Ядем колбаси със захар, сухожилия и хрущяли

Истинският шпек салам е с едросмляна консистенция
29 юли 2024 12:29, Инна Ангелова
144

Много е важно да можем да разпознаваме качествените колбаси и да знаем какво означава МОМ на етикета. От важно значение е да знаем основните ключови показатели, които гарантират добрия и качествен избор.

МОМ означава механично отделено месо, което е с ниско качество. С други думи - това са остатъци от сухожилия и хрущяли.

“В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Иванов допълни, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

Сергей Иванов обясни, че истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо.

“Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, яжте такива с месо, какъв е проблема? Не е като да няма.
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времето на соца си правехме в къщи луканка 60% воловина и 40% свинско месо в ОвчиЧерва. След това всеки ден с едно дървено търкало ги правехме плоски и ги оставяхме да съхнат и като станеха готови цяла зима ги ядяхме. Освен това осолявахме свински бут и след това го оставяхме във вода да се отсоли и след това висеше дълго време висеше за да изсъхне. Кълцаш малко от него и си хапваш. Всички консерви си ги правехме сами.... Даже и хляб си правехме в къщи с кисели бактерии и Кисело мляко!
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времето на соца си правехме в къщи луканка 60% воловина и 40% свинско месо в *** черва. След това всеки ден с едно дървено търкало ги правехме плоски и ги оставяхме да съхнат и като станеха готови цяла зима ги ядяхме. Освен това осолявахме свински бут и след това го оставяхме във вода да се отсоли и след това висеше дълго време висеше за да изсъхне. Кълцаш малко от него и си хапваш. Всички консерви си ги правехме сами.... Даже и хляб си правехме в къщи с кисели бактерии и Кисело мляко!
102
9
 
22
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 месец
Хайде пак: "Само Седесе.Кой не скача в червен." Нали за това скачахте!?Сега сещате ли се за "лошия" Бай Тошо ?Питали ли сте се някога същите ли ***.луци ядат Драгалевския Ай дук, Ал Фашагата, Стедчо Корупцията и останалите все още живи от СДС-Шайката?
101
7
 
12
 
! Отговори
овцевъд преди 1 месец
Много станаха маймуните на клона. Много станаха хората и за това ще има разчистване на планетата. Кой разбрал - разбрал.
100
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еврогейтарашкият союз от няколко години е разрешил и брашното от червеи като човешка храна. заводите дето ги строиха до софия са за това и всякакви бисквити, вафли и тем подобни са пълни. радвайте се ако има поне хрющяли и сухожилия в салама. скоро всичко ще е само палмово масло и насекоми. а бананите санчовци растат на върха на палмата.
99
4
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
е заради това тарикатите,"загрижени за изхранване на населението", разработват специално за нас ИЗКУСТВЕНО "месо"..Даже и на кокал го докарват..
98
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сухожилията и хрущялите не са проблем, но е-тата и химията си казват работата :)) Честно казано, мейби така е по-добре, така и така ще мрем некой ден, поне да ни е вкусно :))
97
0
 
23
 
! Отговори
E как? преди 1 месец
Нали най-качествената храна е в България? К'ви са тия сухожилия и хрущяли ся?
96
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам проблеми със сухожилията и хрущялите, но захар не! Всъщност кой яде колбаси през 2024?! Има ли още от тази порода.
95
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заменихме социализма с капитализъм заради бананите и тоалетната хартия, а те сега влагат тоалетната хартия като основна съставка на колбасите. Месо в колбасите няма.
94
14
 
7
 
! Отговори
. преди 1 месец
Ами яжте. Аз съм веган и сам си отглеждам храната.
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ветеринар. Това сега ли си ги измисляш или са ти спуснали такива опорни?
92
12
 
27
 
! Отговори
Помнещ преди 1 месец
Най-лошите колбаси от преди 1989 година бяха много по-добри от най-хубавите колбаси сега. Факт.
91
7
 
21
 
! Отговори
Смях в Залата! преди 1 месец
Най-скъпата съставка на един салам е месото.Другата съставка е Тоалетна хартия!
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оная ррклама: яж яж яж кърти и накръща . Мифки .
89
7
 
17
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 месец
Случай от стария врачански месокомбинат. Имаше две тоалетни във високо помещение без покрив. Един ака вътре. Други крадат агне и го хвърлят в тоалетната , върху онзи клекналия ,да го скрият. Идва началника. Чу се кански рев : Олеле , майкооо... Тихо бе , тихо че ни фанаа, бе. Та такива ми ти работи от славното соц. минало.Крадеше се масово.
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде претенции!!В Африка дечурлигата гладуват и се молат за коричка леб.
87
10
 
2
 
! Отговори
До истински трол преди 1 месец
До 55 анонимен ***. Абе кофти работа,обаче при всички положения е по-добре да ядеш МОМ отколкото плъхове, жаби, змии, прилепи, червеи, кучета, котки и маймуни като в комунистически Китай:):):). . . Първо Китай не е комунистически и второ изброетине неща все пак са истински, а не от принтер и трето никога не бил в Китай и не разправяй лъжи! Миналата седмица се върнах от командировка в Китай! Вяно е, че не е като в Япония или Тайланд, но е в пъти по добра от описаното в статията!
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ги ядете???