ЕС се умори от нас

Туткави сте, корумпирани сте, не се справяте - това ще ни кажат от ЕК в сряда
19 юли 2008 16:25,
118
ЕС се умори от нас
В ЕС не правим така! Снимка: Булфото

Има риск предприсъединителните фондове за България да бъдат загубени, а структурните фондове да бъдат спрени, понеже страната ни не е способна да ги управлява адекватно.

Това ще има дългосрочен отрицателен ефект върху икономиката ни, а българските граждани ще са лишени от пълните ползи на еврочленството.

Мониторингът ще продължи “още време”, предпазни клаузи няма да бъдат задействани.

Това става ясно от чернова на доклада на ЕК за напредъка на страната ни по шестте индикативни показателя по правосъдие и вътрешни работи, разпространена от портала Europe.bg.

В петък пък разбрахме, че Европейската комисия ще забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

В документа, който засяга областта „правосъдие и вътрешни работи“, се говори не за “продължаване на процеса” на реформи, а за “ново начало”.

Очевидно това има нещо общо с констатацията за “видими връзки между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност.”

За пръв път се казва, че липсата на резултати не може да бъде извинена с малкото време – дори със сегашните си институции, България е трябвало да бъде в състояние да отчете напредък.

Ясно се посочва, че има държави-членки, които “са фрустрирани” от България.

Поставят се условия за по-нататъшна експертна и техническа подкрепа – България да предоставя адекватен достъп до информация.

Посочва се липсата на прозрачност.

Говори се за “умора” от страна на ЕС в очакването на резултатите от българския напредък.

В доклада се посочват многократно като изключително сериозни проблеми “нежеланите влияния върху администрацията” и конфликтът на интереси – в частност в обществените поръчки.

Има призиви за нов проект на Закон за конфликта на интереси. Документът твърди още, че у нас има изтичане на конфиденциална информация и че на статистиките на българските власти не може да се вярва.

Призовава се за изясняване на функциите на новата ДАНС, както и да има парламентарен контрол върху дейността й.

В доклада пише и за купуването на гласове, за “ендемичната корупция” в здравеопазването и образованието. 

Най-често се срещаните думи са “въпреки” и “не” – недостатъчен, неубедителен, неработещ, незадоволителен, непрозрачен. След почти всеки пасаж, в който се отчита някакъв напредък, е поставена думата “но”.

Тази сутрин министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пък обяви:

"Докладът, колкото и критичен да е, е един работен документ. В сряда той ще се превърне в нашата Библия за работата ни занапред“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
чистач преди 16 години
ей - 96 ".... този потен и с вълнясали гърди, ухаещ на чесън и шкембе чорба...е равно на - БЪЛГАРИН..."- каза т.у.р.ско- е.в.ре.ин.ът...апропо, колкото и да виете по форумите - вие и вашите маши- б.л.ю. до ли.зци (извинявай приятелю - ако не си едно от двете с.и п.р.ом.ит)- да знаете, че БЪЛГ.АР.ИЙ.Ският народ е велик - и по-силен на З.Е.МЯТА, и.н.о. -п.ла нет н.и ни.що ж.е с тва!!!
97
0
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 16 години
Добре говориш ,но за себе си .Нямаш никаква право да говориш от името на всички българи.Ще ти кажа нещо. Истинският българин не се интересува от политика ,не хленчи по форумите, а търси законни начини да се реализира. Но ти явно не познаваш подобни хора. Движиш се в средите на аутсайдери и неудачници. Тях ги има във всяко общество.Така че не бързай с изводите, приятелю.
96
0
 
0
 
! Отговори
ОПЪЛЧЕНЕЦ преди 16 години
Много сте правИ, почти всеки мисли като вас или по-точно знае, че е така, но не му дреме... чака някой друг да му свърши работата... ако стане някой преврат ( ДАЙ БОЖЕ), този същият *** и задръстен българин, седящ пред монитора и бълващ простотии, този същият на който му е виновен всеки друг, а той е света вода ненапита, пръв ще рипне биейки се по гърдите, че е най-дейния участник....- пояснение за света вода ненапита - завиствлив, ***, ограничен, без всяква хигиена, с къси ***, потна разкопчана риза, изкривени джапанки по напора на наднорменното му тегло, небръснат, чакащ да дойде събота и да се окъпе, плюещ не само по форумите, но и по улиците..., този същия който гледа злобно на света готов да изяде всеки изпречкал се на пътя на 20 г. му опел кадет, с псувни и разпенена уста бълва псувни по твои роднини по пряка майчина линия, и когато нещо стане казва - Ъ, .БАЛ съм му мамата, ми кво ми пука,...... - какво да очакваме от този човек??????????Да излезе интелигентно на протест( не да се прави на много умен зад монитора), да изслушва другите ( без да се старае да бъде на всяка манджа мирудия), да помогне на възрастен човек, да спре на пешеходна пътека, да поздрави съседите си, да се отзове на помощ на някой, да спазва лична хигиена, да не замърсява природата.......- ЕЕЕЕЕЕхххххххх, няма да стане скоро.... този потен и с вълнясали гърди, ухаещ на чесън и шкембе чорба...е равно на - БЪЛГАРИН...МАНТАЛИТЕТ... КАК за кратко време този БАЙ *** да се превъзпита... ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ НАСАМ ТОЙ СИ Е ТАКЪВ... ДОРИ И ПЕЗ ОСМАНСКОТО ИГО...няма да стане... ТОВА НЕ Е Х.Й ДА ИМ ГО НАБИЕШ... А ТРЯБВА АКЪЛ...
95
0
 
0
 
! Отговори
лео преди 16 години
Забравихте ли, че нас никой не ни е питал дали искаме да влезем в Европейския съюз и НАТО .Същото бе и навремето, когато не ни питаха дали искаме СИВ и Варшавския договор За теви неща трябва референдум
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Дано ни изгонят от ЕС, та най-сетне да се разбере, че в България нито има демокрация, нито икономика, нито политици, нито истински бизнес. Само сива икономика и корумпирана изпълнителна власт
93
0
 
0
 
! Отговори
веч преди 16 години
бл.изко то.зи Де.н! - къ.м в.си.чк.и Б.ъл.гар.и: "С.та.ниии с.т.ании Ю.НА.К Б.а.лк.аан.ск.иии.!!!......къ.м но.ме.р 13.-ти и п.одо.бни- ЕЙ.!!! ту.й е Б.Ъ.ЛГ.АР.И.ЯЯЯ! бе ни.що.жес.тв.о!!! - ск.оро ти и по.до.б.ни ще ст.е о.т.сл.ед.я.в.ани и д.е.зи.нф.ек.ци.ра.ни бе ми.кр.об! м.а.рш от Т.У.КА!!! - ов.р.е.ме- П.Р.Е.ДУП.РЕДЕН си.!!!-
92
0
 
0
 
! Отговори
Кала преди 16 години
По-добре да ни махат от тоя ЕС, само им срамим съюза на тия батковци..
91
0
 
0
 
! Отговори
Оцеола преди 16 години
БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-КРАДЛИВОТО И ДОЛНО, ТЪПО И НАДУТО ПЛЕМЕ В СВЕТА
90
0
 
0
 
! Отговори
Манчо преди 16 години
всички ''бизнесмени'',трябва да разберат,че европейските пари се усвояват,а не се присвояват и чак тогава нещата ще си дойдат на мястото си.
89
0
 
0
 
! Отговори
MP преди 16 години
<<Тази сутрин министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пък обяви:"Докладът, колкото и критичен да е, е един работен документ. В сряда той ще се превърне в нашата Библия за работата ни занапред. <<А до сега по коя библия работеше бе Герганче? Трябваше ли от ЕС да ти пишат наръчник? Чудя се ти и такива като тебе какво правят в управлението на държавата. Лошото е че сте доста.Спите ли или сте толкова некадърни, че не виждате това което хората виждат отвън? Не вярвам, просто така ви отърва. И с новата библия нищо няма да направите, защото не искате. Време е вече да си ходите - ам блок- и да ви заместят хора които могат и искат да направят нещо за България!
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами като се е уморила от нас, да ни остави да починем:) Хем ще спестят пари за погребение! Алчни са всички, и тук, и оттатък! Няма разлика
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
колкото и тъжно да звучи още Хитлер е направил класификация на националностите според техните качества и май се е оказал прав.Репченето ни пред европеиските институции изглежда също като репченето на нашите *** ,че били нормални хора ама не ги зачитали и т.н.
86
0
 
0
 
! Отговори
студент преди 16 години
Уф, писна ми всеки ден да чета за корупции, убийства, отвличания, спиране на пари от ЕС и т.н. Всеки недоволства, всеки руптае срещу правителството, политиците, законите, но никой не прави нищо. На 21год. съм и виждам как нямаме гражданско общество, как продължаваме да си стоим кротко, докато със всеки изминал ден ни тъпчат повече и повече. Цените на тока, парното, водата и храните - неща, без които не можем, постоянно растът, а ние само стоим и недовослтваме. Няма ли една партия, организация, или по-властен човек, който да ни обедини, да се вдигнем на простести, когато не одобряваме нещо. Как в западна европа го могат и го правят това. Зехтина скочил с 60 евроцента (и все пак си остава по-евтин, отколкото в България, а знаете заплатите на запад колко по-големи са) и веднага хората скачат на протест, изразяват своето неудобрение и позиция и държавата предприема мерки по въпроса - намаляне на акцизи, на ДДС и т.н. А ние кротко си стоим и си "бъркаме в дупето". И после "Защо младите хора емигрират?" - а задавали ли сте си въпроса "А защо пък да останат?". Всеки ден нещата в тази държава вървят към по-зле и по-зле и май в близкото столетие нещата няма да се оправят. ЖАЛКО!
85
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
умници престанете да пишете на шльокавица. има български правопис
84
0
 
0
 
! Отговори
До 86 преди 16 години
Че кой ти е казъл че аз съм зле .Печеля си добри пари и си живея добре .Някои като не могат да се справят по цял ден хленчат по форумите .Този им бил виновен, онзи не направил това. Ами вие какво правите за себе си. Защо чакате някой друг да се погрижи за вас. Много има да чакате.
83
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 16 години
Sposobnite da upravliavat adekvatno otdavna veche ne sa v Balgaria. Vmesto tiah pristignaha tcare i mnogocvetni politici. Neuspialite komunisti stanaha sedesari.Tsigansko naselenie, mafiotsko upravlenie vodi do proval.Jalko samo za malko ostanalia pochti na izchezvane balgarski narod. Po otnoshenie na parite ot Evropa, ne vijdam miasto za trevoga. Zashto triabva da badat dadeni, ako te shte badat otkradnati ot nezavisimo koe pravitelstvo...i oshte neshto, ne mislia,che evropeiskite pari shte ni opraviat..! Nai dobre se opravia tozi, koito se opravia sam! Dobroto upravlenie shte doide samo togava, kogato niama da ima pari. Ima li pari, shte ima i kradci. Tova ne e samo v Bg.
82
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
аз ми писна да чета тези *** форуми!всеки пише тук,но на улицата няма нищо.протести имали няма,хората живеяат най мизерно в цяла европа.но като разглеждам улиците ние сме най спокойния народ.всичко си имаме не ни трябва нищо дори един протест не може да се организира.Всички тука за мен да не си губят времето,ами по добре да бягат навън.тука няма нормален живот
81
0
 
0
 
! Отговори
haho преди 16 години
Бате Наско и аз, като теб ще се попреместя географски. :))) ..."Не вярвам, че човек не би могъл да стане един от другите"... Толкова за интеграцията в чужда държава. В къщи е там, където си го направиш. Щом тук не ми харесва (не че ако реша, няма да стане), отивам да пробвам другаде. хехе
80
0
 
0
 
! Отговори
краен националист преди 16 години
Вие двамата (ако не сте едно лице) сте изметта на България. Вие сте комплексирани озлобени ***, които обиждате Българите само защото ви превъзхождат. Не можете да се реализирате и имата чувство за малоценност, затова са ви "виновни" Българите. Много се съмнявам да имаш някакъв "бизнес", че пък даже да си го "изнесъл" в чужбина. Вие сте от тая категория ***, на които човек не си заслужава да си хвърли и ***. За днешната трагедия на България и за огромната корупция, кражби и престъпност е виновна "политическата класа", която вече 18 години се гаври с Българите. Зъа тая клика нищо не казвате, а хвърляте злобни плюнки и обиди против Българите. Вие не се числите към Българската нация след като се самоотделяте от нея. Затова не ни давайте "акъл", ***.$ В добрите ябълки има и червеи, които ги ядат. Вие сте злобни, нищожни червеи. Както казах, такива като вас и за тор не стават.
79
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 16 години
Ако си бил Супермен... Така всеки може. А ако пък беше Батман, може би щеше да успееш и да вдигнеш онази интимна част от тялото си, което за теб предполагам ще е доста по-сложно дори и от избиването на 8-те милиона ***.