КНСБ ще настоява и за поне 10% ръст на заплатите в бюджет 2025

Няма риск минималната заплата за догодина да не се повиши
29 авг 2024 19:45, Гергана Попова
13
КНСБ ще настоява и за поне 10% ръст на заплатите в бюджет 2025
Снимка: БГНЕС

КНСБ ще настоява и за поне 10% ръст на заплатите в бюджет 2025. Това каза за БНР главния икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов. Според него, няма риск минималната заплата за догодина да не се повиши.

Още по темата

"На един следващ етап трябва възможно най-бързо да седнем и с бизнеса, и с правителството и да измислим как да се отнесе минималната заплата към заплатата за издръжка и как да транспонираме по максимално ефективен начин директивата, тъй като тя има и втора част - за насърчаване на колективното трудово договаряне. Тези неща са много важни. Мисля, че това са основните задачи на министъра сега във втория му мандат, във втория служебен кабинет. Ние още другата седмица ще го търсим с официално писмо за среща по тези теми", подчерта Костов.

"2 години минаха, нищо не се свърши като работа. Колегите от бизнеса казват, че докато не се разберем за размера на минималната заплата, няма да коментират нищо друго. Така не се водят преговори. Тази директива се състои от много на брой членове, от много на брой неща, които ние трябва да имплементираме в нашето законодателство. Да поставяш всички тези неща заложник само на една тема, говори, че отсрещната страна няма конструктивност, няма диалог и чуваемост. Ние се надяваме модериращата роля на МТСП да си изиграе ролята"", каза Костов.

Синдикалистът е категоричен, че трябва да се борим с недекларираната заетост, а не защото не можем да се преборим с нея, да замразяваме минималната заплата.

Експертни разработки сочат, че там, където има колективен трудов договор и синдикат, заплатите са поне с 14 процента по-високи. Неслучайно покритието с колективни договори при учителите е 100 процента. Според евродирективата държавата трябва да изготви план за това как в следващите години ще стигне до 80% покритието с колективни трудови договори, напомни Любослав Костов и добави, че ние сме на ниво между 28 и 30%. Имаме много път да извървим, добави още той.

Тъй като сред социалните партньори няма съгласие по размера на линията на бедността за догодина, предстои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Правителството предложи тя да е 638 лева, но КНСБ иска промяна в методиката и размерът ѝ да е 667 лева, за да се коригира с ръста на цените от така наречената малка потребителска кошница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вдигнете заплатите на Мис Силиконки нямат пари за кондоми вече кой ще им ги гледа, ще плача...
11
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Трудно ще се възстановят синдикатите разрушени от СДС след 1989 година, за да могат да крадат необезпокоявани. Това е една от многото причини да сме най-бедните в Европа
10
2
 
2
 
! Отговори
кю плюс преди 2 седмици
ЛГБТКНСБ+
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това дето си го изброил " ДМС, премии, бонуси, 13. заплата " е едно и също нещо и го пише в Закона за държавния служител - заплатата на държавния случител се състои от две части основна заплата и допълнителни суми, които се изплащат четири пъти в годината, като основната заплата е 75% от заплатата, а тези допълнителни суми са 25% от заплатата и т.н. Чети закона, а не си измисляй твои популистки лъжи. Същността на тези допълнитени пари е да се прецака държавния служител и да получи по-малко.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак ще увеличат заплатите на чиновниците. Вместо да ги съкратят на 50%, те им надуват заплатите. ДМС, премии, бонуси, 13. заплата, пари за облекло, а за пенсии пари няма.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Иначе пенсиите НА* редовите
6
2
 
3
 
! Отговори
А ЗАЩО преди 2 седмици
Защо вдигате т. нар. "линия на бедност"? Това няма ли да означава по-високи социЯлни плащания? Иначе пенсиите не редовите пенсионери били проблем... Tази линия на бедност трябва да се вдигне с не повече то 10-15 лева и толкоз! Иначе какво минималната пенсия за пълен трудов стаж пак отива под линията на бедност... пак ще унижите маса хора така.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КНСБ настоява отново да е на кьор-софрата!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това същото КНСБ което подкрепя лгбт пропагандата ли е?
3
1
 
6
 
! Отговори
Gdrhh преди 2 седмици
То затова ли един търговец каьа че от септември ще се вфигат цените??? Щото уж щяли да вдигат заплатата
2
1
 
11
 
! Отговори
Ей, тия преди 2 седмици
Скочиха да защитават правата на работодателите, за да не фалират и работниците да не загубели работата си! И тия били синдикати? На кой бе, на внуците на Дюлгеров, К.Петков, Тато?! На Дяна Дамянова? На Андрей Райчев? На кой?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дрън, дрън, те не успяха в НЕК да актуализират заплатите на дългогодишните служители и назначените през последните 2-3 г. вземат в хиляди повече. Само празни приказки.