Моля, пазете касовите бележки… носят награди

НАП с шокиращи томболи за потребители от 2011 г.
8 юни 2010 07:00,
134
Моля, пазете касовите бележки… носят награди
Какво ли печеля? Снимка: Булфото

НАП обмисля нестандартен начин за борба с фирмите от сивата икономика.

От следващата година най-вероятно ще има тип държавна лотария с награди за тези потребители, които си пазят касовите бележки от търговците, обяви на семинар в Боровец  шефът на НАП Красимир Стефанов.

С томболи с касовите бонове ще се насърчава декларирането на оборотите.

"Месечни томболи с определени награди. Не ме питайте какви и как все още. В процес на разработване сме, включително и в годишен аспект с големи награди", обясни Стефанов.

Тази идея ще бъде доразработена и внесена в парламента след актуализацията на бюджета, уточни той.

Обмисля се и друга мярка срещу сивата икономика. Плащането в брой да се закове до 5000 лв. Мярката обяви отново шефът на приходната агенция Красимир Стефанов.

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове. Очакваме от тази мярка да изкараме на светло над 90 % от оборотите", аргументира се данъчен №1.

Проектът вече е представен в Министерството на финансите (МФ).

Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

НАП е внесла в МФ и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Според изменението управляващи лица във фирми, уличени в извършване на данъчни престъпления, няма да могат да регистрират други дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
6
 
! Отговори
mitko преди 14 години
шаш, ха ха.Не само, че ще събираш, ами и 2 дни ще ровиш после в тях да видиш дали не си печелившия.*** история.При 7 млн, при поне 2 покупки на ден на човек * 365 = 5 млрд.Шансът при ТОТО 2 е в пъти по-голям.И си представям пълното шкафче на шаш....при 4 човека семейство....3000 касови бележки.....2 обявени награди....жена му ще трябва да си вземе отпуск 2-3 дни докато провери дали печелят.Поредната недомислена малоумщина.Няма креативни хора в тая държава.
67
2
 
9
 
! Отговори
тит пуло преди 14 години
пазете си и тоалетната хартия след като я използувате носи огромни награди -1.награда б.б от .айна 2.награда ц.ц.от .айна и 3.награда симеон дянков от какво от .айна разбира се
66
4
 
4
 
! Отговори
Varnenec преди 14 години
Dobra ideq! Balgarina ili trqbva s kamshik da go biesh, ili pari da mu davash, za da svarshi neshto!
65
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 14 години
В интернет срещнах една идея на bgidiocarcy.blogspot там решението не се плаща от магазините а от банките - те дават POS терминалите(безплатно) а купувачите получават на края на година приспадане от данъци до 5% от направените разходи! по този начин Борика знае всички реални плащания а от там и НАП ( и двете са държавни;) ) единственият минус е че към момента банките искат процент от всяка транзакция - но при обявяване на държавна поръчка за обслужващи банки разбирате че тези проценти изче
64
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 14 години
Никой не говори за необходимоста преди да се случат всички тези хубави неща! 600 000 касови апарата трябва да се свържат с НАП чрез устройства с SIM карти които в реално време да могат да прехвърлят данни до НАП ! едно такова устройство ще струва на магазините от порядъка на 100-200 лв.( все едно още един касов апарат) SIM картата трябва да е сдоговор и да предлага GPRS кой ще плаща за договора и за трафика? НЕ Е ЛИ ПОРЕДНАТА ГРАНДИОЗНА ДЛАВЕРА НЯКОЙ ОТ ГЕРБ ДА НАПРАВИ ЕДНИ ПРОЦЕНТИ ОТ ....
63
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 14 години
Продължение...ОПЕРАТОР СПЕЧЕЛИЛ ОБЩЕСТВЕННА ПОРЪЧКА, КАКТО И ОТ ФИРМА НА ГЕРБЕР ЗАНИМАВАЩА СЕ С ИНСТАЛАЦИЯТА ВНОСА И ПОДДРЪЖКАТА НА "НОВИТЕ" КАСОВИ АПАРАТИ! НО ТОВА Е НАЙ МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ КОЙ МОЖЕ ДА КАЖЕ ДАЛИ НЯМА ДА СЕ КЛОНИРАТ ПАМЕТИ И ДА ТИ ЧУКАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ КОЛКОТО СИ ИСКАТ? ИЛИ ДА СЕ ЗАГЛУШАВА GSM МОДУЛЪТ И ДА СЕ ПРАВИ СТОРНО!
62
0
 
5
 
! Отговори
God преди 14 години
Аз също подкрепям идеята! Нещо подобно съществува в Турция от години. Там всеки раотодател може да осребри на служителите определени суми за храна срещу представяне на касови бележки. Най-финният начин да се изкара сивата икономика на светло е чрез стимули за хората, а не чрез санкции. По-добре е държавата да ти каже какво можеш да спечелиш ако си съвестен, а не колко нужди има тя и как трябва да си плащаш данъците, за да й ги покриеш.
61
2
 
5
 
! Отговори
фс преди 14 години
Тая работа си е чист хазарт. И комарджиите от НАП не им ли е ясно че и те може да загубят. Аз ако съм търговец, какво мога да направя: Вдигам цената с 50% примерно. Влиза клиент иска касов бон - получава. не иска 50% надолу. А сега кажете кой ще спечели?
60
6
 
6
 
! Отговори
шаш преди 14 години
Да бе да, аз да не съм плюшкин, ако трябва да пазя всичките си касови бележки, ще трябва да си правя отделен шкаф!!! Тия нормални ли са или се боцкат с нещо???
59
3
 
2
 
! Отговори
мля преди 14 години
ей нема такава тъпотия-ше спечелиш от тая томбола колкото ще спечелиш и от тотото бати кавалите нещастни-борят сивата икономика - дудуци
58
1
 
6
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 14 години
ТАЗИ ИДЕЯ НЕПРИЛОЖИМА , МНОГО ПО-ЛЕНО Е ДА СЕ СТИМУЛИРА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДЕБИТНИ КАРТИ И ПЛАЩАНЕТО С ПОСТЕРМИНАЛ
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Друго си е за над 5000 лева да плащаш данъци на всяка покупка и банките да ти удържат комисионна
56
1
 
3
 
! Отговори
hmm NWO преди 14 години
4ast ot obshtestvenia red koito shte bade nalojen! Taka hem nema kakvo da skataesh, hem kato ti vdignat danacite dostata4no - drebnite i sredni targovci na 100% 6te falirat za da badat izkupeni ot monopolistite, deca na rodnata BKP... Shemata e razrabotena i se prilaga uspeshno v USA i zapadna Evropa... sledvashtata stapka e biometri4ni dannia s informacia kakvo pritejavash kato edinica v obshtestvoto i saotvetno chip koito da sledi kade hodish... i vinetki s GPRS... sledvat implanti za nashtite
55
4
 
4
 
! Отговори
Пич преди 14 години
"А какво става ако има печеливш касов бон от нерегистриран апарат! "Порасва ти втора *** на челото, това става. Ейййййй, егати и народа бе, на всяка инициатива все нещо намира да каже. Много хубава идея, в някой държави вече е реализирана. Дори се връщат част от парите на хората при предоставяне на касов бон. Все нещо сте недоволни бе, все нещо не ви е наред ... няма оправия с този народ.
54
1
 
1
 
! Отговори
Сетиш... преди 14 години
Тва го има отдавна в сума ти други държави, наще пак че се сетиха изобщо да се опитат да реализират добра идея на чужди икономисти...
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като идея е много добра, като изпълнение трудно! Не се отчита съпротивата на търговците, които са свикнали да скатават част от оборота!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А какво става ако има печеливш касов бон от нерегистриран апарат!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Усещам как се очертават въргали между търговци и клиенти! Еле пък пенсионерите като почнат да обикалят на лов за касови бележки! Ако годишния бонус е примерно апартамент или 100 хиляди лева , за всяка дъвка- касов бон!
50
0
 
3
 
! Отговори
Зиг преди 14 години
В някой държави има механизъм държавата да връща процент от предоставените касови бонове. Идеята е добра, но защитата от фалшификация на касовите бонове е слаба.
49
2
 
3
 
! Отговори
дедо ви преди 14 години
И тази идея ще е като акциза за домашната ракия. Ще има,няма да има,ще има,няма да има,ще има,няма да има.........