До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересът към предлаганите имоти на зелено ще се увеличава. Само лихвите да не тръгнат нагоре, че тогава ще разберете кой носи целия риск и защо банките не дават кредит преди акт 14.
54
0
 
11
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
Така е, прав си. Но инвеститорите си казват, че ще го пуснат за наем на по-висока цена, така че да може да си избие парите по-бързо. Какво правим обаче като не се намират наематели за така сума? Примерно аз не бих давал 3000 лв за да живея под наем, дори да изкарвах по 15 хил. лева.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувачите търсели по-големи жилища - тристайни, хахаха. Що не кажете колко е реалната площ - нито има кухня отделно, общите части са в квадратурата, стените са в квадратурата и реално като теглиш чертата купуваш 100 кв, а живееш в 60 кв реално!
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Истанбул искат 1190 долара /1082 евро /
51
3
 
25
 
! Отговори
Измама преди 1 месец
Реални цените на тия фавели са още по-високи. Отивам да купувам 3-стаен апартамент в София - застроена площ по документи 92кв.м, чиста площ 78кв.м. Меря го с ролетката - 66кв.м. На го купих разбира се, купих съвсем различен имот в Гърция на половината от тази цена.
50
1
 
20
 
! Отговори
Родопея преди 1 месец
Гладно куче (риелтор) мангизи и комисионни сънува. Ама реални сделки или ги няма, или са минимални, и не на тези раздути цени. Агенция по вписвания е свидетел.
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eдин апартамент не го ли избиеш за 10 г. - вътре си. Съотношението цена/наем е убийствено в "полза" на цената. Наемите си седят така от много време. В същото време поддръжката се качва. Имам примерно излишни пари и купувам апартамент с цел инвестиция, в хубав квартал. Купувам го на 3000 евро, 100 квадрата, 300,000 евро. Въпрос: Колко години трябва да го давам под наем, за да си избия инвестицията?
48
4
 
19
 
! Отговори
факт преди 1 месец
такива са цените заради миекащите мераклии да стават софиянци
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей ся хукнах в софийската жунгла да купувам. И да побързам, че днес са 3000 евро, ама скоро и 4000 евро може да стане. Искам да се завирам по нагъчкани еднопосочни улици, комшии да са ми всичките сеелски бекове и да съм горд софиянец с 2000 лв заплата в онуй село завряно в котловината със смога.
46
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На един колега от ИТ сектора навремето преди 10 години му се смяхме че си купи апартамент в Лозенец за 150к евро със заем за 30 години. Вече го изплати и сега купи втори пак там!
45
1
 
5
 
! Отговори
Само... преди 1 месец
...толкова ли, та то тва е за бедняци!!!!!!!!!+
44
1
 
21
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 месец
Жокер: Всички банки защо си вдигнаха таксите за всичко изведнъж, защото после ще влязат в строги регулации ....
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това е шизофрения, който им дава тези пари ,не е добре с акъла
42
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ех, а съфорумниците как писаха 2016, че ей сега ще се спука балона.. добре, че ги послушах и все още чакам! Те същите гласуват за възраждане и за тях путин е най-великият.
41
1
 
14
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 месец
На всичко се вдига цената, не само на жилищата, защото влезе ли се в Еврозоната има вече регулации, които трябва да се спазват ... Та сега юруушшш на вдигането на цените и на слушането на блаженните приказки, че в Еврозоната ще сме "по-добре" ... ха ха ха - хи хи хи
40
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не излиза от тях,живее като клошар,ама иначе по 3-4 апартамента си купува." - Ахахаха бедееен! Не са 3-4, а са 34! До края на десетилвтието ше са поне 70! Планувам да имам над 1000, когато се пенсионирма и да са на децата ми! Никоой от няс няма да работи след това и всичкинше сме като нова аристокрация! Ахахахахахаха!
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото и да си приказваме цените няма да падат. Преди 15 години с кризата паднаха цените на конкретни имоти, каквито в България почти няма. Тези в Мадрид и Париж - не. Който му трябва имот, колкото по-рано го купи по-добре. Познавам хора дето от 15 години все отлагат и децата порастнаха и те все с родителите си. А други със същата работа вече доизплащат последните вноски.
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако наистина има хора дето плащат тия пари в софия, значи българската икономика наистина има голям проблем със сивата икономика" - Не само. В чужбина съм на помощи и ми влизат едно 4500 лева от тях и още 3500 чисто, щото съм на черно. От те пари пестя грубо 6к, щото като си на общинско платам само за храна. И се събирам и си зимам паартаментпе чат пат нанизплащане ...
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъй е,кото едни го третират като стока, но държавата не го таксува така. Идва някой и купува 6 апартамента директ о и още 30, като ползва първите 6 за залог.
36
10
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Дано се задавите ,докато плюскате по плажовете на Гърция и Турция .И само араби и африканци след вас да живеят в скапаните ви многобройни имоти

Спонсорирани публикации