Хосписът в Банкя, където човек загина при пожар, бил нелегален

Там е имало 11 възрастни хора със здравословни проблеми
14 авг 2024 19:26, Стела Стоянова
30
Хосписът в Банкя, където човек загина при пожар, бил нелегален
Снимка БГНЕС, архив

Старческият дом, в който днес при пожар загина възрастен човек, а трима бяха ранени, е работил нелегално. Това обявиха от Агенцията за качеството на социалните услуги.

Старческият дом е бил проверяван в края на юни тази година по сигнал. А заради отказ от съдействие социалните влезли там с помощта на полицаи от СДВР, добавиха от агенцията. При проверката било установено, че в нелегалния старчески дом има 11 възрастни със здравословни проблеми, пише "24 часа".

"От социалната агенция веднага са сигнализирали всички компетентни органи, включително МВР и Прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона. Съгласно нормативните разпоредби Агенцията няма правомощия да спира дейността на фирми, които работят без лиценз", се казва в съобщение до медиите.

Пожар в двуетажната къща днес уби един от пациентите на незаконния старчески дом, който очевидно е продължил да работи близо два месеца след проверката.

Три жени от него ще бъдат настанени в два дома за стари хора, делегирана от държавата дейност.

Министерството на труда и социалната политика напомня, че за да бъде гарантирано в най-голяма степен качеството на социалните услуги и здравето и безопасността на потребителите, частните доставчици подлежат на лицензиране. Списъкът с лицензираните доставчици е достъпен на сайта на АКСУ. Списъкът със социалните услуги, делегирани от държавата дейност, е публикуван на сайта на АСП.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов добави, че има извършвани няколко проверки на къщата от страна на Националната агенция за приходите и от Агенцията за социално подпомагане.

В резултат на техните проверки и констатации има изпратени документи до прокуратурата за това, че има установени административни нарушения, добави той.

По думите му, преписката от прокуратурата е пристигнала в структурите на министерството преди около две седмици. В рамките на тези две седмици колегите са изпълнили почти всичко, което е по указанията в прокуратурата, каза Стоянов. Преписката, която е при нас, все още е в срок, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Страната
Дори новите вагони не могат да изкарат БДЖ от миналото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затова, като не можеш вече да се грижиш за себе си, хващаш си торбенцето, забиваш се в някоя гора и оставяш нещата на техния естествен ход. Какво ще разчитам аз на деца или непознати да ми бършат з----ка и да ми сменят гащите.
27
1
 
1
 
! Отговори
Баце преди 3 седмици
Трябвало е баце да е там! Но той е страхлив и него го пазят снайперисти! До Чехия дали ще ходи скоро баце? Отдавна май не е излизал от страната?!
26
1
 
0
 
! Отговори
Риторично преди 3 седмици
А зайчарника в Банкя с пълните чекмеджета легален ли е?
25
1
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 седмици
Е,то в Банкя всичко е нелегално.Жалко е ,че се превръщат в бизнес възрастните хора и в това още по - грешни от алчните ,безскрупулни индивиди създали този" хоспис" ,са техните близки ,които са проявили пълна безотговорност към тяхното здраве и живот и считайки ,че давайки някакви средства или по- скоро те ,чрез своите пенсии ,са осигурили "грижата" за тях.Егоистичните хора мислят и полагат грижи само за себе си ,а те преобладават,забравяйки ,че и те ще получат същото"отношение" от децата си.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
как ще е нелегален, като е до общината, еднокнижникът живее наблизо и минава от там. Използвайте правилните термини - покровителстван и закрилян от ...
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами разбира се, то в Бг има ли нещо легално?!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има еднаТиква която трябва да се разследва.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко ченгесара и други видове лапачи на държавна хранилка са замесени и тук? На онова варненско ченге три пъти му се пали незаконният хоспис и умират хора,но мизерника продължава да краде парите на възрастните хора.
20
1
 
4
 
! Отговори
Хоспист преди 3 седмици
Този хоспис е на Боко Тиквата.
19
1
 
1
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
В тая страна само Пеевски и Борисов са легални - всички други сме напълно нелегални. Сега държавата да ги разследва защо са сменяли нелегално памперси на умиращи и дементни старци.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом толкова са закъсали мога да им пратя дарение тъщата.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този хоспис,близо до зайчарника ли е бил.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ММДДАААА ЗА УКРАЙНЦИ 5 ЗВЕЗДИНИЕ ПЛАЩАМЕ А БЪЛГАРИТЕ ОГЪН ДА ГИ ГОРИ
15
3
 
2
 
! Отговори
Хуманист преди 3 седмици
Новото пожелание на Банкянският башКитук Бездаров към пенсионерите в България е :- Да те вземат в хоспис да спестиш от погребение и харчове на децата и в урна готов да те турнат вакуумиратат,уредят и изкарат с ръчно написан етикет.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България - страната на неограничените възможности. Всеки прави каквото си иска.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки клати държавата като за последно, единственото което трябва да се замислите е защо и вие не го правите все още, ние честите програмисти сме най-големите балами всичко си плащаме, най-големите *** в държавата!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълно е такива сигурно, но няма държава да го установи навреме. Тая територия за нищо не става. Никъде няма такава мизерия, смрад и пълен морален упадък в Европа, може би само в Албания, и пак последното е под въпрос!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Погребално бюро "Живот и здраве" поздравява старчески дом "При нас е хубаво" с песента "И вие при нас ще дойдете".
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако е застраховано е запален умишлено и ще се възползват, че уж болен човек е запалил цигара. Цигарената фабрика когато я запалиха набедиха един kлошар и всичко се прикри.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По 1400 лева е таксата в хосписи за възрастни в Пловдив. В Банкя може и да е повече.