Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари

Смъкват нощната тарифа с 10%, дневната - с 1%
Обновена: 20 дек 2013 21:06 | 20 дек 2013 14:01,
129
Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари
Снимка: архив, БТА

Цената на тока за бита и за малкия бизнес ще намалее още от 1 януари 2014 година, съобщи на извънреден брифинг новото ръководство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Направен беше обстоен анализ и бяха открити резерви“, коментира Боян Боев, новият председател на енергийния регулатор.

От Новата година нощната тарифа за битовите абонати се предвижда да поевтинее с 10%, а дневната - с около 1%. За малкия бизнес се планира понижение на дневната тарифа в рамките на 1,5%.

"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни Боев.

Решението е взето на базата на обстойни анализи по време на закрито заседание на регулатора. На 27 декември ще се проведе обществено обсъждане на открито заседание на ДКЕВР, а окончателното решение ще бъде взето на 30 декември.

Допълнително ще бъдат намалени технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. Инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени, обясни Еленко Божков, член на ДКЕВР.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

Намалява и цената за пренос на електричество и тя ще бъде 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха от ръководството на енергийния регулатор.

Средната цена на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Бобовдол намалява с 1,5 на сто, а на ТЕЦ Варна - със 7%. Средната продажна цена на топлозаводските централи намалява с между 2,5 и 4,5 на сто в зависимост от резервите.

По време на брифинга беше съобщено и за техническото разделение на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като сега предстои вписване в Търговския регистър. Енергийната борса може да започне да функционира преди средата на 2014 година.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Kaleko AlekoАми не само това правителство, а и следващото и по-следващото и т.н. независимо дали ще са сини, червени, пенбени и т.н. Както е казал един умен човек богатите държави (разбирай политиците им) крадат от бедните страни, бедните държави крадат от своите.Държавата и енергийните предприятия са в здрава симбиоза и трудно ще я развалят.
76
0
 
3
 
! Отговори
az- преди 10 години
До do az - 73Говориш с клишета и доста бюрократично. Енергийната ефективност също си има цена и от правените анализи за България тя се предвижда да бъде в рамките на 40-50 млрд. евро при заложени 60% от сградния фонд и то за 10 г. период. Така че това ама хич не ти е решение. Разбира се от това има известна полза, но тя ще се усети в мн. дългосрочен план. Никъде по света никой не е правил саниране на сградния си фонд за няколко години. Това е много дълъг процес.
75
3
 
1
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н az-,Енрон :DЗа другото сигурно сте прав, въпросът е обаче, че явно и това правителство ще позволи на Докладал да *** пари.
74
2
 
7
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Kaleko AlekoОу, ти ако слушаш разните енергетици те ще ти извадят от 100 кладенеца вода, че енергетиката работи на загуба и ще фалира едва ли не вчера :). Да си видял някъде в света фалирало ЕРП или изобщо някое енергийно предприятие? Аз не съм нито видял нито чул. А май няма и да чуя. Мен ако ме питаш цената на тока може спокойно да падне с 20-30%, че и повече и никой няма да фалира. Ама тогава много далавери ще увехнат и Докладал няма да прибира по 1 млн. на месец :)
73
12
 
8
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Направо ще се разплача от умиление! Намаление от 1% на дневна електоенергия.За сметка на какво пак??? Ще изтеглите още някой милиард.за да го налеете в енергетиката ли,пък ние да го плащаме? Стига сте ни правили на глупави ами се измитайте час по скоро от парламента,че досъсипахте държавата!Нова година,нови избори и нов по добър живот за народа ни това искаме а вие с еднопосочен билет към северна Корея !
72
5
 
2
 
! Отговори
do az преди 10 години
При нас може да се заложи на енергийна ефективност.С нашите географски ширини и едно качествено саниране на сградния фонд сметките ще паднат наполовина.Ама повечето като чуят за саниране започват да бълват змии и гущери.Макар че това ще отвори и много работни места и работа за местни фирми.
71
1
 
1
 
! Отговори
az- преди 10 години
До софиянецАбсолютизираш нещата :). А и тъй като си юрист предполагам знаеш последиците от прогласяването на нищожност :). И да те питам ако утре се намери пък някой съдия да ги прогласи за нищожни от къде ще извадиш една торба пари, че да върнеш вложеното от инвеститорите по фактури? Защото както се сещаш тези централи документално са модернизирани и похарчените за тази модернизация сума са бетон. А нищожния договор не е като нещата да приключат там където са в момента :)
70
5
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н az-,Аз нямам нищо против намалението на тока.Но все ми се струва, че това е чист популизъм, който ще има по-скоро обратен ефект. Дори Дългия инкасатор, дето е социалист и в червата, твърдеше, че тези цени няма как да се задържат.Това ми е идеята.
69
2
 
2
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Идвайте бегълци, тук е йевтино, има нови осигурени 3 300 места за вас!
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лятото вдигнаха нощната тарифа с 50%, погледнете си стари сметки, сега свалили с 10%, голямо геройство, трябва ли да ръкопляскаме? И дано пак не ми дойде голямата балтия като след предишното понижение. Че както знаем всеки декември е по-студен от предишния.
67
1
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Kaleko AlekoВиж основния проблем е другаде. В повечето страни има т.н. енергийна стратегия. Целта и е на база даденостите на съответната държава да се постигне някакъв баланс и най-вече да се намери решение за ценообразуването на конкретни ресурси, които да позволят поносима цена за отопление на голяма част от населението им. За това в Европа при едни тока е евтин, при други газа, при трети нещо друго, каквото си имат в повече. Тук обаче подобно нещо няма, не е мислено и изобщо не се работи
66
3
 
3
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н neni4a,Ами направо си кажете, че ни управляват страхливци. Не, че това е новина, ама друго си е да се каже.И тези страхливци не предприемат нищо по-радикално, щото до утре няма да ги има.
65
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До az-"...Що си говорим глупости при положение, че го знаеш прекрасно..." Не съм съгласен. АКО има процес, то е съвсем нормално да се обявят за нищожни. Няма как аз да видя клаузите , обосноваващи нищожност, а друг колега, дори да е с диоптър -10 , да не може да ги открие.
64
5
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Kaleko Aleko Абе и господ да беше управлявал след ББ,то и той не би бил толкова смел ,че да сваля цената на тока с 25%.Камо ли да направи нещо по-смело
63
5
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н az,Работата е там, че в държавата кинти няма. Почти 2 милиарда заеми и пари пак нЕма.Т.е., тези намаления ще се избият от някъде другаде и пак ще е на наш гръб.Направен беше обстоен анализ и бяха открити резерви - надали смятате, че след 6 месеца някой е "открил резерви". Че то, ако имаше такива, щяха да намалят тока веднага с 6-7, а не на два пъти :D
62
3
 
12
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Когато "демократите" унищожиха всички предприятия в България ....се радвахте!Сега искате работа....ми,яжте ми ....!Робувайте на черните *** и се радвайте на мизерията си!!!!
61
6
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н neni4a,Интересното е, че уж Тиквата е лош, но социалното правителство нещо не ще да намали ударно тока с 25%, примерно. Що не го направи, Тиквата го няма вече, кой им пречи?Колкото до ***, никой не тегли 1 млрд заем за "социални мерки" и раздаване пари на корем ;)Ако бях пък чиновник, въобще нямаше да влизам в полемика с Вас, щото грам нямаше да ми дреме кой кого издържа ;)
60
1
 
3
 
! Отговори
az- преди 10 години
До софиянец - 59Пич, каквито и да е искания да вкарваш никой няма да ти прогласи тези договори за нищожни. Що си говорим глупости при положение, че го знаеш прекрасно. И то не защото не е правилно или съдията е корумпират и т.н. Такива решения са предопределени - няма кой да си сложи главата на дръвника и да постанови решение, чийто последици са непредвидими.И не само в БГ в цял свят е така. Иначе да, много неща тук са сбъркани, дори незаконни, но това е положението навсякъде.
59
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като предишното поевтиняване ли ще бъде? Не че нещо, ама плащам повечко от преди, а не харча повече-напротив.
58
0
 
8
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Kaleko Aleko - 47Ами зависи от много неща. Ако не се грееш на ток намаленията няма да ги усетиш особено. На мен в месеците с неутрална външна температура сметката за ток ми е около 30-35 лв. При тези намаления това е символична разлика от лев и кусур и ако отчетника дойде да отчете тока с ден-два по-късно даже няма да я има. Виж зимата и в много топлите летни месеци картинката е доста различна :). На сметка от 400-500 лв. си я усещам веднага. Не, че 30-40 лв. са огромна сума, но ....