До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
22
 
! Отговори
Турист преди 1 месец
В момента не е много ясно кой прави сделки, на какви цени и пр. Аз не познавам много хора, коите биха дали 3000 евро и нагоре. Мой познат нотариус тварди, че в момента големите агенции са окупирали паза и реално те вдигат цените. Изкупува се масово на зелено и после - цените по 2. Пример - обява директно от инвеститор, а те посреща брокер. Обяснява ти, че няма комисионна за купувача, а тя реално десетокранно начислена. Да се добереш до имот без брокер е почти невъзможно, реално нищо не вършат.
74
3
 
19
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
Разбираемо е, че няма работа в провинцията и затова идвате насам. Но разберете едно, в София само ще става по-зле! Цените на всичко се вдигат нагоре, градът е задръстен и мръсен, хората стават все по-изнервени и злобни. Най-добрият вариант е да поработите в София, да си спестите пари и с тях да развиете бизнес в провинцията. Така ще дадете шанс за нормален живот на вашето семейство и всички останали. Гъчкане в София не е решението!
73
1
 
19
 
! Отговори
Прованса преди 1 месец
Прованса няма да се оправи, то това е ясно. Защото няма държавна политика за развитие на селските райони. Всичко, което беше останало от социализма като материална база в селата е изпокрадено и порутено. Можеше да се използа поне материалната база. В моето село е имало Завод, в който са работили всички хора от съседните 5 села и са живяли и строили къщи от този Завод. Аз съм учил там - селото беше живо и прекрасно. Сега е пълна разруха, все едно са минали Искандери и Кинжали. Та и по-зле! Жалко
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дойде Путин с ракети и дронове ще ги рути.
71
6
 
16
 
! Отговори
Ганчо преди 1 месец
Не знам колко трябва да си *** за да дадеш една торба с пари за апартамен в София! Мръсен въздух, автомобили, 20 годишни к.л.о.з.е.т.и с газова! А има психоболни, които дават луди пари за ПАНЕЛ! Аз искам да живея в ПАНЕЛ и някой сутрин да се дере докато си прочисти вътрешностите!
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България с наем апартамент не се избива. Но и това ще стане. :) Но вложението в тухли се изплаща. Все още цените подскачат. От кое друго не рисково вложение ще получиш 10-15% годишно.
69
2
 
0
 
! Отговори
до хмм преди 1 месец
16 пъти ама друг път.И кой ти каза,че към юробора ще е?
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените в центъра на София са средно под 1500 евро, ако махнем района на Докторския паметник с цени и над 6000 евро квадрата и още няколко подобни кварталчета в центъра.
67
16
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Не бъдете наивни да слушате хора без каквито и да е познания в сферата на недвижимити имоти да Ви призовават да НЕ купувате апартамент, защото щели след 10г. да станат по-евтини. Няма такова нещо, приятели! Все по-скъпо ще става и сега е моментът да се купува. Не чакайте!
66
1
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 1 месец
Всичко си зависи - през 2005-та продадохме 4-стаен, на петте кьошета, за 2000 долара на кв/м.....
65
1
 
25
 
! Отговори
София ще расте още преди 1 месец
София ще расте още, докато удари 2 милиона жители по постоянен адрес! Аз съм от Северезопада и мога да Ви кажа, че с мъка се взимат 1000 лева. Няма нищо - беднотия до шия. Една фабрика няма. България в провинцията е пълна разруха. Дойдохме в София цялото семейство и се спасяваме кой как може. Всичките ми приятели, които не са по държавите де, избягаха също и сега са в София. Бягаме от зор, разбере колко е страшно в провинцията .Никой не ни вярва, но положението е трагично. Няма работа!
64
3
 
9
 
! Отговори
Броки преди 1 месец
До от 10 години: Браво, само така! Цените ще вървят само нагоре. Правилно сте осъзнал. А сега убедете още ваши приятели, роднини и познати. Сега е момента за апартамента!
63
1
 
11
 
! Отговори
Не съм 51 преди 1 месец
До Анонимен 59 - Пропускаш факта, че много хора препират мръсни пари или такива, които са им били дадени, когато са ги "назначили" за милионери, а после са получили възможност за полулегални бизнеси и не са плащали реални данъци върху печалбите си. Те са, които вдигат цените до такива нива, които са чудовищни за средностатистическия българин.
62
3
 
16
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Имайте едно на ум за ипотечните кредити, защото влезем ли в евро зоната, най-вероятно всички кредити ще се обърнат към ЮРОБОРА който е 3,8% защото в момента е 0,24 за рефернтен лихвен процент.... т.е. ще се вдигне 16 пъти лихвата... Така че тези с парите чакаме.... :)
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дойде Путин ше ги рути с ракети и дронове.
60
12
 
8
 
! Отговори
От 10 години преди 1 месец
От 10 години чакам да паднат цените, но това не се случва. Става все по-скъпо и по-скъпо. Затова със съпругата ми си купихме тристаен за 1900 евро квадрата. В момента в нашата сграда след Акт 15 цената е 2400кв. Цените летят яко нагоре и по-евтино няма да стане. Това е! Сега трябва да се купува, защото после ще е късно. Аз лично убедих 4 млади семейства - мои приятели, които сега си купиха жилища. Трябва да се купува - сега е момента. Никога няма да стане по-евтино. Това е истината!
59
1
 
12
 
! Отговори
До 57 преди 1 месец
Ами те нямат пари, приятелю. И аз съм така, но ходих от любопитство при финансов консултант да видя как стават нещата. Хората в прав текст ми казаха - теглиш потребителски кредит за начално вноска, теглиш и ипотека. Насмятаха ми едни проценти за комисионни, нотораиуси, данъци и прочие, и сумата става една дебела. И накрая това, което е плащаш на месец е ипотеката плюс вноската по потребителския кредит. Друг въпрос е правилно ли е да се прави така.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 54 - Сигурно и там цената зависи от района. Има къщи като дворци на брега на морето. В покрайнините пък има квартали, някои от улиците на които дори не са асфалтирани, а скромните къщурки са като в тукашните най-бедни села, изоставени още преди 50-60 години.
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
51, повече от 25 години, за да си върнеш инвестицията. Дал си 300 хил.евро. Ако намериш наематели да ти дават по 1000 евро на месец (съмнително), това са 12 хил годишно. Значи за 25 години ще си на кота 0. Но!!! Не забравяй, че този апартамент за тия 25 години ще се амортизира, поне два основни ремонта ще трябва да му направиш. Отделно данъците и т.н. Вътре си с трите крака!
56
2
 
20
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Във Малинова Долина и Витоша ако нямаш кола не можеш да излезеш от тези квартали.... в Банишора и Овча Купел е пълно с едни кафЕви индивиди (къде наши, къде придошли).... не знам кой си купува тези апартаменти... Аз лично в момента за 1500 евро имот в София трудно бих намерил освен ако не е в Христо Ботев или Ботунец при Дънди Крокодила.... може и Враждебна... Пазара е луд в момента, не знам кой има пари да купува.