Заради политическата криза губим сектори и инвестиции

Хората все повече търсят стабилност в държавните позиции
2 сеп 2024 18:53, Инна Ангелова
8
Заради политическата криза губим сектори и инвестиции
Снимка: Bulgaria ON AIR

Наблюдава се лек спад при заплатите на IT специалистите. Наблюдава се също така спад на търсенето и оптимизация в някои от компаниите.

"Да се надяваме, че това нещо няма да продължи. Същото се наблюдава и в аутсорсинга, където също има намаляване на броя на търсените позиции. Няма спад на заплатите. Вероятно тази статистика отчита новите служители, които се наемат и са с малко по-ниски заплати. Интересно е, че в тази статистика наблюдаваме много голям ръст на общински и държавни компании", каза Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта в студиото на "България сутрин”.

Той поясни, че има и по-голям интерес от кандидатите да работят на такива позиции и допълни, че хората търсят стабилност и сигурност в държавните позиции.

“Безработицата продължава да е относителна ниска, малко над 5%, но след хубавото лято ще видим ръст на безработицата с поне 1-2%. Той е свързан със съкращения, които има в производствената сфера. Не е тайна, че голям инвеститор затваря в Плевен, но и покрай него има свързани производства в цяла България", допълни Първанов за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че имаме рекорд на внос на работници от трети страни.

"Това, което виждаме, е липса на инвестиции, огромен спад на чуждите инвестиции. Губим инвеститори за разлика от съседна Румъния. Ние се срещахме с потенциален инвеститор на малък-среден завод, който ни сподели, че за една година се е видял с трима министри и че не може да има предвидимост. Цялата политическа ситуация се отразява и на пазара на труда. Докато ние постоянно сменяме правителства, нашите съседи предлагат привлекателни условия за привличане на инвеститори", коментира специалистът по човешки ресурси.

"Младите не знаят какво е безработица. В момента, в който решат да сменят това, което работят, имат много нови предложения. Ако продължим с политическата нестабилност и много резки скокове на заплащането, при всички случаи един сектор ще напусне България и това е текстилът. Въпрос на време е да изгубим много работни места в аутсорсинга", поясни Георги Първанов.

Гледайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: кадриработницисектори
Още от София
На моста на бул. “България” ще бъде изградено скеле
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скоро и младите ще научат какво е безработица.Отложиха пързалката с няколко години със Ковид парите които надуха инфлацията и оформила жилищен балон.Сега след 2 години на високи лихви от Централните банки ,икономиката започва да ги абсорбира.Който има кредити и си е повярвал много ще плаче.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За какво са ви "инвеститори", за които няма работници? Чужди инвеститори за чужди работници в България, а ползата е само за алчните родоотстъпни работонаематели на чужди работници. И данъци не искат да плащат. Токът им плаща държавата. Полза за държавата и българския народ няма, но вреда ще има, като докарат население с неевроатлантически ценности от Азия и Африка. После алчният бизнес ще докара социални и културни проблеми, престъпност и ислямисти.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е нали здравеопазване, рецепти, БДЖ и др станаха електронни, :))
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тинтери- минтери, що за глупости са това? По времето на бай Тошо, бяхме , леко казано, като в затвор , гледахме икономиката на загниващият капитализъм, но пак си имахме износ на стоки. Сега пак имаме, но износ на бели роби и женска плът. Просто в последните 30 и повече години вървим към тотален упадък, защото управниците ни продадоха и род и култура!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Забравете за растежа от последните 3 години, докато страната се управляваше от ПП-ДБ. Никой не иска да инвестира в една държава където има вероятност путинисти като Възраждане, ИТН, ГЕРБ-ДПС, МЕЧ да дойдат на власт...
3
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Супер си е на държавна работа. В частен бизнес бях 18 години. Ами то са изисквания, пък има таргети за постигане, стрес. Минах на държавна работа, рай, братче. Почвам в 9, приключвам в 16 часа, заплатата не е висока, но с ДМСта, бонуси, коледни, за дрехи, за път, за лятна почивка, за очила, задължителна 13та и 14та заплата и минах с 30% последната ми заплата в частния сектор, която беше 5600 лева бруто. Пък и имам 32 дни отпуска
2
5
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 1 седмица
Стига с тези мантри! Няма инвестиции, защото не е изгодно! Хайде намери ми персонал дори за най-прости производства. Върнах се от чужбина и от Бюрото по труда започнах курс за преквалификация. 80% от курсистите за нищо не ставаха, останалите работиха нещо на черно като самоосигуряващи се. Трагедията е пълна! Кирчо построи заводите за коли и батерии и сега трябва да се пазим китайците да не ни откраднат технологиите:). Европа умира, а ние сме последната дупка за инвестиции!
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кажи това на Радев и проминкаджиите ИТН,ПП,ДБ, които ни въвлекоха в цайт-нот и в спирала от избори, докато разрушим ГЕРБ. Само че, не би. Държавата се хлъзгава надолу и тепърва ще има да губим.