Томов: Бъдете почтени към Трактора. Станишев го командваше

Не съм тайният свидетел срещу Петров, каза социалдемократът
20 фев 2010 15:45,
122
Томов: Бъдете почтени към Трактора. Станишев го командваше
Снимка: БГНЕС

Дни след ареста на Алексей Петров анонимен свидетел даде показания по делото и спомена имената на братята Дамбовци, сочени за дясна ръка на бизнесмена.

Според свидетеля източването на „Кремиковци” е ставало именно чрез Пламен и Йордан Стоянови (известни като Дамбовците), а решенията са вземани лично от премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката Петър Димитров.

Тези показания се сториха съмнителни на адвокатите на Алексей Петров, тъй като твърденията много напомняли на медийните изяви на Александър Томов.

В събота на извънредна пресконференция Томов категорично отрече да е анонимен, основен или какъвто и да е свидетел срещу Алексей Петров.

До момента не съм викан от съда по никакъв начин. Следователно не мога да бъда основен свидетел, няма и за какво вероятно. Повече са спекулите в това отношение, увери Томов.

Иначе Александър Томов е категоричен, че през четирите месеца, в които е бил шеф на „Кремиковци”, братята Дамбовци вършели много полезна работа.

През годините братята са завоювали позициите и технологията да произвеждат „феро”.

Това е преработена шлака, която влизала в производството на първичен метал.

Според инженерите на „Кремиковци” и лично според Томов съвместната работа с Дамбовците била изгодна за комбината.

Преди Пламен и Йордан да поемат този бизнес той е бил в ръцете на Алексей Петров, твърди Александър Томов.

Бившият шеф на „Кремиковци” намеси Филко Славов (име, което се свързва с това на Алексей Петров) в далаверите с металургичния комбинат.

Установени са сериозни кражби на скрап, твърди Томов. Кражбите не можели да се случат без знанието на охраната, ръководена от Славов.

Томов разказа как преди 2 години проявил смелост и с риск за живота си уволнил 160 охранители.

„Това ми доведе много неприятности и заплахи. Не мога да кажа от кого”, оплака се Александър Томов.

С аргумента, че въпросът е формален той не уточни фирмата, която е охранявала “Кремиковци”. Не можа да си спомни и размера на кражбите.

Томов призова да бъдем почтени към Алексей Петров. Защото всичко, което той е вършил, било по заповед на премиера Станишев:

„Аз лично смятам, че той може да каже истини за заповеди, които са му давани. Поставете се – ако вие сте офицер в ДАНС и лично премиерът ви заповяда – влезте в ЦСКА и разбутайте нещата”.

Александър Томов не назова агентите, с които се е срещал при проверките на ЦСКА.

Още по темата

С Алексей Петров се познавал, но бегло.

Сергей Станишев и Ивайло Калфин са отговорниците и за далаверата със „заменките”, убеден е Томов.

По изчисления на партията му – страната е ощетена с над 6 милиарда лева от тях.

Доказателства срещу Станишев и Калфин обаче не бяха представени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 14 години
КРЕМИКОВЦИ, ' Титан ', ЦСКА, БМФ ...
117
0
 
0
 
! Отговори
ЕбЛьов преди 14 години
Тоя е ...от мошеник и крадец по,по,по-най голям айдук Лупи ще казва истина...Да бе , слънцето игрява от запад ...
116
1
 
4
 
! Отговори
Andrew Jackson преди 14 години
Не бързайте да съдите Томов.. Ами ако съвсем случайно казва истината, не че е светец, но в конкретния случай съм по-сколонен на него да вярвам отколкото на станишев от който ми се повдига. Дано истината да изплува.
115
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
До 123Не млад човек съм живея и работя в България и смятам че модерна СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ е най-доброто което може да случи в България. Такава каквато е в Франция, Англия и в другите Европейски страни! В Франция 2 пъти седмично от социалните грижи изпращат човек който да гледа детето на майката за да може да обърне внимание на съпруга си! В Англия всички лекарства са на една цена и лечението е безплатно щом си осигурен в една от здравните им каси ! Кога БСП ще го направи това - НИКОГА!
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Za6to sergo e o6te na svoboda
113
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 14 години
А ТИ МАЙ НАИСТИНА СИ ОТЯВЛЕН БЕЛОКОС, А МОЖЕ БИ И ПЛЕШИВ КОМУНИСТ ПЪК!И ЗАЩО ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е ТОЧНО В ЛЯВО -ЗАЩОТО ТАКА НИ УЧЕХА ПРЕДИ ЛИ!ЗАЩОТО ГОДИНИ НАРЕД ПРОМИВАХА МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА, А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СИ ВЪРВЕШЕ РАЗГРАБВАНЕТО И СЛЕД ТОВА ПО ВРЕМЕ НА ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ "ПРЕХОД" УЗАКОНИХА ВСИЧКО РАЗГРАБЕНО!
112
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
А ТОВА ЧЕ НЯКОЙ СИ Е ПИСЛА СЪЧИНЕНИЕ ЗА ТОМОВ ПО ПОРЪЧЕНИЕ НА СЕРГЕЙ Е ЯСНО ПРОПАГАНДАТА РАБОТИ ЯКО ................ АКО ПОМИСЛИ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ПОСТАВИ ТАКЪВ ПОСТ В ТОЗИ ФОРУМ НИТО С КОПИ ПЕИСТ БИТ КАТО ГО НАПИШЕ КАК ТАКА АНОНИМНИЯ 107 Е МОГЪЛ ДА ГО НАПРАВИ - ИЛИ И ДНЕС.БГ НЕщО УДРЯТ РАМО НА ПЛюЕщИТЕ ПО ТОМОВ!
111
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
123 ти май найстина си ЧЕРВЕНА БАБИЧКА спазваща указанията на СерГЕЙчо да се плюе по всичко което не е БСП и е в Ляво! Томов може да е всякакъв но не той е виновен за фалита на Кремиковци а правителството на БСП което ще се докаже и в съда! ЦСКА беше шампион под негово управление! БСП САМО ЗНАЕ ДА *** И ДА РУШИ КОЕТО СЕ ДОКАЗА И С КРЕМИКОВЦИ!
110
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
107 ВИ ОТГОВОРИ МАЙ МНОГО ДОБРЕ НОМЕР 1 ИЛИ 4 ИЛИ КАКТО ИСКАШ ОЩЕ ДА СЕ ПИШЕШ МАЙ СИ СИ НАЙ ОБИКНОВЕН ЧЕРВЕН ХАМЕЛЕОН!
109
1
 
2
 
! Отговори
киро преди 14 години
КАКВО ти е откраднал на тебе Томов бре - човека е на заплата! Собственик е бил Митал, стига си се крил червен подлизурко плюещ срещу всичко различно от БСП
108
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ НЕ СЪМ НИТО БЕСЕПАР НИТО ПРЕБОЯДИСАН СЕДЕСАР НИТО ОРАНЖЕВ ГЕРБЕР-ПРОСТО НЕ МИ ХАРЕСВАТ КРАДЛИВИТЕ МОНТАНСКИ ПЛЪХОВЕ И ВЪОБЩЕ ВСИЧКИ ДЕТО КРАДАТ НА ВОЛЯ ИЗ НАШАТА БЕДНА ДЪРЖАВИЦА!!!
107
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
ДО 107 ЯКО БСП АГЕНТУРА - ТОВА ОТ НА ТРАКТОРА ДОСИЕТАТА ЛИ Е ФРАГМЕНТ - ЕИ НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ВИРЕЕ НИщО ДРУГО В ЛЕВО ОСВЕН БСП - ТОВА СА ДУМИТЕ НА СЕРГЕЙЧО! МНГО КАЛ И ПЛюЕНЕ СРЕщУ ТОМОВ! НО НАЙ ВАЖНОТО СА ФАКТИТЕ! ЖАН ВИДЕНОВ СЪСИПА СТРАНАТА! - ФАКТ ЦСКА СЪС ТОМОВ - ШАМПИОН КРЕМИКОВЦИ С ТОМОВ - 5000 СЕМЕЙСТВА НАХРАНЕНИ! БСП = ГРАБЕЖ И РАЗРУХА!
106
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
дО 107КАКВО ВИ Е ВИНОВЕН ТОМОВ? ДА НИ БИ ТОМОВ ДА Е БИЛ В УПРАВЕЛНИЕТО НА СТРАНАТА? ЦАРЯ, БСП, ДПС, ЦАРЯ - ОТ 10 ГОДИНИ ТОМОВ НЕ Е В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА ИЗКАРВА СИ ПАРИТЕ КАТО УПРАВИТЕЛ - КАКВО ВИ Е ВИНОВЕН ЧОВЕКА ЧЕ Е КАДЪРЕН МИТАЛ СИ ГО НАЗНАЧИЛ ПЛАщА МУ ГОЛЯМА ЗАПЛАТА - КАКВО МУ ЗАВИЖДАТЕ Н АЧОВЕКА. ДРУГИ СА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ПРОСЕШКАТА ВИ ТОЯГА - НЕ Е ТОМОВ!
105
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЕРГЕЙ ИЗГОНИ И МИТАЛ, И ЖИВАГО И ДРУГИ ЖЕЛАЕщИ ДА КУПЯТ КРЕМИКОВЦИ - КАК ДА ГО ОСТАВЯТ В ЧАСТНИ РЪЦЕ НЯМА ЛАПАЧКА ЗА ПАРТИЯТА МАЙКА - ОХРАНАТА НА КРЕМИКОВЦИ 800 000 ЛВ ПРИ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ - ТОМОВ НАМЕРИЛ ЗА 300 000 БРЕЙ ЧЕ ЛОШ ЧОВЕК КАК МОЖЕ ДА ЛИШАВА БСП ОТ ПОЛОВИН МИЛИОН НА МЕСЕЦ - ВЕДНАГА В ЗАТВОРА! 123 да не защитаваш СЕРГЕЙЧО? СКРИТ БЕСЕПАР ПЛюЕщ ПО ВСИЧКО ЛЯВО И РАЛИЧНО ОТ БСП?
104
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 14 години
" В края на втората половина на 80-те години на Томов е възложена отговорна задача - да работи по изготвянето на прочутия Указ 56, който позволява създаването на частни фирми. Самият факт, че Томов е бил избран да участва в тази отговорна задача, е показателен за политическия гръб, с който е разполагал. - ИЛИ КОЛКО Е БИЛ ПО -КАДЪРЕН ОТ ОСТАНАЛИТЕ!
103
0
 
1
 
! Отговори
x преди 14 години
atebe koi
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Петдесет и три годишният Александър Томов лесно забравя. И разчита на това другите също да имат къса памет. Какво е говорил преди време; зад какви политически идеи е заставал; кого е подкрепял и с кого е спорил. Тази особеност от характера му позволява да бъде гъвкав и да има развити контакти навсякъде. През последните 20 години Александър Томов успява да регистрира постоянно присъствие под светлините на прожекторите. За него няма проблем вечерта да заспи като доверен съветник-реформатор на Тодор Живков, а на сутринта да се събуди като любимия социалист на Иван Костов; да е правилният политически посредник на Валентин Захариев в "Кремиковци" през 2002 г., да забрави за него през 2006 г., за да приветства пристигането на Прамод Митал; а две години по-късно да поведе бунт срещу индиеца и PR кампания за идването на украинеца Константин Жеваго.Указ 56Александър Томов завършва висшето си образование във ВИИ "Карл Маркс" и в Ленинградския университет. След няколкогодишна академична кариера през 1985 г. започва да работи като експерт и съветник в кабинета на министър-председателя Георги Атанасов. В края на втората половина на 80-те години на Томов е възложена отговорна задача - да работи по изготвянето на прочутия Указ 56, който позволява създаването на частни фирми. Самият факт, че Томов е бил избран да участва в тази отговорна задача, е показателен за политическия гръб, с който е разполагал.Когато говори за последните дни на комунизма, Александър Томов обича да разказва друга случка - за това как Георги Атанасов го извикал в кабинета си, за да му съобщи, че трябва да подготви "доклад за неудачите в икономиката, за причините на растящия главоломно външен дълг, за грешките в управлението". "Написах свръхтайно този доклад в една стая на Софийския университет. По-късно неговите изводи бяха използвани за свалянето на Тодор Живков и за обосновката на нова икономическа политика."Проба - грешка, или политическата кариера на Томов Първите демократични избори изпращат Александър Томов във Великото народно събрание, където е избран с листата на БСП. Силните позиции в червената партия (заместник-председател на Висшия съвет на БСП), от една страна, и личното желание на Иван Костов, от друга, му гарантират вицепремиерския пост в правителството на Димитър Попов, в което отговаря за силовите министерства и енергетиката. Именно по това време Александър Томов се сдобива с прякора Добрия вълк Лупи. През 1993 г. той създава и оглавява Гражданското обединение за републиката (ГОР), чиято основа е кръгът "Демос" (на т.нар. реформатори в БСП). Година по-късно той вече е съпредседател на "Демократична алтернатива за републиката" (ДАР), който участва неуспешно в парламентарните избори през 1994 г. В крайна сметка Александър Томов уцелва ваксата, когато през 1997 г. основава "Българска Евролевица". Социалдемократическата коалиция успява да влезе в парламента, където става част от т.нар. реформаторско мнозинство (в което влизат всички партии, освен БСП), за да го напусне няколко месеца по-късно, когато ОДС започва да пренебрегва мнението на депутатите на Томов при законодателните промени. Година по-късно, през 1998 г., Александър Томов е избран за лидер на "Българска Евролевица" (негов основен опонент е сегашният посланик в САЩ Елена Поптодорова). На следващите парламентарни избори Евролевицата въобще не успя да вкара депутат в Народното събрание, а по време на управлението на НДСВ Томов е яростен критик на управляващите. С провал завършва и последният (засега) опит на Александър Томов да влезе в парламента - на вота през 2005 г., когато участва в коалиция с Обединения блок на труда (на Кръстьо Петков), НДСП (на Гюнер Тахир) и Жорж Ганчев."Кремиковци"Сложен политически трейдоф изпраща Александър Томов в "Кремиковци" при приватизацията на комбината от Валентин Захариев през 1999 г. Към този момент той има общ бизнес с разследвания за пране на пари енергиен играч Красимир Георгиев (двамата са акционери в "Булинвест груп"). Усилено се коментира, че Александър Томов попада като благодарност от десните политици за рамото, което е ударил за свалянето на правителството на Жан Виденов през 1997 г. През 2002 г. той вече е назначен за зам.-председател на надзорния съвет на дружеството, а две години по-късно дори влиза в управлението на една от фирмите на собственика на "Кремиковци" Валентин Захариев. Томов бързо забравя за Валентин Захариев, защото само няколко години по-късно довежда в "Кремиковци" и в България индийския бизнесмен Прамод Митал. Източници на "Капитал" разказват, че Митал е оставил Александър Томов в борда на "Кремиковци" само и единствено заради контактите, с които бившият депутат разполага сред политическия елит. Именно индиецът осигури на Томов шефското място в надзорния съвет на ЦСКА. Две години по-късно обаче Лупи влиза в ролята си - усеща посоката на вятъра и се обръща срещу Митал. За да прегърне следващите силни.
101
2
 
1
 
! Отговори
люляк преди 14 години
социалдемократът - мн объркващо понятие :)
100
1
 
3
 
! Отговори
шифър преди 14 години
Лупи стига се дупиш бе кастриран *** не те ли вкараа на топло ти завлече футболен отбор кремиковци и още си нагъл да се явяваш по телевизиите и да ни даваш съвети,ах клетници българи докога бе,докога бе ше ги търпим!
99
0
 
2
 
! Отговори
do-96 преди 14 години
"Да вървят да пасат овце,поне да се оправи селското стопанство. "-- Gorkite ovce ! Shtom naroda se e prevarnal v ovce, mafiata shte gi pase.