА КРЪВ В СВЕТА!
107
1
 
23
 
! Отговори
Cgffbj преди 1 месец
Открихте америка!!! Браво... но продължавате да ни пробутвате ***
106
1
 
16
 
! Отговори
Бай Ганчо Ганев преди 1 месец
Аз не ги ям. Правя си ги сам и виното и ракията.