Не сме искали заем от Русия за АЕЦ "Белене"

Министър Трайков: Частници искат да купят държавен дял в централата
5 окт 2009 13:43,
42
Не сме искали заем от Русия за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

"Не сме искали заем от Русия за АЕЦ Белене", категоричен бе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Така той коментира думите на руския финансов министър Алексей Кудрин, че се разглежда възможността да бъде отпуснат заем на България за втората атомна централа.

Министърът не пожела да коментира дали желаещите да купят част от държавния дял в АЕЦ "Белене" са двама или повече, както и кои са те.

Трайков обаче обяви, че до края на 2009 г. се очаква да бъде приета енергийната стратегия на България.

Той сравни състоянието на българската енергетика в момента с футбола в Англия, където "има много тичане и малко ефективност".

В стратегията е заложено до 2020 г. да има развит енергиен пазар, внедряване на нови технологии, разработване на алтернативни източници на енергия, повишаване на енергийната ефективност.

Трайков съобщи, че до края на октомври се очаква Европейската комисия да одобри мерките за свързване на националната ни газопреносна система със системите на Гърция, Турция и Румъния.

Той посочи още, че приоритетен за България и ЕС е проектът "Набуко", който е едно от решенията за диверсификация на енергийните източници.

"Важен е и проектът "Южен поток", който ще задоволи нуждите на страната ни и на още няколко европейски държави", посочи министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Рамадан преди 14 години
лели како тея гербааджий щени сасипят алее
1
0
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
Аз определено съм "ЗА", първо да има енергийна стратегия, а после да се вземат решения дали и как ще се правят нови централи!И май подлите руснаци се опитват да натискат ББ, както командореха станишката.