Опозицията настръхна: Плевнелиев говори като премиер!

Депутатите осъдиха антипрезидентските плакати на "Атака"
Обновена: 19 яну 2012 16:04 | 19 яну 2012 13:45,
167
Опозицията настръхна: Плевнелиев говори като премиер!
Снимка: Reuters

За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа – нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Направи я обаче грешният човек.

Това коментира депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев по повод речта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който положи клетва в Народното събрание.

Социалистите са на мнение, че пред депутатите Плевнелиев е говорил по-скоро като премиер и е очертал платформа, която касае действията на изпълнителната власт, а не на президентската институция.

Според Антон Кутев от речта на новия президент е станало ясно, че Плевнелиев одобрява запазването на финансовата стабилност – политика, която продължават досегашните две правителства.

"Всичко останало - като енергетика, образование, икономическа политика и други сфери от обществения живот - всъщност са неща, които според новия президент започват отсега и по които до момента нищо не е правено", отбеляза депутатът от левицата.

Според Кутев най-логичното, което може да последва оттук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по насрочването на служебно правителство.

"Очевидно според него това не се справя”, изтъкна депутатът и отбеляза първите опити на Росен Плевнелиев за независимост от Бойко Борисов.

"Създаде се впечатление, че президентът даде заявка, че би предложил програма, с която да запълни дефицитите на стратегическо мислене от страна на изпълнителната власт", коментира и депутатът от ДПС Лютви Местан.

"Чухме едно твърде амбициозно слово, опит в систематизиран вид да се направи една национална визия за развитие на страната с простор до 2020 година", посочи зам.-председателят на ДПС.

На въпрос защо лидерът на ДПС Ахмед Доган не присъства на клетвата на новия президент, Местан отбеляза: "Нали разбирате, че не може да очаквате който и да е да ви отговори на този въпрос вместо г-н Доган".

Още по темата

"Надявам се г-н Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор и да бъде достоен и силен президент на България", беше коментарът на съпредседателя на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

"Направи ми впечатление, че не се поставиха нерешените проблеми в момента, забавените реформи в България. Имаше много обещания за бъдещето, но голямата задача пред г-н Плевнелиев, включително към неговите бивши колеги от правителството е, да може да задава правилните въпроси за забавените реформи и пропуснатите неща. Това липсваше в неговото изказване", обобщи Мартин Димитров.

Управляващите обаче не пропуснаха да похвалят речта на Плевнелиев.

"Прави впечатление балансираността на президента Плевнелиев и стремежът да обедини хората", каза пред журналисти лидерът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него обединението е много важно, защото не може да има силна държава, ако институциите не работят заедно. Не чрез интриги и задкулисни действия, а открито, с пълна прозрачност", допълни той.

Всички парламентарни групи обаче заклеймиха поведението на депутатите от "Атака", които издигнаха плакати с надписи: "Плевнелиев - "избран" с измама" по време на речта на новия държавен глава в парламента.

Най-остри бяха в реакцията си от ДПС.

"Поведението на "Атака" е проява на държавен нихилизъм. Ние също сме изразявали свои резерви по отношение на редица недъзи по организирането на изборите, но има определена мяра, зад която един политик престава да бъде държавник", аргументира позицията си Лютви Местан. 

От левицата също определиха като недопустимо поведението на депутатите националисти.

"Това е тържествен момент, длъжни сме да поздравим новия президент с встъпването в длъжност и да му пожелаем на добър час, а не да помрачаваме церемонията", коментира червеният депутат Петър Курумбашев.

"Не желая да коментирам поведението на "Атака". На мен ми направи лошо впечатление", каза накратко и синият лидер Мартин Димитров.

"Съжалявам за поведението на Волен Сидеров, защото тези хора ни подкрепяха две години. Започнаха с определени грешки и гафове през последната година и не мога да разбра защо продължават с тези свои грешки", посочи Красимир Велчев от управляващите.

"Доколкото знам, те се наричат националисти. Това означава, че са хора, които обичат нацията и се борят за единението на нацията. В случая действията им са коренно противоположни, искат да разединят. Това е политиката и всеки носи отговорност, а избирателите дават оценка, когато дойде времето", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 121 архар - учудвам се на твоето непознаване на "кабинета в сянка" който БСп би могло да предложи.според менСтанишев - премиерКалфин - на икономиката и вицепремиерМиков - на вътрешните работиИлияна Йотова - ГоворителМинистър на енергетиката - Петър димитровМинистър на здравеопазването - БаташкиМинистерство на правосъдието - мая маноловаПредседател на парламента - Пирински, зам.председател - Корнезов
128
0
 
1
 
! Отговори
радо готиното преди 12 години
д-р Чуканова Благодаря ВИ-легло 7
127
6
 
1
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
.....сега пък говорел, като премиер!...не може да се угоди никак на комунистите в България!...може и да не Ви харесва, но това е действителността!...във всеки случай умее да говори и изразява много по-добре от някои от Вас! Определено е учудващо, как някои хора пишещи в този форум имат такива големи изисквания към един определено възпитан човек, като Плевнелиев, а техния начин на изразяване е с думи като "шматка", "пелюпенка"?,"хомосесоалести", "боко рипона", "боко тиквата", "кухи ***" и т.н.
126
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждам ,че дежурните гербери са тук по словореда ,синтаксиса и правописа веднага ги познавам всичките са от едно място сещате се кое с най "добрите кадри" с най голямо самочувствие защото там ги учат само на едно нещо РЕСПЕКТ
125
0
 
2
 
! Отговори
melio преди 12 години
Kato 4eta komentarite i se u4udvam kak tolkova vseki znae vuv Bulgaria. Deto ima edno izkazvane, na zlobnia i zlia 4ovek nishto ne mu e hubavo i dobro. Dori i nebesen angel da stane prezident na Bulgaira, shte se nameriat hora da kajat...brei 4e losh i 4eren. Niakoi hora sa tolkova ozlobeni i naistina ne mogat da razberat 4e ne vseki iska da krade i da mami, i 4e vse pak trezi hora sa HORA, i malko ili mnogo gi e grija, vkliu4itelno i Plevneliev. Vuv Anglia kazvat Bog da pazi Kralicata.
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
новият президент е голема шматка , от тази пелюпенка нищо нема да излезе . от изказването му в Парламента разбрах , че "картинката" в България е пълна
123
3
 
4
 
! Отговори
умерен преди 12 години
*** могат да си *** *** Ленинова..............дотук бяха кашкаваладжиите и отрочетата им, амин
122
7
 
3
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
Do IVAN MOIA PREZIDENT E I 6TE BADE MEGLENA KUNEVA!.A VA6IA PREZIDENT IZPALNIAVA6T PORA4ENIATA NA B.B. SI GO DRAJTE ZA VAS!.
121
5
 
5
 
! Отговори
иван преди 12 години
до 147 Прав си - много бързо забравиха с кои гласове се избираха Първанов, Станишев, Симеон и пр. Много къса памет имат комунистите - така им отърва!
120
6
 
9
 
! Отговори
До 141 преди 12 години
За Гоце Първанов ли говориш,защото само той отговаря изцяло на критериите ти:избран с турските гласове като отплата за това,че вкара ДПС в тройната коалиция и избран също с *** гласове,след като непосредствено преди изборите помилва осъдения за престъпления *** барон Цветелин Кънчев.Нищо лично,влечуго,само факти.
119
2
 
7
 
! Отговори
baba Tanya преди 12 години
Ei,hora,stiga zloba.....Zashto ne vi haresva noviq prezident,zashtoto e umen,inteligenten,s trudova biografiq....Nepremenno li trqbva da e sin ,snaha,vnuk na bivsho partiino velichie,za da ste dovolni...Sorry,nqma da stane vashata....
118
1
 
2
 
! Отговори
do 134 преди 12 години
shto,pomacite spored teb ne sa li balgari be govedo
117
11
 
3
 
! Отговори
ииии преди 12 години
България се сдоби с памперс да забърсва простотиите на Боко РИПОНА За сефте жена президент ХВАЛЛА Събуди са народе управляват те мутри и хомосесоалести с мозаци на кухи *** НЕЗАКОТВЕНИ ШАМАНДУРИ
116
9
 
9
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
TOVA NE E MOIA PREZIDENT!.TOZI PREZIDENT E IZBRAN S CIGANSKITE I TURSKITE GLASOVE!.NEKA IM E 4ESTIT CIGANSKO-TURSKIA PREZIDENT NA GERBERITE I GERBER4ETATA!.
115
2
 
2
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Що вашия какъв е европейски американски азиатски мюсюлманин , защо толкова малко турци има в сащ ?
114
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде.. червените веднага гледат как да скарат Бойко и Плевнелиев :))..Ииии опасни са значи. Типично по български действат. Ами Първанов тръгнал и той съвети да дава. Той нищо не е свършил от както е президент. Даже и новогодишната му реч е една и съща всяка година :). Тия комунисти са опасно нещо.. не се променят изобщо.
113
11
 
5
 
! Отговори
F.U.C.K. преди 12 години
Какво само плюете бе лузъри? Да бяхте гласували за друг. Аз за никой не съм гласувал ама като се сещам какви бяха другите кандидати...
112
5
 
4
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Лидера на младите и стари писатели във форума на Кутев изпаднаха в делириум след като произнесе речтта си достойна за перото на Ботев.То не бяха препоръки то не беше поглед в бъдещето когато той ще е вицепремиер и т.н.Оставаше още и да каже с точност кога това ще се случи.
111
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
че като какво друго да говори, Бойко си го назначи за ехо
110
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Pomak za prezident ha ha,tova bulgarite sa nai-umni