Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито

Пратиха ресторантьорите да търсят лоби сред депутатите, които започнаха да отстъпват
11 дек 2012 18:00,
379
Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито
Снимка: БТА

Няма да подкрепим промяна в тоталната забрана за пушене на закрити обществени места. Твърдата си позиция за пореден път заяви здравният министър Десислава Атанасова. Такова обаче било и мнението на министър-председателя.

Днес представители на хотелиерите и ресторантьорите, които настояват за облекчаване на режима, се срещнаха с премиера Бойко Борисов. На разговорите присъства и Атанасова.

В неделя Борисов изненадващо смекчи изказванията си относно тоталната забрана за тютюнопушене и посочи, че тя може да бъде отменена след 22.00 часа.

Атанасова обаче днес заяви, че твърдата позиция на премиера, на МС и на депутатите от ГЕРБ от здравната комисия в парламента е против отмяната на забраната за тютюнопушене.

Още по темата
Помолена за коментар на думите на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, че 70% от депутатите подкрепят облекчаване на режима, Десислава Атанасова:

„Аз повече коментари не мога да правя на това какво е казал колега, дали ще падне забраната или не. Казвам нашето становище на Министерския съвет – моето и на г-н Борисов, че няма да отстъпим за отмяна на забраната за пушенето. Не сме обсъждали преди или след 22.00 часа, просто казахме, че ние държим на закона в този му вид, в който е в момента”.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще потърси съдействие от депутати от всички парламентарни групи за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения, съобщи пред „Фокус“ Благой Рагин.

По думите му премиерът и Атанасова по време на едночасовата им среща били много учтиви и внимателни, но накрая им показали „червен картон“.

„ Казаха: „Не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби”, каза Благой Рагин.

„Искаме немския и австрийския вариант – да има зали за пушачи и зали за непушачи, за да може да защитим и двата сектора. Тези, които решат да не пушат, да имат проветриви места с климатизация и вентилация, и тези, които искат да се тровят, да им създадем възможност, но да оставят средства, за да може да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната”, обясни Благой Рагин.

Представителите на БХРА ще потърсят лобисти за исканията си в Народното събрание.

„Обръщаме се и към другите парламентарни групи в парламента – ние няма да се откажем от нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да ни дадат. Доколкото разбрах, депутатите от ГЕРБ ще имат пълното право да гласуват по съвест, това означава, че на нас ще ни трябва подкрепа и от другите политически групи в парламента, за да може да спасим 50 000 семейства”, каза Благой Рагин.

В четвъртък ресорната парламентарна комисия ще разгледа законопроекта, който връща стария режим за пушене на закрито.

Ако има промени в закона за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене, те трябва да бъдат приети с голям консенсус, коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не се политизира въпросът.

"Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна”, добави Червенкондев. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
1
 
! Отговори
Лъчезар преди 11 години
До boqn4o, до 248 Колко от тях са пушачи и колко непушачи,ама чесно!!!
299
0
 
1
 
! Отговори
Лъчезар преди 11 години
До boqn4o Това за заболелите (от активно или пасивно пушене) е мит!Ако 740 души заболяват от пасивно пушене,колко заболяват от пасивно пиенепасивно затлъстяване,пасивно дишане на изгорели автомобилни газове и т.н. Аз не искам да живея 100г в забрани,ицкам да живея 50г,но както ми харесва!!!
298
0
 
1
 
! Отговори
Лъчезар преди 11 години
До mr. Когато си останат само непушачите в заведениата,50 мл.алкохол ще струва двойно,за да избиват заведенията от намалялата клиентела!!!
297
1
 
7
 
! Отговори
Гого преди 11 години
Много народ се отказа от пушенето и тарикатите пропищяха. Да не мислите, че на някой му пука за пушачите.. Важни са печалбите.
296
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MUTRATA van dolo mutrata kradliva
295
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДЪРЖАВАТА ПЕЧЕЛИ ЕДИН МИЛИАРД И ШЕСТОТИН МИЛИОНА ГОДИШНО ОТ АКЦИЗ ВЪРХУ ЦИГАРИТЕ. ПОЗНАЙТЕ КОЙ ИМА НАЙ- ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ДА СЕ РАЗРЕШИ ПУШЕНЕТО.
294
3
 
6
 
! Отговори
иво преди 11 години
спокойно братя ще се пуши и още как.Идват ново годишни банкети, ако не се пуши кои ще отиде и да даде около 100 лв. помислете добре.
293
6
 
5
 
! Отговори
МИМИ преди 11 години
ЕВАЛА БОЙКО ! НИЕ СМЕ С ТЕБ !
292
1
 
6
 
! Отговори
-10 преди 11 години
и все пак не ми е ясно какво кара непушачите да се завират в заведения за пушачи? ------За работещите в заведенията ли говориш?
291
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако разрешат пак пушенето само ще докажат колко са корумпирани... разрешат ли го тотално се отказвам от тази скапана държава
290
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе що не разрешат да с**а на масата в ресторантите ами трябва да ходя в ***. ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ!
289
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и все пак не ми е ясно какво кара непушачите да се завират в заведения за пушачи?
288
4
 
2
 
! Отговори
градски преди 11 години
До Анонимен 293 Ами ти ко праиш в града бе ***.Що не си седя на село да копаш с голямата мотика ами се завря в града и ходиш по барчетата да пиеш шльокавица и да обикаляш по бардаците.Май си някой от тези дето мама и тате носят от село,да живей живей труда.
287
7
 
10
 
! Отговори
boyko преди 11 години
GERB ARE MAHAYTE SE VE4E WEEEEE BAHTI NAGLITE
286
6
 
16
 
! Отговори
ritci преди 11 години
До323-ти и Часът е 07.00 а някои сега се връщат от дискотека в студенски град??? Тези някои харчат на родителите си парите за да "учат" до 07.00 ч. по дискотеките. Тези ще ми говорят ,че ги боли х.я за закон приет в държавата в която живеят,и то закон приет в по голямата част от Европа??? Искам тези да отидат да живеят в някоа друга държава в Европа и там да кажат,че ги боли х.я за някой закон. Ама няма да отидат,защото с учене в дискотека ще стигнат най много до барман в изискана чалготека.
285
7
 
18
 
! Отговори
жж преди 11 години
Е да, де. Щом ББ е вдигнал червен картон, тя какъв да вдигне? Толкова е безгласна, горката, то и от снимката се вижда - навела глава смирено и чака да й кажат какво да каже...
284
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си пълен вече е официално незаконно в Япония. Всички компании са задължени да измерват талията на своите служители. Все повече хора търсят помощ в специализирани клиники за борба със затлъстяването от страх да не нарушат закона. AFP/Guliver
283
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Депутат 310 .... А след това президента може да наложи ВЕТО и пак да се върне ЗАБРАНАТА. И вълка сит и агнето цяло!
282
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, *** прости ще ви питам до година като разрешат леката дрога, а след пет и твърдата, как ще опазите децата си. Аман от прости и елемантарни хора, също и лицемерни такива.
281
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Радо, ти си един голям лъжец. Не знам кой ти плаща но сигурно е добреслед като лъжеш най-беьцеремонно.