Касата свърши парите за рецепти

Аптеките трябва да изчакат до септември, за да се отвори резервa
21 авг 2024 09:44, Стела Стоянова
30
Касата свърши парите за рецепти
Снимка БГНЕС, архив

Влязлата през април промяна в цените на десетки лекарства, които станаха безплатни за пациентите, е изчерпала бюджета на НЗОК за рецепти.

Сега аптеките ще трябва да чакат септември, за да се отвори резервът и да се извадят оттам парите за този разход. Това става ясно от решенията и стенографския протокол на последното заседание на надзора на НЗОК, което беше преди седмица, пише "Сега".

Тази година в бюджета на НЗОК има заложени около 36,2 млн. лв. за обработка на рецепти с безплатни лекарства. По стария регламент аптеките получаваха по 5 лв. на такава рецепта. От април обаче по искане на МФ голяма група лекарства за сърдечно-съдови заболявания станаха безплатни за пациентите. Заради това рецептите за безплатни лекарства са с 210% ръст от 1 април, а това на свой ред увеличи значително парите, които касата плаща на аптеките за обработка на такива рецепти. До края на юни са платени 25,6 млн. лв., което е над 70% от бюджета за това перо.

На заседанието и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров съобщава, че има случаи, в които един пациент получава осем безплатни лекарства на осем отделни рецепти. За всяка от тях съответната аптека получава по 5 лв. при доста по-ниска стойност на самите лекарства. За да се овладеят разходите, от 1 юли бе договорен нов начин на заплащане за тази дейност - аптеката вече получава 15% от стойността на лекарствата. Това обаче не бе достатъчно да се овладее преразходът.

През юли аптеките са заявили 8,4 млн. лв. за рецепти, изпълнени в периода 16 май - 15 юни. Така към 1 август за плащане на рецепти са останали 2,2 млн. лв., а за втората половина на юли касата дължи 3,6 млн. лв. Тази сума обаче не може да бъде платена, тъй като вече е налице недостиг на средства в размер на 1,4 млн. лв. По закон НЗОК може да отвори резерва, за да покрие недостига, след 1 септември. Затова и аптеките ще получат парите си до средата на следващия месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: НЗОКрецептипари
Още от Общество
Даниил поиска от Кенет Мертен да се спре преследването на УПЦ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
АПТЕКАРИ, преди 3 седмици
СПИРАЙТЕ ОБСЛУЖВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ ПО НЗОК-ДА ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ-ТО НЕ МОЖЕ ВСЕ ВАШ,ТО МАГАРЕ ДА Е ЖЕНСКО
23
1
 
3
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
Бюджета на Асен Василев - не излезе... Не стигнаха парите за БЕЗПЛАТНИТЕ лекарства на Денков.... Цяла предизборна кампания изкараха на този лозунг...... Помен.... Не знам що за финансисти имаме - като не може да им излезе бюджета.... при положение , че НЗОК е с рекорден бюджет за годината...
22
0
 
0
 
! Отговори
София, младост 3 преди 3 седмици
Ако някой ползва имам две опаковки капки за очи за глаукома duotrav 1×2.5мл,имам беталок 50,това е бетаблокер имам и трипликсам за високо кръвно, останаха от баща ми, ако някой му трябва да остави имейл да се разберем, подарявам ги
21
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
А моите лекарства за хипертония, дори не са в този списък и си плащам! И въпреки това горката здравна каса фалира!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кенет Мартен: "Благодарение на сигурността, която дава НАТО, България днес процъфтява". Днес в ЕС и НАТО ние българите живеем най-добре. В Германия и Люксембург имотите паднаха с 10% а в България скочиха с 16%, българина забогатява, купува имоти, разпива на Халкидики в баровете, прави тапи по магистралите, заведенията са пълни.
19
2
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 седмици
Вкусни ли са бананите?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом бюджетът има редовно пари за тримесечното нарастване на заплатите по върховете, защо НЗОК свършва парите за сърдечно-съдови безплатни лекарства? Държавата държи да сме световни шампиони по смъртност от инфаркти и инсулти ли? Лошо планиране в бюджет 2024?
17
0
 
7
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 седмици
С всяка година става все по зле положението в тая държава.
16
4
 
11
 
! Отговори
Асен кредитополучате преди 3 седмици
Аз предлагам да теглим нов заем за 10 милиарда , 9милиарда за мен и 1 за вас. Трябват ми тука за островче да си купя , че като разберете колко съм ви одрал ще трябва да бягам с 200. А кой ще плаща? Децата ви и децата на децата ви! Гласувайте пак за нас ППДБ!
15
3
 
18
 
! Отговори
Владислав Милев преди 3 седмици
А пациентите да измрат!? Нищо пратете на Украина, направете още един ЛГБТИ парад и каквото остане в държавата ще го земетат с ракета
14
1
 
21
 
! Отговори
От Депутатските преди 3 седмици
Продайте депутатските Майбаси и вилите им по чужбина и ще дойдат парите след третата вила продадена.
13
0
 
17
 
! Отговори
ДА ВЪРНАТ ОТКРАДНАТО преди 3 седмици
И ПАРИТЕ ЩЕ СТИГНАТ
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
E, да поискат от Стоян Мавродиев някой и друг лев.
11
4
 
15
 
! Отговори
Асен преди 3 седмици
Абе тука имам едни 9 милиарда лева , ама не си спомням къде ги оставих. Иначе бих подхвърлил 10 милиона на НЗОК , бълха ме ухапала. ППДБ але!
10
3
 
21
 
! Отговори
Кирчо преди 3 седмици
Пратете още 50-60 милиона на Украйна и да фалира НЗОК. И заплатите си пратете.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не съм аптекар, но аптеките дали ще искат да работят на вересия?И ако не искат, "Ко прайм"?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те затова повечето аптеки плакаха като малки дечица, че ги ограбвали, чак правиха протести, че се отказват от НЗОК. КАК ЩЕ СЕ ОТКАЖЕШ ОТ ТАЗИ ЗЛАТНА МИНА?!?! Изнудваха ги за повече пари! Ето, че парите станаха повече ама и няма. АХАХАХ. Чакаме поредното вдигане на данъците, че нещо не достигат вече.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
съкращавайте ги, там има много излишна бюрокрация, затова няма пари
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И аз свърших парите за Касата :)))
5
0
 
23
 
! Отговори
Добро Папкане преди 3 седмици
на 8 Милиарда и то на Година - а вие Р0ботете и им Плащайте и то АвтоМатична Удръжка от Заплатата - Няма Не Мога, Няма Не Искам! по-Мафиотска Рекет Системо от НЗОК - няма!!