Правят восъчна фигура на Дан Колов в къщата му музей в Сенник

Статуята ще бъде готова през декември
14 авг 2024 16:19, Петър Бойчев
4
Правят восъчна фигура на Дан Колов в къщата му музей в Сенник
Снимка Фейсбук Къща музей Дан Колов

Къщата музей на Дан Колов в севлиевското село Сенник ще се сдобие с восъчна фигура на бореца. Очаква се фигурата, която ще е в реален размер, да бъде готова за 132-рата годишнина от рождението на Колов през декември месец тази година.

От къщата музей допълват, че по проекта ще работи великотърновският скулптор Борис Борисов и неговият екип. Те са обсъдили последната фаза преди изработването на восъчната фигура и къде ще бъде позиционирана.

Златният период от кариерата на Дан Колов е във Франция, където става европейски шампион по свободна борба и носител на диамантен пояс. Въпреки славата си, той остава дарител с благородно сърце.

Големите суми, които дарява за обществени каузи, са повод цар Борис III да го удостои с Орден за граждански заслуги, става ясно от информация, публикувана от Община Севлиево. Дан Колов издъхва, ненавършил 48 години, на 27 март 1940 г. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Общество
Рибар от Созопол се е удавил при устието на Ропотамо
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Дончо Петров Колев.Изгрява в САЩ , а не в България.Емигрира с група българи и е работил на пристанището от там се боричка и бай Георги му е давал съвети за чалъми и тръгва по цирковете в сащ. Прочетете Кеч ЕС Кеч.От вас зависи, какви искате да бъдете, но и много зависи къде сте.....
3
0
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 седмици
Дан Колов е пример за всички,не само като прекрасен спортист,а и като щедър дарител. Бъобще човес със златно сърце.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истински българин, не дегестанец дето не знае две думи на български.
1
1
 
0
 
! Отговори
Нека преди 3 седмици
Дан Колов заслужава някой паметник или статуя. Само да не стане като на Роналдо скулптурата в Мадейра, където изглежда като кривоглед.