Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон

"Комерсант": Решението за централата ще бъде взето до 1 юни
Обновена: 11 апр 2011 07:27 | 11 апр 2011 07:15,
248
Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон
В неделя Борисов, Дянков и Трайков изясниха недоразуменията около АЕЦ „Белене”.Снимка: БТА

 Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон, пише руският  вестник "Комерсант". Ежедневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник трябва  да бъде подписан договор с британската банка HSBC за разчет на ефективността на проекта.

Политическото  решение за съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде взето до 1 юни въз  основа на заключенията на HSBC , пише изданието.

По повод развитията от миналата седмица "Комерсант"  коментира, че българските власти са променили отново позицията  си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом",  която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала,  бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът.

Още по темата

Руският  ежедневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил енергийният министър да остане ръководител на проекта. По думите на Борисов, обръща внимание "Комерсант", АЕЦ "Белене" ще има  бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако бъде  доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави. 

След промяната в позицията на българския премиер, пише  руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да  бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби  проекта в България.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: АЕЦ БеленеКомерсант
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Те продадоха България!!!Гейбер-национални предатели!!!
233
4
 
0
 
! Отговори
iliq преди 13 години
iskam cvetelinka na zadna pr......a6...kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a boko neka da dudne kolko saka taaaaaaa tikva prazna
232
0
 
6
 
! Отговори
tre преди 13 години
Ей тия *** на снимката немога да ги търпя вече
231
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
боко мизерника ще ни задави с белене.не ти ли стигна бе картоф с картофите.
230
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
боко боко все такава проста тиква ще си останеш.добре че народа спря да ти вярва на всички думи дето изричаш
229
1
 
6
 
! Отговори
Горкото дете преди 13 години
Горкото дете на снимката! Попаднало е във възможно най-лошата компания!
228
0
 
9
 
! Отговори
тлъсти комисионни преди 13 години
В случая "Белене", не става дума за атомна централа, а за това, кой ще гепи тлъстите комисионни!
227
2
 
8
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
ОБЕЩАНИЕНие, фирмите износителки на ток , от Позитано и герб, под мъдрото ръководство на Р.Овч. и другаря златев ,ОБЕЩАВАМЕ,Вие , българските граждани ИЗОБЩО да НЕ разбете, КОЛКО струва АЕЦ-а, на какви цени изнасяме, КОЛКО поколения българи ще го СТРОИТЕ и плащате ,има ли опастност и радиация , на загуба за България ли ще изнасяме, КОЛКО златни рубли сме усвоили , колко е нашето лапане и колко за съветските другари .затова гласувайте за НАС -бсп или герб няма значение и ..рупайте марули и пресен чесън, както и по времето на строежа на ..комунизЪма Традиции трябва да има и НИЕ ще ги спазим )))))
226
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В брой на The Economist кратко съобщение: Френската електрическа компания EDF и консорциум от RWЕ и E.ON, две немски фирми, спечелиха площадки за строеж на нови ядрени централи във Великобритания в търг, който донесе 571 милиона долара на правителството. [...] Пълен списък от не повече от 11 площадки ще бъде финализиран по-късно през годината Забележете - самото право да се строи ядрена централа върху определена площадка (която отговаря на съответни изисквания) се продава на търг и който иска да строи наддава и си плаща на държавата.В България е обратно - няма търг, държавата дава пари, дава безплатно площадка и отново не може да намери финансиране за строителството без държавна гаранция. Което означава, че или няма пазарна нужда от тази ядрена централа, или АЕЦ Белене е прекалено скъпа и неефективна в сегашния си вид.В The Economist четем за друга сделка за ядрена централа:[френската] Areva и нейният партньор Siemens, , сключват договор през 2003 да построят финландска ядрена централа [от ново поколение] за фиксираната цена от 3 милиарда евро - цена, която е толкова ниска, казват хора от индустрията, за да се отстрани конкуренцията. (финландската ядрена централа се финансира от частна акционерна компания) Отново забележете - централата е частна, а цената е фиксирана. Освен това, в резултат на конкуренцията, цената е ниска.При АЕЦ Белене централата е държавна, цената съвсем не е фиксирана (от първоначалните 4 милиарда евро вече се споменават 9 милиарда
225
4
 
9
 
! Отговори
Герберчета преди 13 години
Клекнете ли на глупостта Белене, ставам върл костовист...........няма да имам избор
224
0
 
6
 
! Отговори
Пълна глупост преди 13 години
Как банката ще направи анализ ,ако няма твърда цена ? или ще ни дадат една калкулация от ...до..........демек пари на вятъра и за тях
223
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще им се да докопат газът на народа и да черпят метан, октан, местан и октай. За да има за тези на снимката и за малките им номенклатурчета.
222
1
 
12
 
! Отговори
груба сметка преди 13 години
Белене = 8000лв, ако сте смейство 16000лв, тричленно 24000лвА да помощи за *** х 2 = 48000лвВъншен дълг + лихви = 72000лв------------------------------------------------------------------------------------------------------Богати червени барониИскате апартамент, кола, деца, светло бъдеще или се борете сега или забравете!!!
221
1
 
12
 
! Отговори
анти-рус-аец преди 13 години
Тока произвежда в България се изнася изключително на загуба, а загубата се разпределя на сметките на живеещите в България.Това е неоспорим факт а всичко останало е *** социалистическа пропагандна лъжа. Чрез много фирми, главно на социалисти, се сключват договори за различни "услуги" на многократно завишена цена и така се източват обществени предприятия и средства (дори НЕК и АЕЦ Козлодуй).Така "другарите" ще ни загробят и с АЕЦ Белене. Както го правят с "Лукойл" и цената на газа. ГАДОВЕ!
220
1
 
6
 
! Отговори
4o4ko преди 13 години
Тя кризата по света свърши, обаче тука все се задълбочава. Докато всички управляващи се нагълтат с комисионни....................
219
2
 
10
 
! Отговори
КНК преди 13 години
Колкото до банката,ами ТЯ Е С РУСКИ КАПИТАЛ!!!Така,че предложението на "консултанта" е предварително известно.Не знам само ЗАЩО ТРЯБВА ДА ДАВАМЕ ПАРИ НА НЯКОЙ ЗА ДА НИ КАЖЕ,ЧЕ НЯМАМЕ ПАРИ????ЦЕНТРАЛА МОЖЕЛО ДА ИМА ,АМА ЗАЩОТО ПАРИТЕ ЩЕ СА ЧУЖДИ И ТЯ ЩЕ Е ЧУЖДА И ЧУЖДИТЕ ЩЕ Я УПРАВЛЯВАТ КАКТО ИМ ИЗНАСЯ,ПЪК АКО ИМА ПРОБЛЕМИ - ТЕРИТОРИЯТА СИ Е НАША,ДА СЕ ОПРАВЯМЕ!!!Е,ДАЛИ СМЕ МАЛКО ТЕРИТОРИЯ - ГОЛЯМА РАБОТА!!! ТОЗИ И ОНЗИ ВЗЕМАТ ПО МАЛКО ТЕРИТОРИЯ,И ТАКА. КАКТО НАМАЛЯВАМЕ МОЖЕ И ДА НЕ НИ Е НУЖНА.
218
2
 
8
 
! Отговори
КНК преди 13 години
Има много хубава македонска поговорка :НА ГОЛ ТУМБАК,ЧИФТЕ ПИЩОВИ!!! Нямаме парици да се усмихнем,тънем в мизерия вече 60 години,те искат да ни заробят да мизерстваме още 5х60 години.Кога ще живеем като бели хора??? Затова трябва да мислим,а не за тове кой политик какво е казал и на кого.Те ще си граят коня,а ние ще плащаме.Даже и внуци и правнуци.
217
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
до Блъско Абе,тебе какво те е блъскало скоро,че пишеш само глупости!За едното работно място сме готови и на дявола да служим!Ти замисляш ли се ,че всичко евтино на тоя свят излиза най-скъпо.Искали нашите политици да строят,ама да не е скъпо!И ако и от тези пари една част отидат за комисиони-за каква АЕЦ говориме.Бомба със закъснител.И в крайна сметка тази изкуствено създадена криза няма да продължи векове.............
216
1
 
10
 
! Отговори
ехэтехэ преди 13 години
Честито ви задължаване с по 8000лв на човек!И още нещо да попитам, в България няма депа за столичният ***, къде ще съхраняват другарите, ядреният! В България няма хранилище за ядрени отпадъци!!!
215
0
 
8
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
САМО руските златни рубли , могат да рЕШАТ бъдещето на белене , нашето бъдеще и това на децата ни , на народа български , на света , като цяло и ..изобщо ТЕ , рублите , са като слънцето и въздуха- за всяко герб-комуно- живо същество ...РУСКИТЕ ЗЛАТНИ рубли са , преносими ..)Пътуват и до Лондон, и из целия свят , та до ЕДНИ ГЕРБАДЖИИ няма да стигнат )))ТЕ, рублите , ще решат , при ТЕЗИ български управляващи, дали да има белене-стара руска бомба)