Ядем колбаси със захар, сухожилия и хрущяли

Истинският шпек салам е с едросмляна консистенция
29 юли 2024 12:29, Инна Ангелова
144

Много е важно да можем да разпознаваме качествените колбаси и да знаем какво означава МОМ на етикета. От важно значение е да знаем основните ключови показатели, които гарантират добрия и качествен избор.

МОМ означава механично отделено месо, което е с ниско качество. С други думи - това са остатъци от сухожилия и хрущяли.

“В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Иванов допълни, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

Сергей Иванов обясни, че истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо.

“Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
10
 
16
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 месец
До Анонимен 83 Едно време наденица кучешка радост беше още по зле. Цели топки хрущяли , които не можеше да се сдъвчат и ги изплювахме . Свидетел съм на бракувани 8 тона луканка от Самоковския месокомбинат със сланина и обрезки от глави е черен дроб.И тогава ни лъжеха. Масово се крадеше от месокомбинатите даже по цели агнета и рандемани излизаше.
84
2
 
7
 
! Отговори
Те тава не мож преди 1 месец
Дабъди. Знатните чиновници-ударници не дават пиле да прехвръкне и косъм да падне от главите ни. Не просто храна, искат да ядем, биоекозеленапряснасупермегаекологичночиста, вкусна и питателна, здравословна и достъпна. Ето затова, не мож дабъди те тава.
83
2
 
11
 
! Отговори
Ех преди 1 месец
Саламът е канцерогенен дори когато е истински. По-добре яжте пържоли, че по-трудно се крият *** в тях...
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбирам по вкуса, даже и етикета не гледам, защото некачествените са с различен вкус и който не ги е консумирал, веднага усеща разликата, дегустирайки ги, след това повече не купувам от този производител! Да ги слагат в храната за животни, а не за хора!
81
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е важно, че ядете рога и копита в колбасите. Важното е да има банани и тоалетна хартия.
80
3
 
20
 
! Отговори
Препатил преди 1 месец
Котарака ми на салама с 60% пилешко и малко МОМ от голяма верига се мръщи
79
4
 
17
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
И по-зле ще става - някои вече и Сухожилията са махнали че са скъпи!
78
8
 
21
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Че какво лошо има в тези колбаси, нали законът разрешава ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, поне в колбасите ви има нещо животинско /сухожилия и кожи истински/ а в сиренето ви само маята е истинска, ако и нея не са я "подобрили" ! Защо не "ревахте" когато Тиквата узакони ИМИТИРАЩИТЕ, а сега ревнахте когато той вече е ИЗПРАН ? Знаете ли изобщо на кой свят се намирате през 21 век, нали сте УМНИЦИ и МНОГОЗНАЙКОВЦИ един пожарникар ви превърна в червеи ? Поне да можехте да се засрамите и това не можете !
77
2
 
29
 
! Отговори
Ами, добре преди 1 месец
Всички това става с дискретното, но пълно съдействие на служителите от БАБХ. А от над 20 години, почти всички млека без фермерските, включително тези под БДС се обезмасляват на 0,1% и, животинската мазнина се замества с растителна. Сиренето е над 90% менте с трансглутаминаза, вместо с мая. Да благодарим на господата от БАБХ за онкологичните заболявания, които уредиха на този изпаднал народ.
76
0
 
35
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Ами яжте... Кой ви кара?! От години не ям колбаси. Това не е храна! Пълни са и със сол, оцветители и консерванти. Сухожилията и хрущялите даже са добрата част от колбасите.
75
1
 
13
 
! Отговори
тъй де.... преди 1 месец
Еееее.....па добре е!Щом има захарчица, това компенсира хрущялчетата.
74
1
 
11
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
""""""Ядем колбаси със захар, сухожилия и хрущяли""""" ----------- Абе то пак добре ако са само със "захар, сухожилия и хрущяли"...
73
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нали имало уж контролни органи и стандарти .... някакви???гоУем смЕх е всичко, ха ха
72
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувам кашкавал от 20 лв килото и на фурната се надува и хваща коричка вместо да омекне и да се разтече.
71
2
 
42
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
34 години какво ядем сега се сетихте затова не можем да се отървем отболести
70
2
 
10
 
! Отговори
Фирма "Рога и к преди 1 месец
Целият свят минава на Soylent green откъдето и да го погледнеш, но да, бедните страни като България ще минат по-рано.
69
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро като пуснат саламите от скакалци и *** ще ревете за доброто старо време в което ядяхте сухожилия, копита и нокти :-)
68
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че имат сухожилия и хрущяли е полезно. Вредни са захарта, консервантите, оцветителите, мазнините, сухата кръв и другите гнясове, които добавят.
67
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И пак лъжат МОМ е :Мъртво Отпадъчно Месо
66
15
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Допреди няколко години докато бяха още тук гладните рускини от комплексите до Влас съм ги забелязал в Жанет как купуват от най евтините кренвирши и ги налапват още на паркинга топкайки ги в бурканче лютеница:):):)