Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега

Всеки следващ избор става все по-скъп, избирателната активност пада
29 авг 2024 19:15, Красимир Ангелов
68
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Снимка: БГНЕС

На 27 октомври предстои българските избиратели отново да отидат до урните, за да гласуват за народни представители. След като последните няколко парламента имаха кратък живот, сега ще отидем пред урните за 51-вото Народно събрание.

Това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. От началото на 2021 г. досега страната ни е похарчила близо 514 716 900 лв. за провеждането на парламентарни избори, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. В сметката на Министерския съвет се включват и средствата за провеждането на редовните президентски избори, както и за вота за Европейски парламент, който се произведе в началото на юни тази година.

Цената на вота досега

За вота на 4 април 2021 г. страната ни е похарчила 65 649 500 лв., за изборите на 11 юли 2021 г. - 68 191 500 лв. На 14 ноември, същата година, се произвеждат избори за президент и вицепрезидент, както и за Народно събрание с общо финансиране от 123 964 200 лв. На 2 октомври 2022 г. отново се произвеждат предсрочни парламентарни избори, които струват на страната ни  71 044 500 лв.

Изборите на 2 април 2023 г. струват 87 687 800 лв. На 9 юни 2024 г. се произвеждат избори за членове на Европейския парламент от България и избори за народни представители с общо финансиране от 98 179 400 лв.

Как премина спиралата от избори

След редовния вот за Народно събрание на 4 април 2021 г. в парламента влязоха ГЕРБ-СДС, “Има такъв народ”, “БСП за България”, ДПС, “Демократична България - Обединение”, “Изправи се!Мутри вън!”. Заради невъзможността да се стигне до политически консенсус и формиране на парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство, бяха насрочени нови предсрочни избори на 11 юли.

В парламента влязоха “Има такъв народ”, ГЕРБ- СДС, “БСП за България”, “Демократична България - Обединение”, ДПС и “Изправи се!Мутри вън!”. Тогава ситуацията отново се повтори, след което през ноември 2021 г. се проведоха парламентарни избори. В парламента влязоха “Продължаваме промяната”, ГЕРБ-СДС, ДПС, “БСП за България”, “Има такъв народ”, “Демократична България - Обединение” и “Възраждане”.  През декември 2021 г. в парламента беше постигнат политически консенсус и беше излъчено правителство, което оцеля до края на юни 2022 г., когато беше свалено с вот на недоверие. Това доведе до насрочването на нови парламентарни избори на 2 октомври 2022 г.  Резултатите от тях доведоха до седем формации в парламента - ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната”, ДПС, “Възраждане”, “БСП за България”, “Демократична България - Обединение” и “Български възход”.

След проведените предсрочни парламентарни избори през април 2023 г. в парламента влязоха шест формации - ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната - Демократична България”, “Възраждане”, ДПС, “БСП за България” и “Има такъв народ”.  Само два месеца по-късно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за кабинет на ротация. За първите девет месеца начело да бъде Николай Денков, а негов единствен вицепремиер да бъде Мария Габриел (ГЕРБ-СДС). През вторите девет месеца трябваше двамата да сменят постовете си.

Девет месеца по-късно, когато дойде времето за ротация, премиерът Николай Денков подаде оставката си, като се очакваше поста да заеме Мария Габриел. Но след неуспешни преговори за съставяне на кабинет между двете формации, последваха и три неизпълнени върнати мандата – от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и от ИТН. Според промените в Конституцията , след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Според измененията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Изборите за членове на Европейския парламент от Република България и предсрочните парламентарни избори се произведоха на 9 юни тази година. Те бяха насрочени на една дата с указ на президента Румен Радев от 9 април, с който той назначи и служебно правителство с министър-председател Димитър Главчев. В 50-ото Народно събрание влязоха седем формации - ГЕРБ-СДС, ДПС, “Продължаваме промяната - Демократична България”, “Възраждане”, “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Величие”.

Гражданите ще избират отново народни представители през октомври, след като парламентарно представените формации не успяха да намерят компромис в 50-ото Народно събрание и да излъчат правителство. На “Дондуков 2” бяха върнати три неизпълнени мандата. Димитър Главчев, който изпълняваше длъжността служебен премиер се отказа да поеме поста за втори път. От своя страна държавният глава Румен Радев избра заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер съгласно чл. 99 от Конституцията. След среща по изпълнение на процедурата за представяне и структура на служебен кабинет, президентът Румен Радев каза, че няма да подпише указа за служебно правителство, изборите няма да са на 20 октомври. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Последваха отново разговори с възможните лица по Конституция, които могат да бъдат избрани за кандидат за служебен премиер. В понеделник държавният глава Румен Радев се срещна с определения за кандидат за служебен министър-председател и настоящ такъв Димитър Главчев, за да представи структура и състав на служебно правителство. В кабинета има три промени – нов министър на външните работи, на вътрешните работи, както и на транспорта и съобщенията. На следващия ден Румен Радев подписа указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев. С друг свой указ президентът насрочи за 27 октомври 2024 г. предсрочните парламентарни избори.

Избирателната активност от вот на вот все по-ниска

На вота на 4 април 2021 г. избирателната активност е стигнала 50.61%, по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На предсрочния парламентарен вот на 11 юли 2021 г. са гласували 42.19% от имащите право на глас.

На вота за президент и вицепрезидент и за народни представители активността е била 40.23%.

На 2 октомври 2022 г. активността е била 39.41%.

 През април 2023 г. избирателната активност на гражданите в изборите за Народни представители е 40.69%.

 На вота две в едно за европарламент и предсрочни парламентарни избори избирателната активност е 34.41%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Общество
Вдигат ударно заплатите в полицията, 2000 лв. стартова
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
АМХ преди 2 седмици
Това са 100 км магистрала.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След като само 20-30% от имащите право на глас гласуват, значи няма проблем. Това племе безполезно трябва да се научи, че правото да гласуваш е привилегия и дълг. До тогава колкото избори трябват, толкова ще се направят. Тия дето гласуваме за умние и красивите нямаме финансови проблеми така или иначе хахахаа
53
1
 
2
 
! Отговори
Служебният преди 2 седмици
кабинет тегли нов заем. Според Политико окончателно Служебният кабинет подарява 2-та чисто нови реактора на Белене. Един милион българи са без вода,за да продават със 70% чиста печалба частни и държавни ВЕЦ-ове от кметове. Избират за еврокомисар Захариева, заради Лайен? България гори от месеци, за да се прикрие незаконна сеч. Статуквото си управлява необезпокоявано. Лихвите по заемите. Епидемии от безводие. Борса ток, унищожена енергетика. Ще ги плащат българите със здравето и данъците си.
52
0
 
1
 
! Отговори
СЛУШАЙТЕ РАДЕВ ИКИРО преди 2 седмици
4 ГОДИНИ САМО ПРОТЕСТИ, НИЩОПРАВЕНЕ И ХАРЧЕНЕНА ПАРИ, ЩОТО БЪЛГАРИЯ Е МНОГО БОГАТА...
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещата отиват към съдържането на народните приказки - ... и българите след като преминали през 9 избора в 10-ти чак тогава се оказали със стабилно правителство ..
50
0
 
3
 
! Отговори
На фона на преди 2 седмици
изнесените 400 милиарда лева от България в офшорки. На фона на блокираните според слухове 2 милиарда на Пеевски в САЩ, сумите за изборите са смешни. Да не забравяме и 5 милиарда дадени на Укр. безвъзмездна помощ и 50 милиарда лева обещани в дългосрочен план. Какво да кажем за 120 милиарда лева 2 реактора Уестинг. Изхвърлени 2 чисто нови реактора Белене, платени оборудване и лиценз площадка. А закритете 4 реактора, щети над 360 милиарда лв., НЕПРОДАДЕН ТОК. Над ЕДИН ТРИЛИОН лева щети за 35 години
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Откраднатите пари са много с по-голямо въздействие на обществото отколкото похарчените. И откраднатите са в пъти повече.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има опция за гласуване и тя е: Не подкрепям никого!
47
0
 
3
 
! Отговори
Няма държава от 4г. преди 2 седмици
САЩ махат визите и за румънци , нас в Шенген даже не ни искат, оти бизнеса ни прави трафик на индийци и непалци уж за работа в хотел за 4 месеца за по 1200 лв , а то само двупосочния им съмолет е 4000 лв. Вс мисъл вземат им по 30 хилки за канала и аре летете на всякъде в ЕС е схемата.
46
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
МНОГО ПАРИ ТРОШАТ ЗА ГЛУПОСТИ АМА КАКВО ДА ГИ ПРАВИШ ТО КАТО НЯМА МОЗЪК
45
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
ЩОМ НЕ СЕ БИЯТ КОЙ ДА СТАНЕ КРАЛ С ДРАКОНИ КАТО В ДОМЪТ НА ДРАКОНА И ИГРА НА ТРОНОВЕ НИЩО НЕ Е
44
0
 
3
 
! Отговори
Ай чистито преди 2 седмици
Държавата изтегли нови 10 милярда дълг тази година .традицията , която ППДБ наложи да се тегли по около 1 милярд дълг на месец се спазва вече 4 години. Всеко гражданин от бебе до старица дължи по 20 хиляди лева. Според римското право всеки длъжник е бъдещ роб. Най-накрая ще ставаме истински роби , не само на кино.
43
0
 
4
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
Намаляне на броя на депутатите на 100 в Холандия имат само 120, а са с 18 милиона население. и без това 80% от депутатите са само копчаджии без никаква визия и интелект за дейноста ,която вършат.
42
2
 
5
 
! Отговори
Умен преди 2 седмици
Решението е много просто. Ако не успеят да съставят правителство, всички депутати в парламента, губят правото си да се кандидатират отново. Ако три пъти и с нови депутати не могат, всички влезели партии се закриват
41
3
 
0
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Хайде да млъкнем. ГЕРБ и Бойко ще се завърняаят на есен на бял кон. Три години, плюха го , ругаха го и нищо на яве. Това е бълг. политика, бълг. политици начело с Нинова и Радев преди три години инициираха опляването първо на Борисов и второ на ГЕРБ, но сега времето показва друго. То не бяха протестъри, то не беше Слави, то не беше Петков и всички некадърници. До кога? На есен трябва да се отървем от фалшивите политици, време е които може да си отиде на местото.
40
3
 
1
 
! Отговори
L. преди 2 седмици
Ето затова - избори само на 4 години. Ако се окъкат - служебно правителство до следващата високосна година. Просто и ефективно решение!
39
1
 
5
 
! Отговори
КуКлус преди 2 седмици
Пари за пожарни машини няма.....
38
0
 
1
 
! Отговори
ХИТЛЕР Е БКП-КАЗАРМА преди 2 седмици
ФЕНЪТ на СЛАВИЯ СОФИЯ Тодор Христов Живков симпатизант на ВОЕННИЯТ РЕД И ДИСЦИПЛИНА при хората на НИКОЛА ГЕШЕВ е заявил цитирам:"РАБОТИХ В ЗАВОД "ЛЪВ" и написах ЛОЗУНГ на стената и ме ПРЕБИХА,ИЗГОНИХА и НИЩО НЕ МИ ПЛАТИХА"...........ВОЕНЕН АРМЕЙСКИ РЕД И ДИСЦИПЛИНА Е ХИТЛЕРИЗМА включително на НИКОЛА ГЕШЕВ и като ИМА ВОЙНИ го отнасят ПАЦИФИСТИТЕ и ХУМАНИСТИТЕ от мисловно интелектуален тип като Николай Фол и Яна Язова които също са някакви АНТИФАШИСТИ............ЧЕРВЕНИТЕ ги питам УМИШЛЕНО ЛИ Е?
37
0
 
1
 
! Отговори
ВОЙНА ХИТЛЕР ПИЧЕЛИ преди 2 седмици
ЧАСТИЧНИЯТ СЪЮЗ между СССР,КПСС и хората на А.Хитлер включително тези на ГЕШЕВ е реален истински ФАКТ осъществен почти веднага след 9 май 1945 под ръководството на Йосиф Висарионович Джугашвили-СТАЛИН като идеята явно е била ДА ГИ ОПЪЛЧАТ срещу хитлеристите закриляни от САЩ и Великобритания!ПРОБЛЕМЪТ е че АНГЛОФИЛИТЕ АНТИХИТЛЕРИСТИ като ХРИСТИЯНИНА НАБОЖЕН Николай ФОЛ и разкрепостената хулиганка ХУМОРИСТКАТА ЯНА ЯЗОВА ги ИЗДУХАЛИ в полза на ВОЕНИЗИРАНИТЕ ХИТЛЕРИСТИ от САЩ и СССР ЗА СТУДЕНА ВОЙНА
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма Български политик на който да дам гласа си. За съжаление всички са маск ари. Няма да гласувам!