Крокодилът си остана в квартал "Ботунец", собствениците му не го дават

Сигналът е подаден към институциите преди две седмици, казва районният кмет
7 авг 2024 07:00, Елка Василева
91
Крокодилът си остана в квартал "Ботунец", собствениците му не го дават
Снимка: архив, БГНЕС

Откритият крокодил в столичния квартал "Ботунец" остана там и през нощта, днес ще бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това беше обяснено от представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София.

Акцията по изваждането на крокодила, отглеждан в специално изкопана дупка в столичния квартал "Ботунец", завърши без успех снощи. На място бяха служители на полицията и специалисти от зоологическата градина в София. Стопаните твърдят, че имат всички необходими документи и отказаха да предадат животното, предаде Нова тв.

Още по темата
Според собственика на крокодила Минко Софийската зоологическа градина не е институцията, която има правата да отнеме влечугото. „Няма да се упоява животното, ще бъде хванато и преместено”, увериха от зоологическата градина.

„Единствено от РИОСВ могат да ми го вземат, имам документ. Искам и вие да ми дадете документ за това на какво основание ми взимате крокодила”, каза Минко и допълни: „Някаква кметица не може да ми го взима. Той не е в дупка, а в басейн. Провериха го от РИОСВ и не поискаха да го вземат, сега от зоологическата го искат”.

По-рано кметът увери, че от зоологическата градина ще вземат крокодила и ще го поставят под карантина. Собственикът твърди, че го храни и се грижи за него и това е достатъчно: "Не е студено, има условия, има вода".

"Резултатът е нулев. Нищо не се случи, освен че събрахме една голяма тълпа от хора. Сигналът е подаден към институциите преди две седмици, нищо не свършиха днес. До 14 часа ми обясняваха, че няма да дойдат", заяви снощи кметът на район "Кремиковци" Лилия Донкова. Според нея, когато в сряда сутрин РИОСВ се върнат, животното няма да е на мястото.

Решихме да го отложим за утре, да няма тази лудница, която е в момента, трябва да се види чипът на животното дали отговаря на документите, посочиха експертите от РИОСВ. През нощта няма да има полиция. Крокодилът ще бъде изместен от мястото, където е, на по-сигурно, където може да издържи до утре, докато дойдат проверяващите.

Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, както и Българската агенция по безопасност на храните. От Общината обясниха още, че басейнът, който крокодилът е обитавал, е изграден върху част от общински имот.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
19
 
! Отговори
Айшету преди 1 месец
Не требе ли мешерето да се занимава със случая?
59
3
 
15
 
! Отговори
До 62 преди 1 месец
И според теб всичко около придобиването , регистрирането и отглеждането на крокодила е законно и документално изрядно !?!? Шведа собственик каза сутринта в прав текст че е незаконен. За да вземеш разрешително ,най-малко трябва да подсигуриш условия за отглеждане . Едва ли дупка в земята отговаря на това
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Собственикът му не го дава ???? Във всяка законова държава никой няма да се занимава с него - арест , дело за нехуманно отношение към животните , и отделно дело за това как този крокодил е закупен и като цяло законноста да го притежава и Кроки в зоопарка
57
7
 
10
 
! Отговори
Аре стига бе !!! преди 1 месец
Какво ви пречи кроки бре , да не е изял някои , че да надигате такъв вой ?????
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 61 - Никой не я разиграва. И държавата и ЕС имат закони и позволяват отглеждането на екзотични и други животни, стига да не са застрашени видове. Но подлежат на регистрация, ако го е внесъл легално от извън ЕС - регистрацията я извършват митницата и му пращат документите. Така че, ако си има документите, не могат да му пипнат крокодила. Защо обаче кметството позволява незаконни строежи на общинска земя? Кой е взел подкупа, за да ги има?
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** разиграват държавата както си искат... не се чудете как така България е подигравка за всички
54
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще си взема и аз един крокодил, тъкмо ще ми реши проблема със съседите ;)
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Общината обясниха още, че басейнът, който крокодилът е обитавал, е изграден върху част от общински имот." - И защо госпожо Кметице, този басейн го има в този имот? Само той ли е незаконен. Ако общината и кметицата си бяхте свършили работата предварително, е нямало да има къде да се сложи крокодила. А ако човека, наитина си е извадил документите за животното (дори като е подкупил ваш служител) - няма как да го вземете. Те корупцията и нахалството се натрупват.
52
3
 
16
 
! Отговори
Докъде се докарахме преди 1 месец
Били сме някога стара държава, с ханове, царе и революционери, език, етнос и култура...а днес стигнахме до задния двор на някакъв си "ЕС", който ни пуска олимпиади със шимейли, и пази развързани *** с крокодили....другата половина от българското население пък мечтае за братчето на "Запада", иначе казано комунистическия "Изток" , ченгетата, купоните за храна, отнемането на частната собственост. Да нямаш право на оръжие, да те следят камери...Разлика няма да има, докато вярвате на политици и
51
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
къде са екоактивистите? защо не протестират за спасяването на крокодилчето?
50
6
 
17
 
! Отговори
Х преди 1 месец
опасен ли е за други хора? Ако не е .... не им го взимайте.
49
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Властите били уведомени преди две седмици но не си мръднали пръста. Даже за премахване на опасно животно не могат да се активизират да свършат някаква работа.
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не нарушавайте правата на жените.
47
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Демокрацията е така Ти при Бай Тошо щеше да работиш в ТКЗС-то за 1 лев и 50 стотинки на ден, ама сега се изявяваш като философ в мрежите. Лоша демокрация!
46
2
 
32
 
! Отговори
Чалга дивак преди 1 месец
Тоя пpoзд народ, ще напълни реките с крокодили. Отиваш за риба и изскача крокодил.
45
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в Банкя има една такава гад, но там много я пазят службите!
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 39 Че Минко е супер име за крокодил
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко цанят Гена?
42
3
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 1 месец
Ей това е хубава идея!Обаче не знам къде в Зоологическата градина трябва да сложат собствениците.:-)
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що мъчат животинката в някаква си дребна дупка ((