Средната заплата нараства до 2296 лв. през второто тримесечие

На годишна база е отчетен ръст от 13,1%
12 авг 2024 13:20, Елка Василева
148
Средната заплата нараства до 2296 лв. през второто тримесечие
Снимка: архив, БГНЕС

Средната заплата в България през второто тримесечие нараства с изпреварващи темпове на годишна база и минимално на месечна основа, сочи справка на Националния статистически институт (НСИ).

През второто тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в България e 2296 лв. и спрямо второто тримесечие на 2023 г.  нараства със 17,3 на сто, сочат предварителни данни на НСИ, оповестени днес.

Най-голямо e увеличението в икономическите дейности: "Държавно управление" - с 29,7 на сто, "Други дейности" - с 26,6 на сто, и "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Образование" - с по 25,4 на сто. Спрямо първото тримесечие на 2024 г. средната заплата нараства с 4,5 на сто, а най-голямо увеличение е регистрирано при "Държавно управление" - с 13,1 на сто, "Образование" - с 9,7 на сто, и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 9,2 на сто.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2024 г. е 2303 лв., за май - 2310 лв., и за юни - 2276 лева.

Справка на НСИ сочи, че през второто тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата e била 1957 лв., като на годишна база е отчетен ръст от 13,1 на сто. С най-голямо увеличение е "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 22,3 на сто, "Строителство" - със 17,4 на сто, и "Транспорт, складиране и пощи" - със 17,2 на сто.

За миналата година през второто тримесечие спрямо първото се отчита ръст от 4 на сто. Най-голямо увеличение на заплатите тогава е регистрирано в сектор "Строителство" - с 8,5 на сто, "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 8,3 на сто, и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - със 7,5 на сто.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2023 г. е била 2009 лв., за май - 1935 лв., и за юни - 1927 лева, сочи справка в НСИ.

Броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2024 г. нараства с 28,1 хил., или с 1,2 на сто, спрямо края на март 2024 г., като достига 2,35 млн. Справка в НСИ сочи, че наетите към края на юни 2023 г. са били почти толкова - 2,33 млн.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 75, демонстрирането дразни бедняка. Всеки от имащите има право да демонстрира каквото си иска. това че се засягаш ТИ е твой проблем. Да, получаваме много пари! Имаме право да говорим за това както и когато ни е кеф! Явно е, че не принадлежиш на тези среди!
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кола до кола е няма къде да паркираш на морето препълнено е купуват апартаменти постоянно Е къде са тия богаташи правещи се на бедняци
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74, отявлено неадекватен си! Именно заради парите Шумахер е още жив. Ан=ко беше ти до сега щяха да са ти дръпнали шалтера, защото не можеш да си позволиш дори 1 час от неговата грижа и лечение. Смеш ник!
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът не е в парите, а в демонстрацията на наличието им. Дори изкарани с най-честния труд. Наясно съм, че е неразбираемо за потомствен селяндyp. Господин Ай Ти специалист.
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е и какво от това ... Шумахер получаваше по 5 милиона на година , ама разбра че парите не струват нищо, ако не си здрав и не може да си ги харчиш.По ценно от здравето и свободното време няма. Това да го запомните от мен.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат, не е вярно - много сме зле, гадно е, скъпо е, бедни смеееее - от беднотия ходим по месец на гърцията и не можеш да се разминеш от бедняци на Кулата, та видим по 3 часа. Бедни сме, мизерни сне, *** е и тн
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На нашио обяснението защо е дъно. Всички били връзкари! САЩ, Марс, Луната и Сорос му пречат! Наливай пърцуцата и слагай софрата! И животът мина, а нашиот си остана подпечатан аутсайдер бедняк.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тези в парламента 60 как са според теб заслужават ли тези огромни пари за нищоправене Всъщност имат умения лъжат заблуждават примамват само се чудя кой още могат да лъжат Явно това си е печеливш занаят Сблъсках се с един наскоро стана даже евродепутат ЩОМ има гласоподаватели
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя с десетките коментари дето си пише и отговаря сам не е Ай Ти, а Ай Хи ...Получава повечко на приказки само , защото никога не е сам
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Отдръжки" написал, вместо удръжки един неграмотен долу и вика "що работя за 2к, бе?!". И не може да си го обясни. Това сте неграмотните. 1 изречение да кажете и на кадърните ни е ясно защо ринете дъното. Хахахахахахаха... "Отдръжки" аахахахахахахахаха. Както казваше един съфорумник- "Да обясниш на функционално неграмотен що е то адекватно платен труд и защо той не е там, където вече сме много, е все едно да обясниш на сляп по рождение какво е жълто. неграмотният няма да те разбере".
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 67, щом са изкарани с честен труд няма нищо лошо да се споделя. Ако не ти пасва. на мирогледа... подмини и толкова. Само отявлен бедняк смята парите за нещо лошо.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-жалкото нещо на света е да се парадира с пари! Това веднага показва, че си с произход от малцинствата. Великият Ай Ти.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 60 Благодаря че ми отговаряш но никак никак не си познал за мен и семейството ми ВСЕ пак благодаря 60 и да знаеш че хората се ценят по някои други качества знания умения енергии Благодаря
65
2
 
6
 
! Отговори
До 63 преди 1 месец
Миличък, колко искаш да взимаш, като не знаеш как се пише "удръжки". Гледай си там от дръжките и рини дъното. Иначе за 1198лв. Не съм работил и като студент хамалин преди 15 години, а минавай 1600...
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 62Даа, ясно, благодаря!
63
7
 
6
 
! Отговори
ЕХО преди 1 месец
къде са тези 2300 лв месечно!? Аз вземам 1198 лв. месечно след отдръжките и 100 - 150 лв бонус понякога.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 55,ето това не разбираш. Казвам ти да работиш. и да се развиваш, а не да гледаш в чуждата паница. Имам работа и за разлика от такива като теб нямам време да правя нещо на добра воля :) Никой нищо не ти дължи. Ви с какво се занимават статистиците, хората работещи с данни и изкуствен интелект. Успех :)
61
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори и в IT фирмите шуробаджанищаната е на топ ниво - приятелчета, роднини, гаджета! Бонусите пак се разпределят според хората, а не според заслугите! Колкото и да си кадърен в България и да се убиваш от учене и работа - не познаваш ли правилните хора пак няма да получаваш това, което реално заслужаваш. И това е самата истина, сменят се сфери, направления, но принципите остават същите!
60
5
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 1 месец
В ИТ сектора се изкарват като фрийланс. Прелива от обяви в LinkedIn. Паралелно в графичния дизайн, дигиталния маркетинг итн.. Няма нужда да познавам теб и семейството ти, за да те преценя по изказ, че си функционално неграмотен бачкатор, що се отнася до пазара на труда.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Богатите не са на заплати. Наема да му бачкат баламите. Милионер със заплата трудно се става. Това от мен да го запомните. Тези дето се хвалят на заплата по сайтовете са най големите скъсаняци. И това да запомните от мен.