Агенцията за социалните услуги: Местната власт е знаела за старческия дом в Банкя

НАП сигнализира, че в Банкя има фирма, която работи като хоспис
16 авг 2024 11:45, Гергана Попова
10
Агенцията за социалните услуги: Местната власт е знаела за старческия дом в Банкя
Снимка: БГНЕС

Местната власт е знаела за съществуването на старческия дом в Банкя. Това се е случило, когато алармирахме Главната инспекция по труда, че има хора, работещи без трудови договори. Има кореспонденция между кмета на града и тази институция. Това каза за Нова телевизия Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенция за качеството на социалните услуги.

Още по темата
Тахова каза още, че НАП е сигнализирал, че в Банкя има фирма, която работи като хоспис.

"Сигналът сочеше също, че там има възрастни хора в безпомощно състояние. Колеги установиха на място, че има 11 човека, уведомихме институциите, които имат отношение към закриване на тази институция. Ние можем или да отнемем лиценза, или да наложим санкция, не можем да затворим обекта. До момента имаме около 10 подобни сигнала за 4 години. Предложили сме хората, пребиваващи в нелегалните обекти, да бъдат преместени на други места, но самите пациенти трябва да са съгласни", добави Тахова.

Тахова отбеляза още, че за времето от проверката в края на юни до пожара от 11 души в старческия дом са останали само четирима.

"Недопустимо е да се наказва със затвор шофьор без правоспособност, а жената, която е собственик на опожарения старчески дом в Банкя, да бъде допуснато да отглежда изключително уязвими хора. Такъв тип нерегламентирана грижа трябва да бъде инкриминирана. Нехуманното отношение към възрастните и нелегалното наемане на хора са сред осъдителните признаци на казуса. Социалният работник трябва да има правомощия да извежда пациент от социална институция при риск за него", коментира бившият социален министър Иванка Шалапатова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: БанкяНАПстарчески дом
Още от Общество
В 2300 обекта се използват радиоактивни отпадъци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Във всеки град трябва да има легален старчески дом и то не само платени хосписи, които могат да си ги позволят само богатите. Тези домове трябва да са в града или близките квартали, за да има контрол и да не е скрито- покрито.
7
0
 
6
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 3 седмици
Още от енти време се говори, че общинската администрация в гр. Банкя е за ревизия.Хора с имотни проблеми са попадали в безизходица от некомпетентни държавни служители и административни пречки.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възможно някой от тия болни са имали много парии къщи апартаменти които е взел някой от тия институции знае как работят нотариуси и адвокати
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кмета на Банкя се прави на ощипян,гад продажна явно всеки си е вземал комисионата от болните ,тия домове за месец таксата достига ,,2000 лева човек и прокуратура и мвр са вътре в играта
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали са папали парички оттам как да не са знаели. Сега не знаят защото е неудобно.
3
1
 
5
 
! Отговори
Срам преди 3 седмици
Че тия хора са в хоспис.Ама и тия който са ги настанали в хотела си,знаят защо!Явно настанените имат апартаменти,пари, валута,злато и т.н. сега вече всичко е в ръцете на шефа, шефката.срамота е децата да изпращат родителите си в домове.
2
0
 
8
 
! Отговори
плащали са на Боко преди 3 седмици
на 500 метра е от зайчарника. Няма как Боко да не е знаел. Ама е получавал по нещо за чекмеджето.
1
0
 
12
 
! Отговори
ХАХА преди 3 седмици
Е нали кметчето вчера каза,че не знаел нищо... А пък и хосписа се намира на 200 метра от общината...