Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Разликите, които дразнят хората, ще излязат в ценообразуването!
Обновена: 12 фев 2013 18:05 | 12 фев 2013 18:05, Веселина Йорданова
610
Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на протестите срещу високите сметки за ток. Премиерът присъства на срещата в образователното министерство за Фонд "Научни изследвания", която прерасна в пресконференция по актуални въпроси. Вероятно заради това, че темата за сметките е най-горещата от последните дни, на нея беше и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов очаква след назначените проверки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране точно „в ценообразуването да излязат разликите, които дразнят хората“.

Премиерът обаче не пропусна да посочи виновниците за настоящото положение.

„Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?! По времето на кое правителство, понеже днес Лютви Местан се изказа. По времето на НДСВ и ДПС, Шулева продаде ЕРП-тата. Когато разделиш страната, образно казано на три, на практика правиш три монопола. Най-малкото по тази тема може да говори ДПС за монополите, заяви той.

По думите на Борисов Движението за права и свободи е участвало през целия преход в  създаването на всички монополи, но с „цялото си безсрамие“ Лютви Местан говори по темата днес.

Още по темата
„Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим“, каза Борисов.

Според него опозицията е в парламента не за да дебатира, а "за да излизат и говорят за всяко нещо против нас“.  Няма да се учудя, ако и за заменките почне Станишев да говори, където му е светнало всичко, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че вина за високите цени на тока имат бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев и изобщо тройната коалиция. Затова според него в сметките трябва "да впишат" Костов "заради скъпата енергия на двете Марици", както и "Станишев и ДПС пак заедно и НДСВ, тройната коалиция за закона за зелените енергии".

Борисов допълни, че управляващите са продали миноритарните дялове на държавата в трите дружества, защото с този дял те били на практика “безконтролни“.

Премиерът изтъкна, че е сменил шефа на регулатора Ангел Семерджиев, защото „ценообразуването е една от основните грешки“ и в това отношение той „не се е справил изобщо“.

„Затова утре ще назнача нов човек“, съобщи Борисов, според когото шеф на регулатора трябва да се избира от парламента. Оттам обаче отказали с аргумента „Нека това да си е ваша отговорност“.

„10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Електроцентралите, когато от различните типове, му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона – 100 милиона. Дали са похарчили 100 милиона, какво има в тези 100 милиона, ДКЕВР не проверява“, коментира той.

Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. лева. Добрев смята, че проверките са изпълнили своето предназначение.

Премиерът обясни предприетото от управляващите така: „Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток“.

Добрев внесе пояснение, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите абонати съществува на хартия. Първите стъпки са направени 2007 година, а последните в средата на миналата година.

Проблемът бил, че няма търговци, които да предлагат тази енергия на битовите потребители. Една от пречките е, че електромерите са от стария вид, който се отчита с инкасатори. С решение на ДКЕВР дружествата ще бъдат задължени, когато подменят електромери, да ги подменят с т.нар "умни" електромери, които са с дистанционно отчитане и памет за потребената енергия и за напрежението, което се подава дори два-три месеца назад.

Министърът отново се обяви за кардинална промяна на начина на ценообразуване в ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
426
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че го сънуват. Едно 90% от хората имат нормални сметки по 120-130 лева, отпред застава един кресльо, който размахва сметка от 350 лева, която я е натрупал кой знае как и това им е забавлението, да протестират срещу нещо. Когато човек е *** си измисля несправедливости, срещу които да протестира - например, че не трябва да се плаща за пренос на енергията от централата до вкъщи. Абсолютно политизирана работа.
425
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе ти да не си рекламно лице на някой телеком?
424
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
45 г. стаж и осигоровките си ги е внасял, щото в ония години никой не го е питал искаш ли или не искаш да внасяш.----------------- Последните 23 години внасял ли е? Май не помня последните 23 години някой някого да е карал насила да внася осигуровки? Аз не мога да отговарям за баща ти, не го знам колко е внасял, но ми се струва, че не са 45 години и не ги е внасял и сметката му не е точно 180 лева, а ти само се отваряш без покритие.
423
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да си върнем държавата,и слънцето ще засвети за всички
422
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да плащаш по-малко, но е 10-15% по-малко, а тоя тарикат си мисли, че коеф. на преобразуване ще му намали разхода на ток 5-6 пъти... Не стаа, браточка. Термодинамиката е безжалостна към социално слабите. Ако беше толкова лесно да се е*е дявола във въздуха, целия свят щеше да е един огромен климатик.
421
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 510 Къде видя да говоря за януарски сметки? Декември винаги съм плащал между 100 и 120 лв, (за ноември). Този път се учудих че са 78. Е за следващия месец (декември) имам 140.... така че ми се изясни. за Януари си чакам 120-140
420
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 503 Има климатици и климатици. Някои са набутка, други са инвестиция. Аз съм си монтирал климатик с които плащам по-малко от колкото плащах с радиатор и духалка, а ми е постоянно топло. Но факт е че няма уреди дето да не харчат ток. А новите ел-мери отчитат дори глимките на ключовете и работещо на празен ход зарядно за GSM.
419
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
150 лева пенсия може да има баба на село, която няма никакъв трудов стаж, защото цял живот си е гледала една-две крави вкъщи. Човек, който е внасял пенсионни вноски 30-40 години взима поне 300 лева.
418
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 505 Но има хора с 44 години трудов стаж които не могат да се пенсионират! Започнали са работа на 16 години, а сега им искат 63 години за да се пенсионират! Та този човек ще се пенсионира със 47 години стаж, а един милиционер се пенсионира на 47 години! ГЕРБерастка социална политика!
417
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От лятото тока е повишен, намалена е разликата между дневна и нощна тарифа, увеличена е зелената енергия.... Ноември започнаха студовете, но януари имаше референдум касаещ енергетиката. Имаше риск народа просто да гласува напук на правителството и са решили ноемврийските и декемврийските сметки да се занижат нарочно. Аз и двата месеца платих по-малко от миналата година същите месеци- когато тока беше по-евтин и времето по-студено. Но и безработицата беше по-ниска тогава. И цените бяха по-ниски
416
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те оставили хора с по 40-50 г. трудов стаж на 150 лв. пенсия------------------ Аз пък имам пример на човек с 44 години стаж и пенсия над 500 лева, какво ше ми кажеш на това? Няма хора с 40 години стаж и 150 лева пенсия. Факт.
415
1
 
2
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ! преди 11 години
Или ще намалят таксите, или ББ ще им отнеме лиценза.
414
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Начи, това, че климатика не прилича на печка и на него не можеш да се изгориш, не значи, че не харчи ток, колкото печка. Някой ви лъже, че с климатик може да излъжеш природните закони и хората се набутват да инвестират в такива уреди. Парите за стопляне на стаята ще си ги платите както и да се въртите - на печка, на парно, на климатик или даже на дърва. Ако мислите, че като смените кюмбето с климатик, ще избягае от плащането, дупе ви лъже.
413
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе *** как няма да имаш 24 лв. като си някой подлизурко където бачка при тия мошеници. Четохме вече какви сметки за ток имат те.
412
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората които манипулативно размахват фалшиви сметки и стават причина за изстъпления трябва да се подведат под отговорност. Там, където има по 250-300 лева сметки става въпрос за отопление с ток. Няма кой да ви плаща сметките, научете се да се простирате според чергата си.
411
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименАбе пич с тези цифри за цени и квадратури явно жена ти не си гаси вибратора бре :)
410
4
 
3
 
! Отговори
1997-2001 преди 11 години
Народе, кога ще се вдигнеш и срещу Костов, човека, който ти ликвидира работата и върна глада и мизерията, бедността и корупцията.Айде в събота всички пред централата на ДСБ и Костов на Кърниградска. За скъпите сметки е виновен единствено и само Костов крадеца.
409
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора с основно образование, които нямат представа даже от закона на Ом, седнали да разсъждават за електронни електромери... Цял свят си мери тока с такива уреди, само вие се намерихте най-умните.
408
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези електромери са произведени в Чехия, калибрирани в Чехия и могат да се манипулират дистанционно. ---------------- Тези електромери са калибрирани и тествани и не могат да се манипулират дистанционно и проверката ще покаже точно това. Високите сметки са басни, които се раздуват по интернет, за да изкарват хората на протест. Нека се докажат поне 4-5 случая на неоснователно завишени сметки и тогава вдигайте пара. Греете се на ток с климатици и искате това да не ви се отрази в сметките.
407
1
 
9
 
! Отговори
САЩ преди 11 години
Трябва да кажем, че всички беди за България дойдоха от Костов и ЦАря. Тия двамата ни *, като "приватизираха" всичко за жълти стотинки. Костов разби икономиката и дясното, а Царя верата в почтеното. Няма по нагли и *** хора от бг политиците.