До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повече ме интересува реалния брой сделки , но какво ли разбирам аз . Минавам да ви напомня , че покупката на апартамент не е инвестиция .
94
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви кажа - никога не се купува имот с цел инвестиция, когато цените вървят нагоре, само когато паднат и са достигнали много ниско - дъното.
93
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тоя скапан пропаднал град и без пари да ми дават няма да живея а ще отида в най усамотеното село
92
2
 
20
 
! Отговори
Случаен преди 1 месец
Ежедневната статия индикираща голям глад при продавачите на луксозните апартаменти в Софето ;)
91
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Защото няма държавна политика за развитие на селските райони" - Не само. Няма и протекции! В провинцията вилнеят местни феодали, като орпеделени членове си разменят позицията в стълбицата на властта през 4-5-6 години, но всичко седи едно и също. Дори и да имаш нечий наследник, дето иска промяна, до 4-5 години му "минава". Иначе, какво става - купуваш земя а фабрика и кметя 6 години те върти и не получаваш разрешение от общината. После па те товари местняи архитект, дето е брат на конкурента.
90
3
 
18
 
! Отговори
SWAN преди 1 месец
аз се подготвих за панаира, като продадох един до южния парк за 280к... чакаме зелените сертификати и задължителното саниране с до 50% самоучастие, и като вдигнат лихвите банките панаира ще е пълен :))))))))))))))
89
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живея в голям квартал, в голям град- около нас има построени десетки нови блокове от години, пуснати за продажба и.....за сега всички са упорито тъмни!
88
1
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Сектата на Сциентология Хоум Ту Ю дига цените на имотите .. Създава шизофрения на пазара.. Дружките на Ивелин Михайлов
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"От кое друго не рисково вложение ще получиш 10-15% годишно." - S&P500? Voo никога не е било по-лесно достъпно и печалившо. Не, че харесвам Vanguard, ама щом питаш ...
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балон.
85
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има кой да ги купува могат да стигнат и 5 000 евро на квадрат- силно се съмнявам, че някой ще даде подобни пари- още повече, че много млади хора тръгнаха на село да строят домовете си, пътуват до града за да водят децата си на училище а те на работа!
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 75 - Ами то е малко омагьосан кръг, ама като има бизенс, поризводство и хора, които работят, се получавата да има и хора с покувпателна способност.
83
0
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 1 месец
Аз въобще не говоря за имотни балони, а за качеството на живот в столицата. Иначе добре, донякъде съм съгласен с теб, не е лесно. И какво сега, продължават всички да гъчкат един върху друг в мравуняка, а останалата част на страната да си умира бавно и славно? Това ли предлагаш?
82
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как не разбираш?Цените ще летят докато влезнем в еврозоната и после ще спихнат.Има много ''усвоени'' пари за изпиране и сега бързат да ги вложат.После всяко евро ще трябва да се доказва от къде е.
81
2
 
7
 
! Отговори
Гого преди 1 месец
Ей маймуночовеци,купувайте,купувайте,докато стане 4000 евро на квадрат!!!
80
7
 
15
 
! Отговори
75 преди 1 месец
Какъв бизнес да правят, бе, приятелю. За да правиш бизнес, ти трябва някой, който има покупателна способност. Извън София и 2-3 големи града е съсипия всичко. Затова няма имотен балон в София и тия, дето го чакат да се спука, че останат с пръст в устенцата. Цяла България ще продължи да идва в София, защото просто нямат избор.
79
0
 
24
 
! Отговори
Преди пандемията преди 1 месец
Преди пандемията в Кръстова вада се намираше хубаво жилище за 1200-1300 евро квадрата на зелето. В момента е 2200-2300. Какво толкова се развива в тия Вади, Ливади и Долини, т.нар южни квартали, че цените скочиха със 100%.? В Манастирски ходих да гледам апартамент, Аз съм с висок СУВ, еми дори няма улица, блокчето в поляната. В Кръстова Вада - цените като в Мадрид, а в Малинова се чувствах, че като съм се явил на Рали Дакар. Джипът ми беше целия в пряхоляк. Не разбирам, от къде идват цените?!?
78
1
 
13
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Тия пак се появиха с осраните си тухли . Мизерници гладници брокераси с кукички утре излезте със статия 15000 Е средна цена на Коптор в Сф кой му дреме на мен не на дедовият
77
0
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
До 70... защото ако влезеш във всяка една банка може да видиш, че ако теглиш кредит в Евро лихвения ти процент е по Юробор... пък ти ако искаш. Не казвам, че е задължително, но е най-вероятно.
76
2
 
10
 
! Отговори
Уедарка с уед преди 1 месец
Инвестирайте в Перник.Скоро ще стане квартал на София и цените ще литнат.