Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Разликите, които дразнят хората, ще излязат в ценообразуването!
Обновена: 12 фев 2013 18:05 | 12 фев 2013 18:05, Веселина Йорданова
610
Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на протестите срещу високите сметки за ток. Премиерът присъства на срещата в образователното министерство за Фонд "Научни изследвания", която прерасна в пресконференция по актуални въпроси. Вероятно заради това, че темата за сметките е най-горещата от последните дни, на нея беше и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов очаква след назначените проверки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране точно „в ценообразуването да излязат разликите, които дразнят хората“.

Премиерът обаче не пропусна да посочи виновниците за настоящото положение.

„Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?! По времето на кое правителство, понеже днес Лютви Местан се изказа. По времето на НДСВ и ДПС, Шулева продаде ЕРП-тата. Когато разделиш страната, образно казано на три, на практика правиш три монопола. Най-малкото по тази тема може да говори ДПС за монополите, заяви той.

По думите на Борисов Движението за права и свободи е участвало през целия преход в  създаването на всички монополи, но с „цялото си безсрамие“ Лютви Местан говори по темата днес.

Още по темата
„Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим“, каза Борисов.

Според него опозицията е в парламента не за да дебатира, а "за да излизат и говорят за всяко нещо против нас“.  Няма да се учудя, ако и за заменките почне Станишев да говори, където му е светнало всичко, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че вина за високите цени на тока имат бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев и изобщо тройната коалиция. Затова според него в сметките трябва "да впишат" Костов "заради скъпата енергия на двете Марици", както и "Станишев и ДПС пак заедно и НДСВ, тройната коалиция за закона за зелените енергии".

Борисов допълни, че управляващите са продали миноритарните дялове на държавата в трите дружества, защото с този дял те били на практика “безконтролни“.

Премиерът изтъкна, че е сменил шефа на регулатора Ангел Семерджиев, защото „ценообразуването е една от основните грешки“ и в това отношение той „не се е справил изобщо“.

„Затова утре ще назнача нов човек“, съобщи Борисов, според когото шеф на регулатора трябва да се избира от парламента. Оттам обаче отказали с аргумента „Нека това да си е ваша отговорност“.

„10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Електроцентралите, когато от различните типове, му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона – 100 милиона. Дали са похарчили 100 милиона, какво има в тези 100 милиона, ДКЕВР не проверява“, коментира той.

Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. лева. Добрев смята, че проверките са изпълнили своето предназначение.

Премиерът обясни предприетото от управляващите така: „Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток“.

Добрев внесе пояснение, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите абонати съществува на хартия. Първите стъпки са направени 2007 година, а последните в средата на миналата година.

Проблемът бил, че няма търговци, които да предлагат тази енергия на битовите потребители. Една от пречките е, че електромерите са от стария вид, който се отчита с инкасатори. С решение на ДКЕВР дружествата ще бъдат задължени, когато подменят електромери, да ги подменят с т.нар "умни" електромери, които са с дистанционно отчитане и памет за потребената енергия и за напрежението, което се подава дори два-три месеца назад.

Министърът отново се обяви за кардинална промяна на начина на ценообразуване в ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
406
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24 лв е сметката на един човек в 50 кв.м. жилище. Ако сте четирима в 120 квадрата, ще е 100-120 лева, какво искате? Без пари да живеете?
405
2
 
7
 
! Отговори
гошо антонов-оле преди 11 години
Бойко вземи мерки, че ще сте стигне съдбата на Костов и СДС. Никаква национализация, а строга регулация и премахване на загубите за сметка на народа.Иначе и аз приканвам народа на бунт срещу Костов и Куневица, тази долна мазница.
404
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нагъл тип и това е. Все други му виновни забравя ,че вече три години и нещо е на влас и нищо не е променил а само се оправдава. Не иска да ги гони монополистите защото явно има и за него от високите цени.
403
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.При сатинирано жилище , отопление на газ , топла вада на газ ,печка - котлони на газ,фурна на ток за месец януари 120лева за ток.---------------- Ами да не си оставял фурната да работи по 5 часа на ден.
402
0
 
4
 
! Отговори
косьо вълков преди 11 години
Народа трябва да се вдигне срещу крадеца Костов не само заради тока, но и заради затварянето на всички зааводи.Народе, давайте да се вдигнем срещу костовата приватизация и "демокрация". Да се вдигнем и срещу Кунева, която затвори 3 и 4 реактор на Козлудуй.Долу Костов и Кунева и цялата костова мафия.
401
4
 
4
 
! Отговори
СССРейчо преди 11 години
Ние сме народ от ***, водени за носа от червени комунисти и ДС ченгета от БСП, АТАКА и ВМРО, за съжаление ВМРО....... *** народ, лъжлив, ревящ и мързелив !!!!!!!!При продажбата на 3-те ЕРП-та България получи 850 милиона евро !!!!!!!!!!Каква национализация, какво обратно изкупуване, *** ????????????????????
400
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Малеее показа се бре. Обикновено новините започват и завършват с теб, а тези дни когато народа се бунтува никакъв те няма.Взех да се притеснявам да не те е гътнал грипа.Или си бил на протестите.Какви разлики ще излязат бе? Тези ли, че плащам загубите им? Или кражбите може би? Или редовните добри премии които вземат работещите в тези дружества? А за изборите не ни говори! Всеки знае, че имаш достатъчно куфарчета с пари да си купиш гласове, а и документи от архивите да шантажираш други.
399
1
 
4
 
! Отговори
до 477 преди 11 години
До Анонимен Няма как да имаш сметка 24лева,освен да си светиш с крушка 40W и да включваш компютъра по 1 час през деня.При сатинирано жилище , отопление на газ , топла вада на газ ,печка - котлони на газ,фурна на ток за месец януари 120лева за ток. Така че *** гербер вземи се разкара и не пиши глупости.
398
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези електромери са произведени в Чехия, калибрирани в Чехия и могат да се манипулират дистанционно. Повечето от тях се отчитат дистанционно. Институтът по метрология трябваше да ги провери, когато ги внасяха. Министър Добрев направо се сети навреме кога. Видяха, че конят отива в реката и се сетиха да проверяват елекромери, водомери, топломери и всякакви други мери. Трябваше да ги контролират, когато са се случвали.
397
0
 
7
 
! Отговори
ВМРО преди 11 години
Навсякъде, където смениха електромерите, електромерите показват два пъти повече. Това каза Ангел Джамбазки от ВМРО пред Хоризонт и предаването Нещо повече.
396
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сметката ми за януари е 24 лева, не знам откъде ги вадите тия сметки по 300 лева. Ама вие какво искате, да се топлите на ток и да плащате все едно не се топлите? Парното ми е 200 лева, ако трябваше да се грея на ток пак щяха да се вържат едни 200-230 лева ток. Не виждам какъв е проблема.
395
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодарение на ДКЕВР и с благословията на правителството, ЕРП и НЕК ще получат 200 милиона лева, които се заплащат от потребителите чрез добавка зелена енергия. Така, вместо да финансира развитието на ВЕИ, голяма част от поскъпването в средата на 2012 г. отива за подпомагане на ЕРП и НЕК.
394
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма част от парите, които българите плащат за ВЕИ чрез добавка зелена енергия всъщност отиват при ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про и НЕК. На 14.09.2012 г. със свое решение ДКЕВР прие т. нар. цена за достъп до мрежата единствено за производители на електроенергия от ВЕИ. Заради цената за достъп, днес между 10% и 39% от всички приходи на ВЕИ централите се пренасочват директно към електроразпределителните предприятия (ЕРП) и Националната електрическа компания (НЕК).
393
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"според енергоразпределителните дружества загубите на ток стигали до 25 процента. А това е в пъти повече от средното за ЕС."Я кажи кой е виновен за това Тикво проста? лостов,хамстера или бай симо горския? Кой е виновен за липсата на контрол над монополист? За картелите? Кажи бе буре с мас такова! :D
392
0
 
13
 
! Отговори
Реванш преди 11 години
Ние Софиянци го дължим това на Пловдивчани, Варненци и Благоевградчани! Почти всички плужляци са тук при нас, под носа ни!
391
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО ВАРНА.
390
0
 
4
 
! Отговори
будала петко преди 11 години
произвеждам си всичко вече че само ментета по веригите робскохранителни ,вино ракия овча саздърма,хляб почнах да си пекасега и ток почнах да си правя антимонополистично.ще давам и на комшиите аванта че ми е в излишък
389
0
 
16
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Знаете ли какъв е черния сън на Премиера? Точно това което в момента се случва във Варна! Премиера винаги е казвал, комунистите това или онова, но в момента му предстои една Борисова Пролет, за негово съжаление, няма да е зима! Ще влезе в историята като го приравнят към Жан Виденов!
388
0
 
3
 
! Отговори
Реванш преди 11 години
Хайде сега, искам 30 000 "+" на пост 462, за да им покажем какво ги чака.
387
0
 
3
 
! Отговори
до 459 преди 11 години
Само за една пета от германците е имало комунисти,дето вече ги няма,а тая дето го наричаш Тиквето и той си е в кюпа.Така че пич всичките са един дол дренки,а българина нали си е глупав все партии му дай.Където има умен народ има държавност,а у нас се политици.Та Чърчъл го е казал-ДЪРЖАВНИКА МИСЛИ ЗА СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ,а нашите им дай да мислят за следващите избори,гювеча.