Ядем колбаси със захар, сухожилия и хрущяли

Истинският шпек салам е с едросмляна консистенция
29 юли 2024 12:29, Инна Ангелова
144

Много е важно да можем да разпознаваме качествените колбаси и да знаем какво означава МОМ на етикета. От важно значение е да знаем основните ключови показатели, които гарантират добрия и качествен избор.

МОМ означава механично отделено месо, което е с ниско качество. С други думи - това са остатъци от сухожилия и хрущяли.

“В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Иванов допълни, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

Сергей Иванов обясни, че истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо.

“Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
20
 
! Отговори
социалист преди 1 месец
Правилно при соца на колбасите пишеше: ,, съдържат месо, сол, вода и стабилизатори" и хората бяха спокойни.Сега като пише подробно какво има, колко процента, па и справка в интернет правим и се шашкаме.Трябва да се върне старото време, когато имаше и три вида качество: първо, второ и трето.Първото беше за износ и за специални хора.
64
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука едни домати не можем да отгледаме вече, затова свиквайте с всичко. Друго няма.
63
2
 
14
 
! Отговори
До Хран. култура 3 преди 1 месец
и да, ако си купиш "опакованите в защитна атмосфера" меса и кайми от голямата верига - 3 дни запек не ти мърдат, защото са бъкани с антибиотици. да, има вода, кармин и всякакви соли в колбасите и филетата. поне мога да им купя отnagъцuтe на промоция от време на време, че да ми останат пари за пробиотици и лекарства от всичките "крафт" и "с медал за качество" "хранителни" продукти. ей в съседната статия пише как щели да сменят какаото в шоколата със синтетика. успех с "културата"!
62
2
 
15
 
! Отговори
До Хран. култура 2 преди 1 месец
хлябът в пекарната за по 6 лв самуна по-зле от питките за бургери - брашно, вода и безумно количество набухвател, без грам сол в него. да, вярно, няма гума гуар и ксантан, ама до следващия ден е станал на топка и е изгълтал влагата наоколо - нищо не става от него. хляб - само от домашната хлебопекарна и това е. за "домашните" домати от близкото село - на вкус като полската пластмаса от Метро - да не говорим.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И с кармин- е120. Червен оцветител от смачкани буболечки. Всички фирми го използват.
60
0
 
20
 
! Отговори
До Хранителна култур преди 1 месец
кого залъгваш и ти? в "елитната месарница" срещу големия магазин каймата на 18лв килото каймата седи като на гранули като я извадих от торбичката да я омеся на ръка. надениците и те се ронят, вместо да се режат. "ръчното сирене" за 32 лв килото - без вкус, практически никаква сол, и сигурно 80% вода като тегло. корите за баница - сухи и натрошени в хартията, в която ми я продадоха. кашкавала за 45лв добре, че го пропуснах.
59
1
 
36
 
! Отговори
свиневъд преди 1 месец
А защо си ликвидирахте животновъдните ферми или ви ги ликвидираха със разни изкуствени чуми , птичи грипове и т.н. ? България изнасяше агнешко за целия свят. Добре е , че се запазиха в Северна България няколко големи животновъдни ферми. Много антибългари има в България и те са ви проблема..
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колаген братя,няма лошо, просто да му е по-ниска цената
57
1
 
15
 
! Отговори
А дано ама нада ли преди 1 месец
Всъщност този експерт не ни казва как да разпознаем добрите колбаси !
56
3
 
8
 
! Отговори
К9 до 10 преди 1 месец
Като направиш салам без нитрит, хващаш ботулит ( да се чете ботулин). А иначе, колбаси не съм купувал от години. Правя си ги сам и знам какво има вътре. Елементарно е, а е в пъти по-вкусно и по-безопасно!
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за това пък са скъпи
54
11
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Абе кофти работа,обаче при всички положения е по-добре да ядеш МОМ отколкото плъхове,жаби,змии,прилепи,червеи,кучета,котки и маймуни като в комунистически Китай:):):)
53
2
 
19
 
! Отговори
кореняк преди 1 месец
НЯМА КОНТРОЛ !!!!!!!!
52
2
 
23
 
! Отговори
така е от поне 15г. преди 1 месец
Страшна информация ни дадохте, благодаря.
51
6
 
26
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
В ЕС се ядат скакалци на прах, а в Щатите ГМО-та. Само милиардерите и мултимилионерите могат да ядат истинска храна ! Кво да прайш -евроатлантически ценности !
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да се развие животновъдството в Бг, за да има качество.
49
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яжте месо, а не колбаси! Да ама ви мързи да си го наготвите нали? Тогава ще хрупате сухожилия и хрущяли!
48
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи, мрънкачи.
47
24
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хах, ами в БРИКС като ядат кучета, котки, прилепи, змии, гущери, паяци...... Китай, Индия, Бразилия.... В Блатная направо хора ядат още.
46
3
 
10
 
! Отговори
До Ганди преди 1 месец
Така е , но това е грижа и за хората без зъби и те трябва да се хранят , нали така