Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари

Смъкват нощната тарифа с 10%, дневната - с 1%
Обновена: 20 дек 2013 21:06 | 20 дек 2013 14:01,
129
Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари
Снимка: архив, БТА

Цената на тока за бита и за малкия бизнес ще намалее още от 1 януари 2014 година, съобщи на извънреден брифинг новото ръководство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Направен беше обстоен анализ и бяха открити резерви“, коментира Боян Боев, новият председател на енергийния регулатор.

От Новата година нощната тарифа за битовите абонати се предвижда да поевтинее с 10%, а дневната - с около 1%. За малкия бизнес се планира понижение на дневната тарифа в рамките на 1,5%.

"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни Боев.

Решението е взето на базата на обстойни анализи по време на закрито заседание на регулатора. На 27 декември ще се проведе обществено обсъждане на открито заседание на ДКЕВР, а окончателното решение ще бъде взето на 30 декември.

Допълнително ще бъдат намалени технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. Инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени, обясни Еленко Божков, член на ДКЕВР.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

Намалява и цената за пренос на електричество и тя ще бъде 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха от ръководството на енергийния регулатор.

Средната цена на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Бобовдол намалява с 1,5 на сто, а на ТЕЦ Варна - със 7%. Средната продажна цена на топлозаводските централи намалява с между 2,5 и 4,5 на сто в зависимост от резервите.

По време на брифинга беше съобщено и за техническото разделение на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като сега предстои вписване в Търговския регистър. Енергийната борса може да започне да функционира преди средата на 2014 година.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
12
 
8
 
! Отговори
? преди 10 години
До Неразбирко Голямо обещание, "голямо" изпълнение, няма що... След няколко месеца като затънем още повече, защото съм убедена,че може и повече, 5-те лева намаление ще ни излезе през носа.
96
10
 
28
 
! Отговори
1 преди 10 години
Недейте така другари,с това намаление на цената на тока,ще докарате някой инфаркт на тиквата и останалите "герои"от герб.
95
0
 
22
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Сега плащаш 200 лв. за ток - 100 лева по дневна и 100 лв. по нощна тарифа, от 1 януари 2014 ще плащаш 99 лв. по дневната и 90 лв. по нощната тарифа - общо 189 лв.Сега плащаш 140 лв. за ток - 100 лв. по дневна и 40 лв. по нощна тарифа, от 1 януари 2014 ще плащаш 99 лв. по дневната и 36 лв. по нощната тарифа - общо 135 лв.Сега плащаш 25 лв. за ток - 20 лв. по дневна и 5 лв. по нощна тарифа, от 1 януари 2014 ще плащаш 19,80 лв. по дневната и 4,50 лв. по нощната тарифа - общо 24,30 лв.
94
1
 
24
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
А значи можело, щом се наложело!10% намаление на нощната тарифа е добре, но 1% намаление на дневната тарифа е малко. Намалението е благодарение на хората протестирали и самозапалвали се през февруари 2013. Те принудиха преди изборите сегашните управляващи да поемат обещание за намаление на цената на тока и сега го изпълняват.
93
0
 
13
 
! Отговори
KOZZIROG преди 10 години
Браво това е добра новина значително ще се облекчат разходите ми след нова година.Може да спестя и за някои екскурзия от това намаление.
92
6
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Чудесно ,къде е Станишев да му тегля една благадарност.
91
1
 
2
 
! Отговори
Шок и ужас! преди 10 години
До az-Много, много неинформиран сте, трагично неинформиран. И най-ужасното е, хора като вас преобладават в държавата.
90
0
 
5
 
! Отговори
jt2 преди 10 години
Понеже съм по простичък,някой може ли да ми каже колко ст. ще е 1 квч.Благодаря предварително.
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само се чудя, българите като намалеем съвсем, върху кого ще паразитират ***. Паразитът има нужда от приемник, който да го храни. Сигурно ще започнат да мигрират и те.
88
17
 
16
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Много заблудени хора казват,че през турско имало геноцид. Ако наистина имаше нямаше да се запазим като нация и култура и ценности. Стига глупости, истинския геноцид е това което комунистите правят с нас 70 години, щяхме да ставаме СССР, после изгонихте българите в чужбина и ето ти резултата повече от 50% от новородените са ***. Честито!
87
13
 
12
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Прах в очите, или както казват английскоговорящите smokes and mirors. По-умните от вас престанете да се занимавате с тях и с мръсната им крадлива политика ами си насочете усилията в правене на пари, защото когато България стане *** република и официалния език стане турски тази мангласка страна трябва да се напусне. Аз от сега се насочвам към Аржентина или Нова Зенландия
86
3
 
1
 
! Отговори
муха преди 10 години
Няма нужда да вадят една торба пари, могат да се разберат да предоговорят неизгодните клаузи. Ако не, ще ги компенсираме с дял от приходите в бъдещия аец белене, хахаха
85
1
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До az-"... И да те питам ако утре се намери пък някой съдия да ги прогласи за нищожни от къде ще извадиш една торба пари, че да върнеш вложеното от инвеститорите по фактури? ..." Ще намерят начин- политици са- ПРОСТО ЩЕ СЕ ОБОГАТЯВАТ НЕОСНОВАТЕЛНО С ПО-МАЛКИ СУМИ.
84
10
 
31
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Който не оценява намалението,изобщо не разбира от пари.
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
значи да очаквам на 1-ви да дойде някой да запише показанията?
82
2
 
9
 
! Отговори
за санирането преди 10 години
А, ясно, тъй като ще се усети в дългосрочен план, дай да не го правим. А смяташ ли допълнителните позитиви като работа и работни места. Плюс това голяма част от парите могат да дойдат по европейски програми,ама никой не иска да го прави,че току виж се оказало-съвсем ни паднало потреблението на ток.
81
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е защо пак сте недоволни не мога да разбера само това ?
80
18
 
10
 
! Отговори
jo преди 10 години
Задниците ще си разцепят да се харесат на хората ?
79
8
 
8
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До КомунистВсе едно не БСП, а някой друг е демонтирал по свой сценарий социализма, някой друг е ограбвал държавните предприятия с фирми на входа и изхода им, някой друг е раздавал парите на българските вложители като необезпечени кредити на "свои хора", до един ченгета, някой друг е разменял държавни земи по морето срещу частни пущинаци из Троянско и т.н., и т.н. Не не БСП, той диктаторът Борисов, мръсните ***, световния империализъм и Далай Лама и О бама, само не е БСП!
78
12
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Значи с цели 2 десети от стотинката ще ни е по-евтин тока през деня.Ще ни е много, много светло. Като светлите бъднини.Води ни Партийо любима...