Моля, пазете касовите бележки… носят награди

НАП с шокиращи томболи за потребители от 2011 г.
8 юни 2010 07:00,
134
Моля, пазете касовите бележки… носят награди
Какво ли печеля? Снимка: Булфото

НАП обмисля нестандартен начин за борба с фирмите от сивата икономика.

От следващата година най-вероятно ще има тип държавна лотария с награди за тези потребители, които си пазят касовите бележки от търговците, обяви на семинар в Боровец  шефът на НАП Красимир Стефанов.

С томболи с касовите бонове ще се насърчава декларирането на оборотите.

"Месечни томболи с определени награди. Не ме питайте какви и как все още. В процес на разработване сме, включително и в годишен аспект с големи награди", обясни Стефанов.

Тази идея ще бъде доразработена и внесена в парламента след актуализацията на бюджета, уточни той.

Обмисля се и друга мярка срещу сивата икономика. Плащането в брой да се закове до 5000 лв. Мярката обяви отново шефът на приходната агенция Красимир Стефанов.

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове. Очакваме от тази мярка да изкараме на светло над 90 % от оборотите", аргументира се данъчен №1.

Проектът вече е представен в Министерството на финансите (МФ).

Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

НАП е внесла в МФ и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Според изменението управляващи лица във фирми, уличени в извършване на данъчни престъпления, няма да могат да регистрират други дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
? преди 14 години
А много ми е интересно, ти какво решение предлагаш? И според теб, коя е по голямата щета, процента или сивата икономика?Виждаш ли до къде я докарахме с недекларирани доходи и странични пътища!!! То си е за нас!
47
0
 
4
 
! Отговори
doomchant преди 14 години
"От следващата година най-вероятно ще има тип държавна лотария с награди за тези потребители, които си пазят касовите бележки от търговците..."В момента в НАП се попълват и обсъждат списъците на победилите в лотарията, както и размера на наградите.
46
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 14 години
То това, че са ти "чукнали" касово бонче не означава че си плащат данъците.. Щото едно е бончето друго е какво записва машинката във фискалната си памет. Ама тия работи какво ми се правят, че не ги знаят как стават? Да не изброявам къде е пълно с такива апарати ............................
45
5
 
7
 
! Отговори
IND преди 14 години
Много добра инициатива. Дори и нестандартна мисля, че ще има добър ефект върху икономиката. Браво!
44
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 14 години
Никой не говори за необходимоста преди да се случат всички тези хубави неща! 600 000 касови апарата трябва да се свържат с НАП чрез устройства с SIM карти които в реално време да могат да прехвърлят данни до НАП ! едно такова устройство ще струва на магазините от порядъка на 100-200 лв.( все едно още един касов апарат) SIM картата трябва да е сдоговор и да предлага GPRS кой ще плаща за договора и за трафика? НЕ Е ЛИ ПОРЕДНАТА ГРАНДИОЗНА ДЛАВЕРА НЯКОЙ ОТ ГЕРБ ДА НАПРАВИ ЕДНИ ПРОЦЕНТИ ОТ ....
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преди около 15 г. в Турция всеки събираше касовите бележки. Предаваше ги на работното си място в края на месеца и получаваше някакви пари за това. От своя страна търговците даваха намаления, ако не им искаш касов бон.
42
3
 
26
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Само сега!!! Примося!!! Представете касови бележки за покупка над 1000 лева и печелите проверка за произхода на средствата!!!
41
0
 
12
 
! Отговори
БХ преди 14 години
До Алекс. Тези проценти за които говорите ,вероятно става дума за селскостопанска продукция, от тези 300% 290% отиват в прекупвачите. А те са най-тъмно сиви
40
3
 
23
 
! Отговори
lekar преди 14 години
Чудесна е мярката да няма кешови плащания над 5000лв. - на банките ще им зяпне *** от този вливащ се финансоф ресурс, а ливите няма да паднат - супер далавера.
39
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 14 години
Не всеки път имам време да се загледам в продукта.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бях гледал по Нешенъл Джиографик,как Хавайски ресторант изкупуваше пресни зеленчици от местни земеделци за да ги стимулира да произвеждат повече.
37
0
 
1
 
! Отговори
ДО сашо преди 14 години
Абе ти първо плащаш и тогава ли гледаш какво си купил
36
2
 
0
 
! Отговори
до производителя преди 14 години
А вие за цялата ли продукция издавате фактури?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ясенчо , трябва да се учим от всички които са по напред от нас
34
4
 
28
 
! Отговори
алекс преди 14 години
Говорите пълни глупости!!! АЗ съм производител! Моята печалба е 10-15% от предлаганата от мен продукция, печалбите, които реализират търговците от моята дейност е 300% !!!Ако АЗ като производител вдигна цените с 1%, оборота ми ще спадне с 50%, поради факта, че търговеца не е свикнал на такива високи производствени цени и си държи на 300те % печалба, 299 не го устройват...
33
4
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 14 години
Аз винаги си прибирам касовата бележка в случей ,че киселото мляко например е със изминал срок на годност и трябва да го върна.
32
9
 
10
 
! Отговори
alex преди 14 години
Не четете ли - томболите ще са ежемесечни. Силно се съмнявам в месеца да пазаруваш толкова, че да събираш и една шепа бележки. Айде стига пак плюене и черногледство. Подхода е добър, има и желание в хората да го направят, а не 20 години дързост и красота в един измислен червено-жълто-син сюжет
31
6
 
12
 
! Отговори
Свиреп преди 14 години
Изумително глупаво е това хрумване. От сега си представям как ще се започне едно пазаруване на лукчета, по един брой, на стойност две стотинки, само и само да съберем повече касови бележки, та да имаме повече шанс за наградата.Единствения работещ метод е - в края на годините, всички бележки пред данъчните и връщане на процент от ДДС-то.
30
8
 
6
 
! Отговори
БХ преди 14 години
.... продължение. Вместо да отидат при производителя и да хванат него защо не издава фактури ,то те обвиняват дребния търговец който едвам вързва двата края.Не се отстранява причината а следствието (да пълниш пробита кофа).И ако си мислите че това не го знаят,то сте в голяма заблуда.
29
2
 
17
 
! Отговори
ала-бала преди 14 години
поредния кьор-фишек на безумието на балканския ни манталитет,а бе идете на"женския пазар" и по държавните и обществени поръчки за да ви научат,как аджеба работи"сивия сектор",че изглежда пак се опитвате да симулирате да има още по-голям сив сектор,престанете със безумията и се опитайте да създадете достатъчно работни места със европейски заплати минимум да е 1.200лв. ,и тогава този сектор ще изчезне от само себе си.....