МВР дири спешно кой е подал сигнала срещу Марковска

Нямало влошаване на отношенията между властите у нас и Брюксел
8 ное 2012 18:17,
160
МВР дири спешно кой е подал сигнала срещу Марковска
Антонио Лопес (л) и Цветан Цветанов Снимка: БТА

МВР ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу Венета Марковска. Това съобщи в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му това ще се случи в кратки срокове.
Вицепремиерът се срещна с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес Истурис, предаде БНР. 

Темата за избраната за конституционен съдия Венета Марковска е била обсъждана, като според Истурис трябва да се уважава независимостта на българския парламент, който решава конфликтни въпроси.

Антонио Лопес Истурис нарече неверни и дори шега твърденията, че има влошаване на отношенията между властите у нас и европейските институции. Според него България отдавна не е проблем в Европа и за нея сега не се говори така, както по време на предишното правителство.

По-късно Цветан Цветанов има среща със заместник-генералния секретар на Европейската комисия Мишел Серво. Именно Генералният секретариат е институцията, която прилага мониторинговия механизъм и пише докладите.

Запитан ще търси ли изясняване на ситуацията с избора на конституционни съдии и ще се опита ли да парира опасността от допълнителен доклад, Цветан Цветанов отговори, че рангът му в изпълнителната власт не му позволява да коментира решение на българския парламент. Въпросът според него ще бъде обсъден, но няма да е основен.

Още по темата

По-важна е борбата срещу тежката организирана престъпност, смята Цветанов.

Припомняме, че вчера в писмо до прокуратурата и МВР шефа Марковска настоя да бъде издирен “соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му“. Според съдийката “анонимният“ - по нейните думи, сигнал е станал повод “за масирана медийна агресия срещу нейната личност и човешко достойнство“.
В писмо до председателя на Конституционния съд днес пък тя обяви, че иска  от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея.

Марковска е категорична, че ще положи клетва след резултат от проверка на "изложената в доноса информация" и отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“. След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че е помолил Марковска да се оттегли, ако има и "капка истина в това, което се твърди" в сигнала срещу нея. Той посочи също, че очаква от Брюксел официално да кажат дали считат, че изборът за КС е бил опорочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
36
 
! Отговори
Крайната цел преди 11 години
Крайната цел на пожарникаря е да ни избие всичките. Едни ще разстреля с гранатомет, други с липса на лекарства, трети ще умори с ниски пенсии и заплати, четвърти ще загинат по скапаните пътища, на пети ще им ореже детските надбавки, шести ще се самоубият, седми ще се отровят от скапаната храна, осми ще загинат под куршумите на мутрите, девети ще умрат в скапаните болници и така нататък.
32
0
 
33
 
! Отговори
Срам Позоров преди 11 години
Всеки който пише срещу нас-тормоз ! За снимката на заспалите/почиващите/ полицаи във Варна разбрахте как действаме! Затова внимавайте какво,къде и най-важно за кого говорите или пишете !!!Цецо,Цветанов, това ли искаш да ни набиеш в главите ни !!!?? Много е зле за БГ!!!
31
0
 
32
 
! Отговори
врага с партиен биле преди 11 години
По стара комунистическа традиция, ЕТ "гранатомет", пардон, ЕТ "герб", започва усилено да търси врага с партиен билет!
30
0
 
30
 
! Отговори
коко преди 11 години
Кой ми цвъкна в гащите...
29
1
 
37
 
! Отговори
кръц-кръц преди 11 години
Чак в Брюксел разбраха що за *** са тия от ГЕРБ !!!
28
0
 
32
 
! Отговори
френските туристи преди 11 години
Сигналът срещу Марковска е даден или от бургаския атентатор, или от френските туристи, любители на екстремни спортове!
27
2
 
34
 
! Отговори
НН преди 11 години
Трябва да набутаме ГЕРБ в миша дупка - там им е мястото.
26
0
 
26
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Да търсят глупаците верни ли са фактите в анонимния сигнал, да питат прокурора за вещите й в дома на любовника. Прокурора не се крие, зам. министъра не се крие и казва за какво го е търсила. Тия ***, защо ни правят нас на такива.
25
0
 
32
 
! Отговори
29 преди 11 години
Лошото е, че всичко което тук си постваме, Европата го знае от своите дипломатически и не чак толкова дипломатически източници. Всеки един доклад за състоянието на съдебната ни система е "дипломатично"- Да нищо не ставате! Ама нашите управници се правят, че роса ги роси..... В този смисъл те не са управници, а са позор за България. И ние ги търпим! Още.
24
0
 
37
 
! Отговори
Кумонист-ГЕРБЕР преди 11 години
Да се издири и прати на каторга в Белене.А семейството му да се изсели на другия край на БГ.Никой от семейството да не заема държавна длъжности да се третира като враг на социалистическо-герберското общество.
23
2
 
42
 
! Отговори
иво преди 11 години
Много са нагли и големи пари правят,не знам дали ще можем да се отървем от тях на изборите. Те ще са готови на всичко само да си спечелят още 4 години кьорсофра а и да не забравяме че всички на които лапнаха бизнеса и парите ги чакат навън. Готови са ако трябва и дупе да дадат но да останат.Трябва наистина всички срещу герб за да успеем иначе още 4 годинки ще им ядем хурката.А и ще пуснат още такива недоразумения като Янка и Хапчето да разсейват гласове.Не знам дано успеем!
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен "Да разбираме ли, че всеки, подал неудобен сигнал за властта, " ДА
21
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НН То и за Бирата беше така докато го самоубиха надлежно.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
boiko borisov se pravi na ni lyk ql ni lyk mirisal a vsichki sa v edin kup beli cherveni sini dalaveradjii.
19
1
 
42
 
! Отговори
НН преди 11 години
Важното е какво съдържа сигнала, а не кой го е подал. Жалката герберска логика всеки ден подронва основите на демокрацията и така ще продължава докато не ги махнем на изборите
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво има да се търси?Нали Янаки Стоилов го е внесъл в парламента?Просто го попитайте!Ама е важно да се вряка и кряка да се замете всичко под чергата!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
xorata sami triabva da pishat pisma da tarsiat adrezi i podavat signali postoianno za dalaverite i prestapleniata koito se izvarshvat v balgaria .
16
2
 
10
 
! Отговори
Васил Найденов преди 11 години
''А дали е така ,...кой,кой ще ми каже ,аз вървя по света..... и пУТсвирквам си даже...."
15
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Търсим човека за да го убием ли!? Не е ли по-важно дали е истина написаното!?
14
1
 
22
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
МВР дири спешно кой е подал сигнала срещу Марковска...............................и накрая няма да разбере кой как и защо го е подал ...........и преписката ще завърши с думите: -не бяха събрани доказателства за.....