Да въведем еврото, призова Ники Василев

Според министъра правителството е длъжно да удържи валутния курс, иначе лошо ни се пише
6 дек 2008 11:37,
57
Да въведем еврото, призова Ники Василев
Снимка: БГНЕС

Ако трябва да избираме между две злини – едностранно въвеждане на еврото и няколко дни трудни разговори по телефона с Брюксел и Франкфурт, и пълния хаос, който би настъпил след валутна атака, аз бих избрал първото, заяви министър Николай Василев пред Дарик радио.

Василев критикува изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, че държавата ще ощети търговците и производители на коледни сувенири, заради икономиите, които замисля правителството и обвинението, че всичко е PR-кампания.

Доводите на Василев срещу твърденията на Костов са, че харчейки безсмислено държавни пари "голяма част от парите отново ще изтекат зад граница, за да си купим поредните нови, вносни, стоки за Коледа, и тогава външния дефицит ще стане още по-голям", каза той.

Според Николай Василев, най-важното нещо, което трябва да направи българското правителство по време на кризата е, да удържи валутния курс и добави, че ако не го удържим, нищо друго няма да има значение.

По отношение на вчерашния политически съвет на тройната коалиция Василев посочи, че НДСВ се е интересувало от удължаването на 12 месеца платеното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
B55 преди 15 години
Само като си представя как беше в Германия с въвеждането на еврото леле мале . Краставиците бяха на 60пфенинга а на следващия ден бяха 1 евро одавиха народа в цени а заплатите останаха същите . Сега една от причините за кризата е и лакумията на банкерите и политиците . Елате да видите тука като вдигнат стока народа как не копува и лакумниците или я намаляват или фалират на момента . А министърчетоВасилев тази дребна безродна душичка си представям как може да висне на някоя улична лабпа или направо натролеен прът народа ще го обеси . Швеицария даже няма намерение да въвежда еврото и сие добре икономиката а и валутата е стабилна от всякъде . А тоз глупчо е добре да се скрие и да чака делата в садът че е виновен за убиство на хора . Нека не забравяме че заради него изгоряха живи хора във влака София Кардам
35
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
ЗА ДВА, ТРИ ТРУДНИ РАЗГОВОРА, НЕ СИ СТРУВА ДА НИ МАМЯТ ПОВЕЧЕ...1. Нали точно за да няма "Германски срив на цените" искаме паралелно(едновременно, "едностранно") въвеждане на еврото, ТА КАТО СЕ ВЛЕЗЕ В МАГАЗИНА, НА ЕТИКЕТА НА СТОКАТА ДА ИМА ДВЕ ЦЕНИ И АЙДУЦИТЕ ДА НЕ МОГАТ ДА НИ МАМЯТ!!! От въвеждането на валутния борд, курса на еврото е "твърд" и БНБ, абсолютно безропотно изпълнява решенията на ЕЦБ!!! Ако курса е друг, ЗНАЧИ СОБСТВЕНОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО И БНБ НИ МАМЯТ!!!2. Единствените, които са против еврото, са АЙДУЦИТЕ И МАФИЯТА!!! За сега няма нито един сериозен аргумент "ПРОТИВ" ПАРАЛЕЛНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕВРОТО!!!3. При паралелно използване на еврото, ПРАВИТЕЛСТВОТО И ФИРМИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА ЗАПЛАЩАТ РЕАЛНАТА ЦЕНА ЗА ТРУДА НИ И НЯМА, А ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА МОГАТ ДА КРАДАТ ПАРИТЕ НИ, ЧРЕЗ НЕСЪЩЕСТВУВАЩ БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК!!!4. Както се вижда, от паралелното използване на еврото, ГУБЯТ САМО МАФИЯТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО, НО ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ТЯХ Е ТВЪРДЕ ТЪНКА И НЕУЛОВИМА...!!!5. За да не изтичат от Държавата ни парите от законните Български данъци, трябва да въведем, чрез законите за данъчното облагане, "ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ ЕДИНСТВЕНО ПРИ ИЗТОЧНИКА"..., ТАКА МИЛИАРДИТЕ, КОИТО ФИРМИТЕ, С УЖ ЧУЖДА РЕГИСТРАЦИЯ, УЖ ПЛАЩАТ ЗАД ГРАНИЦА, ЩЕ ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ!!!6. НИКОЙ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ КОМЕНТИРА ТАЗИ ПРОБОЙНА В БЮДЖЕТА ГОЛЯМА КОЛКОТО "ТИТАНИК"!!!7. За да няма бюджетни измами, Американците забраниха Електронното банкиране и ДЕЙНОСТТА НА ОФШОРНИ ФИРМИ НА АМЕРИКАНСКА ТЕРИТОРИЯ, А ПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ НАД 10 000 ДОЛАРА СА ЗАБРАНЕНИ ОЩЕ ОТ ПРЕДИШНАТА КРИЗА ОТ 1927г.БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ, ОТ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ, КАКВО ЧАКАТЕ!!!
34
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 15 години
Още от началото на промените , управляващите *** започнаха да налагат схемата " туризъм и селско стоп. " . Туризъм без развита индустрия си е чист публичен дом . Трябва да направиме дъщерите им , за да разберат какво са направили тия башибозуци.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да го въведем та тия наи после да спрат да пе4атат пари да живеят кат 4орбаджии да се види има ли реално производство в бъгария
32
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
10 е точен. Не само в Германия, но и в останалите страни въвели еврото, просто цените на стоките са се запазили, но е сменено името на нац. валута с това на еврото.Така, че един хляб ще има цена 1 евро , но заплатата ще ти остане същата. Много от мненията във форума са точни и наистина се радвам, че в България, освен политици има и умни хора.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да въведем с еврото и смъртното наказание за крадливи политици
30
0
 
0
 
! Отговори
разсъждения преди 15 години
Когато държавата регулираше вноса чрез мита, техниката и колите бяха доста по-скъпи. И това е при условие, че в България не се произвеждат коли, нито пък кой знае каква техника.Съгласен съм, че турските домати, които се продават в България са пълен ***, но в крайна сметка всеки избира какви домати да си купи, не е работа на държавата да избира вместо него.
29
0
 
0
 
! Отговори
разсъждения преди 15 години
Аз съм си аз, не съм ние. Нито се опитвам да ти продам нещо, нито да те убедя в нещо, още по-малко пък да ти давам акъл. Аз просто си разсъждавам и си говоря с теб като с нормален човек. Ако утре едно евро стане 10 лева и двамата ще имаме около 5 пъти по-малко пари (или пък 5 пъти по-малко дългове).
28
0
 
0
 
! Отговори
до21 преди 15 години
Ами точно за това е държавата,да регулира вноса,било то като следи за качеството,за да не може некачествени евтинийки да заливат страната ни,било то като поощри бизнеса,говоря дребния и среден бизнес,не едрия,а то какво се получава-плосък данък10%,а ЕТ с 15%.Милиони данъци,подкупи и пречки,за да започнеш да произвеждаш,оттам вдигаш цените и съответно фалираш.А и манталитета на българина в последно време куца.Да вземем точно турския домат или аржентинския.Знаете ли колко пъти ядем турски чушки,домати ,върнати от Германия или някоя друга страна заради нитрати над нормата,естествено ,че турците ще ги продават евтино,все пак това е бързо разваляща се стока ,при това некачествена и трябва бързо да й се намери пазар.При това в Турция износът на селскостопанска стока се субсидира за разлика от България.но българина не го интересува мкусът или качеството на стоката,важно е да има вид и да е евтина,а това,че няма вкус никой не го интересува.Да ,обаче с този внос от Аржентина,от Гърция(обикновено предназначените за свинефермите домати идват в БГ)от Турция и т.н. унищожихме нашите производители и сега ще ядем ***.Трябва контрол и помощ от държавата,но за това трябват отговорни личности,които да мислят не за мерцедеси,обяди,бордове ,ловни подвизи и тем подобни.Докато не се въведе задължителното гласуване и не се изхвърли тази шайка престъпници от властта,ще сме на този хал.
27
0
 
0
 
! Отговори
калин преди 15 години
Може да си задържиш наукобразните ръсаждения ваще идеи и правички ги знаем акъл не давай!
26
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
В никаккъв случай не симпатизирам на комунистите, но да помислим трезво!Съсипахме АЕЦ сами, от мерак за бързо влизане в ЕС, и то само срещу голи обещания.Съсипахме ВПК , а оръжие се купува из цял свят не само от терористични организации.На времето са ми казвали, че себестойността на АК47 е около 85 бай Тошови лева, а навън не вярвам американското оръжие да е по-евтино, при същото качество.Съсипахме машиноктроенето.При положение че имахме обучени кадри почти на световно ниво.Сега внасяме всякакви *** и елементарни машини от запада, при положение че поне 15 завода от едно време могат да ги произвеждат на същото качество и по-ниска цена.Съсипахме азотно-торовите заводи и голямата химия.Сега внасяме от Китай същите стоки.Съсипахме селското стопанство, което завлече и преработващата промишленост, консервната промишленост и други.Лично съм бил в консервен завод, работил преди години на 3 смени, а сега всичко железно е продадено на скраб, и стърчат само руини като след бомбардировка.Това бяха все отрасли, работещи за износ, тоест, внасящи валута във държавата.Но това съсипване не е най-страшното.Съсипахме с лека ръка поколения изградени специалисти в много области.Накарахме ги да станат продавачи на сергия,квартални бакали, таксиметраджий, гастарбайтери...Убихме у хората вярата че значат нещо за държавата си, че върщат нещо значимо за държавата и поколенията след тях.Сега даже и политиците не вярват може би че имаме държава...А имахме толкова добри стартови позиции в началото на демокрацията!Просто нас тогава ни удари криза,но в мисленето.Всеки гледа да краде и влачи колкото може, а след него-потоп.Е, потопа дойде...Държавата ни се издържа само от подаяния във вид на "Финансиране на проекти", или от пари, пратени от емигрантите.Много ще ми е любопитно, някой безпристрастен журналист да седне и ей така, безпристрастно и безплатно да пресметне следното:1.Ако не бяхме затворили АЕЦ, колко годишно в евро щяха да са приходите (чиста печалба) от него.2.Ако приемем че имаме останали и технологично обновени само 50% от бившите предприятия на бай Тошо, и те работят и изнасят с темпо наполовина на това през 1989 година, колко ще е чистата печалба в Евро?3.При положение че имаше изградена инфраструктура и напоителни системи,обучени кадри и отработена схема за изкупувани и износ на продукция, в селското стопанство, Колко ще е печалбата от износ в евро на поне 50% от произведеното през 1989 година?4.Ако предположим, че съпоставим горните 3 точки с това, което чакаме днес като просяци от ЕС, каква ще е рекапитулацията?И защо беше всичко това цели 19 години?Ако не бяхме толкова лакоми, и не бяхме се самоизяждали един друг от злоба и лакомия, дали щяхме да сме на това положение днес?
25
0
 
0
 
! Отговори
разсъждения преди 15 години
Няма да изпадам в подробни обяснения, че икономиката по принцип не е логична.В момента България прилича много на белите страни от 17 век :)
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Понятиетп паралелна валута не съществува официално в никоя държава по света, освен на черния пазар! Това, че някои сделки в България се извършват в евро или в долари не значи, че и политиката на държавата трябва да е такава! Българският лев съществува като национална валута от момента на основаването на БНБ - след Освобождението! Отказът от лева или въвеждането официално на друга валута е нещо много сериозно и се нуждае от РЕФЕРЕНДУМ! валутният борд и лева като национална валута са сериозна пречка за спекулантите и гешефтарите, които търсят бърза печалба! Но знаем какво става с бързата *** и какви ги ражда! Видяхме и какво се случи от на пръв поглед една най-обикновена ипотечна криза в САЩ! Лично мое мнение е, че еврото в България няма да бъде въведено скоро, по простата причина че за това са необходими няколко прости, еднозначи и строги условия, поставени от ЕС! на първо място, инфлация поде средната за еврозоната! А само за тази година инфлацията в България ще е около 7-8%! за сравнение - в Еврозоната е около 3-4%! Прави си сметка сам! освен това, след грандиозните скандали ЕК ни гледа под лупа и няма да си позволи лукса да въведе еврото в най-бедната страна на ЕС, за да ни изсърба и тази попара! Като приказвате някои неща, поне се осведомете и след това помислете! най-вече за последиците за вас самите от подобни игри!
23
0
 
0
 
! Отговори
калин преди 15 години
Икономиката ни няма нищо общо с правилата и нормите ..тя не е логична от 60 години насам,каквото и да говориш фактите са си факти ,нишо общо с белите страни нямаме!
22
0
 
0
 
! Отговори
разсъждения преди 15 години
За последните пет години, борсата и имотите се покачиха 6 пъти. Каква 60 годишна депресия? Е, борсата се срути, имотите и те са на път, но това е друг въпрос.
21
0
 
0
 
! Отговори
разсъждения преди 15 години
Ти хубаво може да произвеждаш, но ще фалираш ако никой не иска да купи това, което си произвел. Преди е било лесно, отиваш с автомата, и хората искат, не искат, купуват. Сега е по-трудно.Какъв е смисълът да произвеждаш домати за 2 лева, при условие, че ако ги докараш от Аржентина ще струват 1.80? Да не говорим за турските *** за 88 стотинки.
20
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
zastoto niamame pravo da vuvezdame evroto kato razplastatelna edinitza ednostranno-zatova. da ne govorim, che evro na kirilitza-NIAMA!!! na men ne mi , polzvam evroto ot dosta godini i ne mi e problem,no puk sum na mnenie, che e redno da imame sobstveno evro-na kiriliza.
19
0
 
0
 
! Отговори
ДП преди 15 години
Нищо от световната криза няма да подмине БГ - освен дефлацията, разбира се.
18
0
 
0
 
! Отговори
калин преди 15 години
Поредната глупост хвърлена в пространството!Какво ти е евро икономиката на страната е в 60 годишна депресия!Пълен абсурд болнавите съждения на въпростият са само прах в очите!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За едно нещо е прав,колкото повече купуваме,толкова повече държавата обеднява.Естествено,че така ще бъде след като нашата икономика се крепи само на търговията.Сега ли се сетиха,че парите ни заминават зад граница,та нали точно те хвалеха "инвестициите"в МОЛ-ове,търговски центрове и бизнес центрове.Как може да се нарече инвестиция търговски обект.Да това е инвестиция,но на собственика,за държавата това си е чисто ограбване.Икономика без производство,само на търговия естествено,че ще изпуши.Какво направихме тук-унищожихме всяко едно производство като се почне от селското стопанство и се стигне до тежката индустрия.Купувахме евтините *** на света,валутата изтича към другите страни и сега сме в задънена улица.