Отбелязваме пренасяне на мощите на св. Александър Невски

Патриарх Даниил ще отслужи света литургия
Обновена: 30 авг 2024 07:35 | 30 авг 2024 07:17, Александър Попов
22
Отбелязваме пренасяне на мощите на св. Александър Невски
Снимка: БГНЕС

На 30 август Българската православна църква чества празника за пренасяне на мощите на св. Александър Невски. По този повод в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена празнична архиерейска света литургия, предстоявана от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, съобщиха от Българската патриаршия.

Началото на светата Божествена литургия е от 9:30 ч.

Приканват се благочестивите православни християни да вземат молитвено участие в тържеството на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", се казва в съобщението от Българската патриаршия.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

Преди години, при посещение в Москва на църковна делегация, водена от българския патриарх Максим, беше получен безценен дар - частица от мощите на св. княз Александър Невски. Великият руски княз се е прославил като смел защитник на православната вяра и на своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си е пожелал да приеме монашеството. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса.

На 18 октомври 1998 г. след светата литургия с тържествено литийно шествие от Синодалната палата богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Честваме паметта на цариградските патриарси Александър, Йоан и Павел

Днес се почита паметта на трима цариградски патриарси, живели в различни епохи, но и тримата се отличили с праведен живот и станали пример за всички християни от всички времена.

Свети Александър бил роден в Мала Азия в 239 г. Добре образован в християнската вяра, станал свещеник и служил в архиепископията на Византион (преди да се нарече Константинопол). Бил в напреднала възраст, когато в Църквата започнала да се разпространява ереста на александрийския свещеник Арий. Затова в 325 г. в град Никея (днес Изник в Турция) бил свикан от император Константин Велики вселенски събор, за да се реши спорът около ереста на Арий. Събрали се епископи от цялата империя. Цариградският архиепископ Митрофан обаче бил вече престарял и затова изпратил сътрудника си свещеник Александър да защитава православната вяра. С негово участие съборът осъдил арианството. След това изпратили Александър по епархиите да разгласи решенията на събора. А когато Митрофан починал, той бил избран за цариградски архиепископ и дванайсет години да ръководил Църквата с разум и благост. Упокоил се в 337 г.

Свети Йоан IV Постник, родом от Кападокия, бил известен като строг постник, откъдето е и прозвището му. В 582 г. бил избран за цариградски патриарх. При него официално патриархът на столицата започва да се нарича "вселенски". Ръководил Цариградската църква до смъртта си в 595 г.

Свети Павел IV, родом от Кипър, се отличавал с голямо милосърдие. Бил избран за цариградски патриарх в 780 г., но почувствал, че не може да оглави борбата срещу иконоборците и се оттеглил през август 784 г. Скоро след това починал в мир.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от София
Бизнесът е против начина на вдигане на туристическия данък в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя помохамеданчен християнин Александър Невски каква връзка има с България ?????
17
1
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Александър Невски дейно е съдействал за поставянето на москалите в робство на Златаната орда, включително съдействаки да бъдат избивани ако не сес подчиняват, а самия той приема исляма. Този "човек" няма НИЩО ОБЩО с България или българската религия и е поставен като патрон на нашия основен катедрален храм като демонстрация на подчиненнието ни на Русия.
16
2
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 2 седмици
Защо не са погребани тези кокали? Какви са тези християнски извpaщения да се показват и целуват кокалаци на умрeли хора? Некpoмансери и пeщeрняци. Някои хора още си играят на шaмански игрички.
15
0
 
1
 
! Отговори
Малко за историята преди 2 седмици
Княз Александър (наречен Невски заради победата си над шведите при река Нева) е син на киевският и владимирски княз Ярослав Всеволодович. Като всички руски князе по това време той е потомък на Рюрик, варяг (скандинавец) по произход. Първият руски цар, който не е от династията Рюриковичи е Михаил Романов. С него започва династията на Романови. Александър Невски в края на живота си се е замонашил и е приел монашеското име Алексей.
14
1
 
2
 
! Отговори
Чети бре преди 2 седмици
До пак до опорката Опознай истината за да станеш свободен поне по дух
13
0
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 седмици
До Редно е: Путин подари корана на джамията в град Грозни, а я целува този, на когото беше дадена. И какво общо има това с темата?
12
3
 
0
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 седмици
До ТВ: Тая пък г'лупост откъде я измисли?
11
1
 
4
 
! Отговори
Редно е преди 2 седмици
Ей сега разбрах Путин защо целува Корана а БПЦ трябваше да се разграничи енергично от тези действия и личности предали Християнската вяра
10
5
 
6
 
! Отговори
ТВ преди 2 седмици
Александър Невски - християнският светец, който е мюсюлманин.
9
6
 
7
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 седмици
Тези дето са кликали минуси на коментар 3, могат ли да кажат, през 1220 година какво е общото между татарина Невски от блатата и християнска България, която е била в разцвета си? Чебурашки, България пада под турска власт през 1389 година,
8
5
 
9
 
! Отговори
Смех... преди 2 седмици
КОЙ БЕШЕ ТОЯ " РУСКИ СВЕТЕЦ' , БЕ.....НЕ БЕШЕ ЛИ МЮСУЛМАНИН....ХАХАХААА.........
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Той и Павел не бил християнин!
6
5
 
8
 
! Отговори
Хейтър преди 2 седмици
Сашето Невския призовал бога да му помогне и той му помогнал. Ама кой бог! Сашето е воювавал срещу Тевтонските рицари (християни) на страната на татарите (мюсюлмани). А на короната му пише на арабски: Ла 'илах 'илаа Аллах (няма друг бог освен Аллах). Абсолютен позор са този патриарх и повече български попчета.
5
7
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Ал. Невски не е никакъв светец , а татарски наместник и сатрап ! Сатанаиле , кога ще върнете истинското име на храма - св.св. Кирил и Методий ??!!
4
8
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 седмици
Умнокрасивите стига са писали анонимно тук, а групом да заминават за покровск ;)
3
7
 
10
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 седмици
Ще бъде отслужена празнична архиерейска света литургия на мюсюлманин, който няма нищо общо с българската църква и история. Да се върне първоначалното име на катедралата "Св.св.Кирил и Методий ". Спрете да опорачавате християнството, като се кланяте на мюсюлманин!
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А шлемът на Невски с цитатите от Корана ще бъде ли изложен на литургията?
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този велик християнин умира като мюсюлманин. Да се знае.