Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции

Здравето на пациента не ги интересува, а усвояването на средствата
31 юли 2024 16:00, Елка Василева
112
Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции
Снимка: архив, БГНЕС

Зачестяват случаите на онкологично болни пациенти, които идват в Клиниката по урология на Университетската болница в Пловдив, след като са били лекувани около 2 години неправилно в други медицински звена.

За това алармира пред БНР началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Според него е налице целенасочено източване на Здравната каса.

Болни от рак биват лишавани от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, категоричен е урологът.

Идват пациенти, които повече от 2 години се лекуват в различни медицински звена или в едно, като през това време дълго време се усвояват клиничните пътеки и се издърпват парите от Касата, разказва проф. Шишков. Така, попадайки в неговата клиника, подобен пациент "вече трудно може да бъде опериран или лекуван радикално".

По думите му не става дума за некомпетентност, а за финансови мотиви.

Болни с рак, при които е можело да бъде направена операция за смяна на пикочния мехур, са били лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, да водят нормален начин на живот и до края на дните си са принудени да понасят дискомфорт, изтъква проф. Димитър Шишков.

У нас операции за смяна се извършават единствено в ръководената от него клиника, като вече има над 700 оперирани – успех, който е на световно ниво, подчертава той.

Урологът смята, че вместо това се правят "осакатяващи операции".

"Когато дойдат тези пациенти, вече оперирани, те задават въпроса – а сега може ли да ми направите нов мехур? Не, не може."

Пациентите не се насочват бързо към специализираните онкологични звена или към място, където може да бъде извършена радикална операция, смята урологът.

"Явно здравето на пациента не ги интересува. Интересува ги усвояването на средствата", прави равносметка проф. Шишков и обобщава - наблюдава се като тенденция печалбарството.

Системата на клиничните пътеки, делегираният бюджет и постоянното разкриване на нови болници води до голям проблем – усвояване на пари и бюджетиране на отделни звена, коментира специалистът.

"Делегираният бюджет, тези т.нар. клинични пътеки, които са единствени в целия свят – защо всички се отърваха, а ние не? Защото само оттук може да се контролира потокът от пари. Защо продължава отварянето на нови болници? Не знам откъде идва персоналът", казва проф. Шишков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За ампутациите си прав имаше случай във варна отрязаха ръката на човек без да е било необходимо
33
5
 
5
 
! Отговори
хехе 2 преди 1 месец
това при соц-а нямаше как да стане приятел ! недейте да бълвате глупо2сти .....
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 27 Хайде пробвай в Испания да ловиш от лодка, и ще видиш колко ще ти е безплатен билетът!
31
1
 
18
 
! Отговори
ужас преди 1 месец
Един такъв лекар заслужава публичен линч. Как може такова нечовешко деяние. И за много подобни случаи съм чувал, при които докторите си заслужават побоя. И то побой им е малко. Да ги осакати човек, че да не могат да практикуват никога вече. И да станат инвалиди, в каквито превръщат пациентите си. (чувал съм, че правят и ненужни ампутации).
30
6
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 1 месец
До Анонименв СОЦ-а това нямаше как да стане !
29
5
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
В Испания е безплатен билетът за пенсионери, а тук няма частни водоеми всички са държавни !
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази схема си остана от соца да могат да си крадат.Соца не си е тръгвал от държавен стана частен.За автомобилите е по-добре измислено гражданска и каско.За хората дори да си правят здравна застраховка,това не ги освобождава от вноските в НЗОК,за да могат да им ги крадат.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Емигрант Я пак! Къде на Запад е тоя безплатен риболовен билет, и за кои водоеми важи? Я пак!
26
1
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
мн си зле !
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Крум Щото и моята. Какво специализира?
24
3
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
До анонименправеше точно ама друг път ! тогавама имаше държава и съд и прокоратура сега няма нищо !
23
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Частните болници са златни мини за Боко и Шиши
22
9
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
До 19 анонимен - какво да си въобразявам бе контролирано същество, аз живея вече повече от четвърт век тук на Запад и не си въобразявам,а чувствам облекченият, съображенията са за вас червените контролирани и зависими от манипулация екземпляри които сте толкова жалки, че съвсем нормално е да ви убиват в болници и да си плащате за това ! Пенсионер съм тук,имам и карта за безплатно пътуване с автобус,метро и влак,безплатен риболовен билет, намаление с 50% за 15 дни летуване или зимуване в курорти
21
8
 
6
 
! Отговори
Значи онзи преди 1 месец
сурикат N 10 може да напише "колко евроатлантическо" e било това брутално здравно престъпление, обаче аз когато написах, че тази червена копейка е БОКЛYK веднага го изтрихте ? Що за журналистика под контрол, а била УЖ НЕЗАВИСИМА ?
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо Касата не уведомява Прокуратурата при такива злоупотреби?
19
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Емигрант 16 Не си въобразявай, че само ти си ползвал здравни услуги в чужбина. И там е същото - всъщност от там дойде тук здравното търгашество. Още през 90-та година NHS скубеше пари за измислени дейности. Не ми ги хвали!
18
1
 
52
 
! Отговори
Крум преди 1 месец
Здравеопазването ни не е чак толкова зле, но системата наистина направи така, че доктора да мисли първо за пари и пътеки, отколкото за адекватно лечение. Дъщеря ми е лекар от две години в голяма, нова и супер модерна частна болница и е шокирана от безпардонното точене на касата по всевъзможни начини. Проверките на местните структури са само за параван, че уж нещо се контролира. Да сте чули да затворят болница щото точат? Няма и да чуете. Плащат си.
17
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ти вярваме щото си с емигрант с емигрантски комплекси.
16
13
 
19
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Защо ми слагате минуси бе, нима не сте съгласни с истината, че ви вземат здравни осигуровки за да ви убиват ? Кое не си плащате когато престъпите болничния праг ? Кое не е верно което съм написал за здравното лечение на Запад, някой бил ли е тук в болница или сте длъжни да отричате хубавите неща за да се самоуспокоявате за нещаsтния си контролиран животец ? Дори и на този професор не вярвате защото сте за освидетелствуване от психо !
15
20
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Докторе,Нищо ново НЕ ни казаш,това се правеше и по времето на бай Тошо