ЕС се умори от нас

Туткави сте, корумпирани сте, не се справяте - това ще ни кажат от ЕК в сряда
19 юли 2008 16:25,
118
ЕС се умори от нас
В ЕС не правим така! Снимка: Булфото

Има риск предприсъединителните фондове за България да бъдат загубени, а структурните фондове да бъдат спрени, понеже страната ни не е способна да ги управлява адекватно.

Това ще има дългосрочен отрицателен ефект върху икономиката ни, а българските граждани ще са лишени от пълните ползи на еврочленството.

Мониторингът ще продължи “още време”, предпазни клаузи няма да бъдат задействани.

Това става ясно от чернова на доклада на ЕК за напредъка на страната ни по шестте индикативни показателя по правосъдие и вътрешни работи, разпространена от портала Europe.bg.

В петък пък разбрахме, че Европейската комисия ще забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

В документа, който засяга областта „правосъдие и вътрешни работи“, се говори не за “продължаване на процеса” на реформи, а за “ново начало”.

Очевидно това има нещо общо с констатацията за “видими връзки между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност.”

За пръв път се казва, че липсата на резултати не може да бъде извинена с малкото време – дори със сегашните си институции, България е трябвало да бъде в състояние да отчете напредък.

Ясно се посочва, че има държави-членки, които “са фрустрирани” от България.

Поставят се условия за по-нататъшна експертна и техническа подкрепа – България да предоставя адекватен достъп до информация.

Посочва се липсата на прозрачност.

Говори се за “умора” от страна на ЕС в очакването на резултатите от българския напредък.

В доклада се посочват многократно като изключително сериозни проблеми “нежеланите влияния върху администрацията” и конфликтът на интереси – в частност в обществените поръчки.

Има призиви за нов проект на Закон за конфликта на интереси. Документът твърди още, че у нас има изтичане на конфиденциална информация и че на статистиките на българските власти не може да се вярва.

Призовава се за изясняване на функциите на новата ДАНС, както и да има парламентарен контрол върху дейността й.

В доклада пише и за купуването на гласове, за “ендемичната корупция” в здравеопазването и образованието. 

Най-често се срещаните думи са “въпреки” и “не” – недостатъчен, неубедителен, неработещ, незадоволителен, непрозрачен. След почти всеки пасаж, в който се отчита някакъв напредък, е поставена думата “но”.

Тази сутрин министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пък обяви:

"Докладът, колкото и критичен да е, е един работен документ. В сряда той ще се превърне в нашата Библия за работата ни занапред“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
samuil преди 16 години
Stiga ste pliuli Rodinata. Tolkova li ste slepi, 4e ne vijdate i ne razbirate kade e korenat na zloto. V prodajnata komunisti4eska shaika, koiato kato karlej se e vpila v snagata na Bulgariq i unistojava bulgarskia narod i prekrasnata ni zemia ve4e 65 godini. I v ruskata gadna i mrasna igra, 4iito agenti sa tia ***. Ne vijdate li 4e BULGARIA E POD ROBSTVO BE I TRIABVA DA IA OSVOBOJDAVAME. TRIABVA SEBE SI DA OSVOBOJDAVAME, AKO ISKAME DA SASTESTVUVAME VAOBSTE
77
0
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 16 години
#74 si kaza vsi4ko.Mojete prosto da zamul4ite i da natisnete X gore v dqsno na prozoreca
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не си прав и ти!Избягал българин вика от чужбина "нека ви!"?Аз защо нямам пари да избягам,значи на теб България ти е дала все пак повече шанс щом можеш дори да изнесеш семейството и бизнеса си!Замислял ли си се,че може точно заради такива забравили да си тръгнат българи имаме лоша слава по света?
75
0
 
0
 
! Отговори
Бате Наско преди 16 години
Това ти е проблема на теб и такива като теб, че много обичате да давате оценки на хората без да ги познавате, лошо ви става ако някой е по-богат, по-щастлив и по-успял от вас. Веднага в такива ситуации действате в 2 направления:1. Или почвате да мачкате човека по всякакъв начин, само и само "на Вуте да му е зле"2. Или принизявате успехите на хората.Затова от ЕС ви спират парите, затова ще си останете балканци, защото не умеете да работите в екип, не сте единни, завиждате си. Моята е лесна, мен не ме мисли, аз съм си оправил отдавна живота и в чужбина съм много повече у дома си, отколкото в емигрантска България, където винаги съм чужд и ме гледат накриво. Жалко обаче за кадърните хора в БГ, които продължават да бъдат мачкани, защото не играят разбойническата игра на мутрите и крадците.
74
0
 
0
 
! Отговори
mios6 преди 16 години
Абе, сега съм в САЩ за лятото... като чета какво става в България, чудя се дали да се прибирам септември или да си оставам тук...
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Бате Наско, може и да си богат в чужбина, но ти си осъден да бъдеш вечния чужденец. И точно това заслужава същество изпълнено със злоба и омраза. Колкото и пари да имаш, никога няма да бъдеш щастлив и никой друг освен теб няма вина.
72
0
 
0
 
! Отговори
Бате Наско преди 16 години
Аз съм един от онези, които дадохда всичко, за да се опитат да променят нещо в тази държава. Аз съм един от онези, на които им пукаше за Родината и не даваше лоша дума се кажа за нея. Но не с това ми се отблагодарихте вие, ВИЕ ЗАВИСТЛИВИТЕ, които ви е яд, че има успяли, можещи и кадърни българи. Вие ме третирахте като чужд и ме накарахте да си изнеса и бизнеса и семейството навън, защото не бях като вас - не бях подлизурко, не бях корумпиран, отказвах да участвам в кражбите и в разбойническите сделки, които вие правихте. Държавата се оказа най-голямата мащеха. Така че ФАК Ю !!! Ще си останете завинаги едно завистливо и продажно племе.
71
0
 
0
 
! Отговори
ДП преди 16 години
Първият приоритет на тукашната мафия-държава е да не допусне да покълне нещо, което да я застраши - т.е. нещо различно от мизерия.Корупцията и глупостта са умишлени и контролирани именно с цел да не влязат парите при хора, които гадовете не държат. Хората отвън знаят това, разбира се, и я каратна малки стъпки - днес ги принудят да пуснат едно, утре друго. След 50-100 години може и да са се справили с царуващата сега тук мафия, която знаем кой наследи от Живков и не сме чували да я е сдал някому. Не толкова лош срок в исторически план - ако не си един от индивидите, изживяващи съответния исторически момент....
70
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 16 години
А вноската в европейския бюжет си остава, колко беше, 600 милиона евро?
69
0
 
0
 
! Отговори
khhjjjjj преди 16 години
xaxxaxaxxaxaxax.koga vleznahme i ve4e sa umoreni ot nas .ami taka shte e ,kato ni upravlqva ne tozi koito trqbva, balgariq shte prodaljava da zatava i shte mre v ***
68
0
 
0
 
! Отговори
Йордан Кискинов преди 16 години
Много са търпеливи от ЕК. Аз ако работих там, до сега да съм изритал страната от ЕС. А за фондовете, нека ги спират. И без това не отиват по предназначение и никой от обикновенните данъкоплатци и честни търговци не получава нищо. Всичките да ги спират. Само да не ни карат да плащаме глоби че те ще излязат от джоба на обикновенния българин. Нямаха край тези безобразия и безочливост. Пред медиите се хващат един друг за гушите, а зад тезгяха са братя по портфейл. В дън земя да се продънят. Аман от некомпетентност и от алчност. Ами какво ни остава? Докато сме в Европа, да бягаме кой накъдето може, защото като ни изгонят, няма да имаме възможност. Да се оставим в чужбина да ни управляват хората, щото ние сами не можем, няма и да можем.
67
0
 
0
 
! Отговори
todor преди 16 години
ve4e nqmame darjava !!!
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не знам България в момента е в голяма криза.Не стига драстичното поскъпване на всичко,ами и ако ни спрат предприсъединителните...Това е ужасно!От ЕС излиза,че са гадове и скръндзи!Къде са сега всичките евродепотати и купища работещи в европарламента?На чия страна са защо никой не защитава интересите на България,а чака шамар или присъда?!Свикнали сме да се примиряваме с лошото сякаш!
65
0
 
0
 
! Отговори
STOJAN преди 16 години
SMESHNO MI E DA SLUSHAM , CHE ZA VSICHKIJA OTVRAT V BALGARIA E VINOVNA RUSIA ! KAKVO OBSHTO IMA RUSIJA S BG V POSLEDNITE 20 GODINI ? EDINSTVENOTO E MOJE BI RUSKIJA NEFT I GAZ , KOITO VSICHKI NIE ( VKLJUCHITELNO I DEMOKRATITE ) KUPUVAME OT RUSIA . SEGASHNOTO PRAVITELSTVO NE E UDOBRJAVANO OT RUSIJA , NO E TVARDO PODDARJANO OT USA ! ZATOVA I NE MOJETE DA GO SVALITE ! SHTE MOJETE , AKO USA SI SMENJAT POZICIJATA . TOGAVA SHTE VI ORGANIZIRAT , SHTE VI OBJASNJAT KAKVO DA PRAVITE I SHTE GO SVALITE . NO NE SE NADJAVAJTE DA IZBERETE NOVOTO . TO SHTE BADE IZBRANO PREDVARITELNO I TO ZADALJITELNO NE OT VAS . AKO VI HARESVA TAZI IGRA NA DEMOKRACIJA , IGRAJTE JA !!!
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Демокрация има там, където правителството се страхува от народа, а не обратното"Познайте кой е нашия вариант ?
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ЕС се умори от нас - много бързо бе ! :)
62
0
 
0
 
! Отговори
mente_ преди 16 години
na EC im pisna ot nas...normalno ne se y4ydvamm ;) po dobre da gi sprat parite otkolkoto nqkoi s dlujnost si nameri vrati4ka i si gi pribere...a 6tom zimat takiva merki si imat informaciq horata...jalko no kvo da se prai kat politicite ni sa boklyci..mi taka
61
0
 
0
 
! Отговори
ЗАСРАМИЛ СЕ МЪЖ преди 16 години
ЖЕНИТЕ НИ НАМЕКВАТ , ЧЕ СМЕ СТАНАЛИ ПО ***.И ОТ ТЯХ ! ИМА ДОСТА ИСТИНА ! ПОЗВОЛЯВАМЕ НА ГЕЬОВЕ ДА НИ КЛАТАТ КАК СИ ИСКАТ ! НЕ САМО ГЕЬОВЕ НО И ДЪРТИ ЯБАНДЖЙИСКИ ДЪРТИ ДУПЕ.А ! ОПРАВИХА НИ ЦЕЛИ 800 ДЕНА И ОЩЕ НИ ОПРАВЯТ ! АГАТА СИ Е МАНАВЕТИНА ПО ПРИРОДА , НО В ЗАНДАНА МОЖЕ ДА СА ГО ТРЕСНАЛИ И НЕГО ! НО НА ЖЕНИТЕ НЕ ИМ ХАРЕСВА ПАСИВНАТА НИ ПОЗИЦИЯ ! КАТО ДВИЖЕЩ ФАКТОР В ОБЩЕСТВОТО ! ТЪЙ , ЧЕ ВИ ПРИЗОВАВАМ НА БУНТ БРАТЯ БУДНИ БЪЛГАРИ ! СТИГА РУСКОМАФИОТСКА ТИРАНИЯ ! ДА ИМ ПОКАЖЕМЕ КАКВО МОЖЕМ ! СЛЕД ДОКЛАДА НА ЕС ВСИЧКИ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ! ТОЗИ ПЪТ ОБАЧЕ СЪД ВЕДНАГА И НА МЯСТО В РУМЪНИЯ ЧАУШЕСКО ! НО СЕГА ТУК ИМА ДОСТА ЗА ТРЕПАНЕ ! ВСЕКИ ДА СИ ПРИГОТВИ НЯКОЛКО КОКТЕЙЛА *** В СЛУЧАЙ , ЧЕ ИЗПРАТАТ МОТОРИЗИРАНИ ЧАСТИ !
60
0
 
0
 
! Отговори
XXL преди 16 години
Съгласен съм да бъдат осъдени крадците на европарите. Но не съм съгласен да бъдем отстранени от ЕС, защото както се видя само ЕС е гаранция, че крадците и негодниците ще бъдат отстранени и спрени да крадат и осъдени. Ако не е Брюксел тия *** ще продължат да ни грабят. Затова твърдо трябва да подкрепяме мерките, които предприема Брюксел.
59
0
 
0
 
! Отговори
Съюзник преди 16 години
Дали можем да му мамата и на този съюз европейски.Ние в който съюз влезем и той се разпада...бяхме в Османската империя - разпадна се, после с германците и Хитлер II-та св. война - и там се прецака работата, после със Съветския съюз - и той не просъществува дълго, сега сме в ЕС...да видим кво го чака и него.