Птицевъди искат забрана на вноса на украински яйца

Мярката да бъде наложена за 120 дни
Обновена: 14 авг 2024 14:09 | 14 авг 2024 14:09, Анисия Иванова
42
Птицевъди искат забрана на вноса на украински яйца
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на българския пазар, са 30% по-евтини от нашите и това води за бранша до загуби за милиони.

От началото на годината до месец май в България са внесени 2388 тона украински яйца, което е 400% преизпълнение на квотата, а страната ни държи 12% от вноса на украински яйца в ЕС. Това създава сериозни проблеми пред българските птицевъди, коментира за БНР Даниел Божанов, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. От браншовата организация изпратиха отворено писмо за служебния аграрен министър Георги Тахов:

"Искаме да защити интереса на българския производител като задейства защитния механизъм на ЕК и вносът на яйца да бъде спрян. В Регламента ясно е записано, че може да бъде спрян за 120 дни".

Според птицевъдите 5-процентното мито върху вноса на украинските яйца няма никакъв ефект и след въвеждането му, вместо вносът да се ограничи, той се увеличава. За месец май, преди въвеждането на митата, у нас са внесени 311 тона украински яйца, а през юли само за областите Велико Търново и Добрич украинските яйца са 432 тона.

"Цената, на която влизат украинските яйца, е между 20 и 30 % по-евтина от българските яйца, което за продукт като яйцата е огромна разлика".

Според птицевъдите загубите им са за милиони. Освен забраната на украинския внос, птицевъдите искат от аграрния министър информация какви количества украински яйца са внесени у нас за месец юли и колко лева мито от тях е събрала държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: яйцаукрайнавнос
Още от Страната
Дори новите вагони не могат да изкарат БДЖ от миналото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 3 седмици
ЩЕ СИ КУПУВАМ ВЕЧЕ, САМО УКРАИНСКИ ,НАШИТЕ СА САЛМОНЕЛОЗНИ!
24
2
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 седмици
Златни яйца снасят българските кокошки и затова да твърде скъпи за повечето от хората, които обитаваме територията на Република България . Славата ви на скъпчии се носи още от режима на другаря Тодор Живков и смело я продължите и ограбване най-бедните прослойки от населението на България. Видимо е , че се гордеете , че сте " деца на социализма " .
23
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
До cas === Не може, точно това обясних, ама не четете и не разбирате. Поляците като нас също не им искат евтините яйца, зърно и т.н. Правели им дъмпинг на цените. Явно и тяхните бизнесмени са като нашите. И нямат нищо общо с качеството на яйцата. Съвсем нормални яйца са си, няма от какво да са отровни (абсурд), радиационни (това пък кой плоскоземец го измисли) или замърсени по какъвто и да е начин. Просто са евтини и това пречи на много печалбари бизнесмени, дори и в Европа
22
0
 
10
 
! Отговори
Български птицевъд преди 3 седмици
Сперете вноса, пречи ни на картелното споразумение.
21
3
 
6
 
! Отговори
бизнесмен айчар преди 3 седмици
До Анонимен 25 === Ох на батю празноглавецa. Ей заради такива миcиpи като теб станах мултимилионер. Купувам евтини украински яйца, бия им един печат на моята фирма, че са български и Глупи яде ли яде "български" яйца, чак ушите му плющят :)
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези украински яйца са негодни за употреба Купувам само качествени български яйца
19
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
До 23 === Що пиете едни и също пр0стотии, само да се излагате не мога да разбера :) Кой ти каза, че украинските яйца са пълни с цялата менделеева таблица? Ти ходи да ги изследваш с твои пари ли? И от какво са се напълнили с цялата менделеева таблица? Води се химична война в Украйна ли? Доколкото знам се води в Източна Украйна, а там е индустриален район. Няма животновъдство и земеделие. Житницата и животните се гледат в централна и западна Украйна. Ако им имаше нещо Европа щеше веднага да каже и най-вече поляците, че и на тях им пречат евтините украински храни
18
2
 
5
 
! Отговори
Украин Джилязк0ФФ преди 3 седмици
Това не е демократично! И евроатлантическо! И екоклиманеолибера3тично... Путин е виновен! Русофилите дебнат зад всеки ъгъл! Руски агенти се крият под леглото...Урсулю Фродолайнен к8и4и истерично Слава Кокаине!, ОМакрон се утешава в прегръдките на мъжлета с бронзов загар,Шмолци крачи нервно напред назад в кабинета на художника с мустачките, Кома-Ла Психарис се хили като Баба Яга,а Бай Дрън Деменний играе покер с Рузвелт, Труман и Никсън...Колония БългЕрия се бунтува срещу демократичните ценности.
17
3
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
"...украинските яйца, които влизат на българския пазар, са 30% по-евтини от нашите и това води за бранша до загуби за милиони." === А държавата не трябва ли да защитава гражданите да ядат по-евтини яйца и да не я интересува, че спекулантите губят милиони с предварително договорени монополни, завишени цени?
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аман от украински ***,луци : вредни храни и нагли пара,зити!
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нашите червени капиталисти се правят на бизнесменчета, но без държавата са за никъде. Сто процента искат и комунизма да се върне, нали? Това е пазарната икономика! Ако не можеш да се адаптираш, фалираш!
14
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
На момента забранява целият внос от Украйна.
13
2
 
5
 
! Отговори
Семо преди 3 седмици
На територията на България има 130 000 кокошки,петли и полози,от заможна и просперираща Украйна, златните яйца , храна и дивеч сме ние,родните българи!Докога ще внасяме у дома?!Мътенето е за политическите кокошкари!
12
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредната акция на руското посолство.
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Птицевъди искат забрана на вноса на украински яйца ----------- но ако са руски може и без мито нали?
10
1
 
14
 
! Отговори
Славка преди 3 седмици
С транспорта яйцето от Украйна е пет евро цента,на дребно!Следва печат по БДС И Честито! Е БАХ са за затвора,но след Вълка!
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А пшеницата и слънчогледа?И олиото и хляба са отровни!
8
12
 
7
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 3 седмици
Всяка украинска кокошка - летяща крепост, всяко украинско яйце - бомба срещу РуZкия агресор!
7
5
 
14
 
! Отговори
Мариус преди 3 седмици
Овцевъди,птицевъди,коневъди, свиневъди,кравевъди,козевъди от Украйна всичко е отрова и леш!
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предвид че почти цялата територия е заразена с най-различни вещества до едно силно отровни яденето на храни от там е самоубийство.