Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции

Здравето на пациента не ги интересува, а усвояването на средствата
31 юли 2024 16:00, Елка Василева
112
Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции
Снимка: архив, БГНЕС

Зачестяват случаите на онкологично болни пациенти, които идват в Клиниката по урология на Университетската болница в Пловдив, след като са били лекувани около 2 години неправилно в други медицински звена.

За това алармира пред БНР началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Според него е налице целенасочено източване на Здравната каса.

Болни от рак биват лишавани от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, категоричен е урологът.

Идват пациенти, които повече от 2 години се лекуват в различни медицински звена или в едно, като през това време дълго време се усвояват клиничните пътеки и се издърпват парите от Касата, разказва проф. Шишков. Така, попадайки в неговата клиника, подобен пациент "вече трудно може да бъде опериран или лекуван радикално".

По думите му не става дума за некомпетентност, а за финансови мотиви.

Болни с рак, при които е можело да бъде направена операция за смяна на пикочния мехур, са били лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, да водят нормален начин на живот и до края на дните си са принудени да понасят дискомфорт, изтъква проф. Димитър Шишков.

У нас операции за смяна се извършават единствено в ръководената от него клиника, като вече има над 700 оперирани – успех, който е на световно ниво, подчертава той.

Урологът смята, че вместо това се правят "осакатяващи операции".

"Когато дойдат тези пациенти, вече оперирани, те задават въпроса – а сега може ли да ми направите нов мехур? Не, не може."

Пациентите не се насочват бързо към специализираните онкологични звена или към място, където може да бъде извършена радикална операция, смята урологът.

"Явно здравето на пациента не ги интересува. Интересува ги усвояването на средствата", прави равносметка проф. Шишков и обобщава - наблюдава се като тенденция печалбарството.

Системата на клиничните пътеки, делегираният бюджет и постоянното разкриване на нови болници води до голям проблем – усвояване на пари и бюджетиране на отделни звена, коментира специалистът.

"Делегираният бюджет, тези т.нар. клинични пътеки, които са единствени в целия свят – защо всички се отърваха, а ние не? Защото само оттук може да се контролира потокът от пари. Защо продължава отварянето на нови болници? Не знам откъде идва персоналът", казва проф. Шишков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Защо продължава отварянето на нови болници? Не знам откъде идва персоналът"- в по-предишни години един лекар работеше в една болница,постепенно започнаха в още една,а сега в още,още...пари не стигат! Познавам (и то много добре) лекар,който работи на ПЕТ места ! Та, ето от къде идва персонала. ЗА СМЕТКА на качеството на работата им,т.е.за сметка на нашето здраве!Защото се уморяват,тичат от болница в болница,в клиника,някои дори и в др.град,пациенти ги търсят,бързат да пътуват до другото място.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми, влиозаш здрав в болница, излизаш с двата крака напреде... :)))
12
10
 
15
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
От цялата статия разбрах: "Осакатяват ви, елате да си дадете парите при мен на частно"
11
14
 
16
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Повече от четвърт век от както съм емигрирал ви предупреждавам,че на Запад лечението е безплатно в държавни болници, пенсионерите ползват безплатни лекарства,безработните с 60 до 85 % намаление и т.н.,все облаги за народа,но "чувай Yйо",уж сте умни, но изглежда достатъчно неразумни и политиците които избирате търгуват вашето здраве или смърт което дойде по- напред ! Невероятното ви търпение си заплащате със здравето или смъртта кога ще го разберете и ще спрете да храчите против ЕС и демокрацията
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
9
14
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Повече от четвърт век от както съм емигрирал ви предупреждавам,че на Запад лечението е безплатно в държавни болници, пенсионерите ползват безплатни лекарства,безработните с 60 до 85 % намаление и т.н.,все облаги за народа,но "чувай ***",уж сте умни, но изглежда достатъчно неразумни и политиците които избирате търгуват вашето здраве или смърт което дойде по- напред ! Невероятното ви търпение си заплащате със здравето или смъртта кога ще го разберете и ще спрете да храчите против ЕС и демокрацията
8
0
 
54
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Професоре, стига тези общи приказки, които всички знаем. Дайте конкретни имена на болници и " колеги". Тази анонимност не може да ни предпази нас пациентите. Крайно време е лекар да може да работи само на едно място, разбира се срещу достойно заплащане. Стига с тези гастроли от болница в болница, от едно населено място в друго. Всички частни болници без договори с НЗОК! Стига вече смучене!
7
2
 
28
 
! Отговори
kk преди 1 месец
Мога да кажа, че сега се наблюдава точно обратното - хирурзите масово бягат от големите и радикални операции защото са с повече усложнения, пациентите се възстановяват по-бавно и се иска по-дълго лечение в болница. Масово се правят малки по обем резекции и се разчита на лъче, химио, и хормонотерапия. И като резултат - ниска преживяемост и богати фарма компании. Ракът се реже в здраво и далеч от тумора.
6
1
 
55
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
То да не е само с онкоболните.Навсякъде се взимат пари по клиничните пътеки.Докторите станаха търговци за съжаление.
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Летището братко, най чистия въздух е там и дим да те няма
4
25
 
6
 
! Отговори
да бе преди 1 месец
горките пацинети били длъжни да търпят дискомфорт,предсатваям си те колко дискомфорт са причинили през жалкия си живот,през колко ли трупа са минали,кармата идва рано или късно,дори и българския господ е безсленн срещу нея,дано пукнат в адски мъки тези у ро ди,дискомфорт търпели наглеците виждаш ли
3
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите и престъпните порядки, внедрени от тях съсипаха нещастната държава. Честният човек НЯМА НИКАКЪВ ШАНС в тази прогнила от корупция и беззаконие ***.
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя България здравите живеят зле камо ли болните
1
2
 
33
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Абсолютно вярно. Изпитал съм го.