Над 50 000 македонци с BG паспорти за 12 години

Втори в класацията са сърбите, следват руснаците
11 яну 2014 08:29,
47
Над 50 000 македонци с BG паспорти за 12 години
Снимка: Булфото, архив

51 391 македонци са се сдобили с българско гражданство през изминалите 12 години.

Твърди се, че по-голямата част от българските паспорти са извадени преди влизането на България в ЕС, но не е малък броят на тези, които и след този период са получили или са кандидатствали за българско гражданство. Допреди приемането на България в ЕС български паспорт се вадеше сравнително лесно, от 2007 година насам обаче това става все по-трудно

Експертите са обезпокоени от факта, че темата за емиграцията вълнува много македонци, и то не само младите. Въпреки това те не очакват, че отварянето на трудовия пазар в ЕС ще предизвика вълна от изселвания.

"Положението в ЕС все още не е толкова цветущо, та да има достатъчно работа за квалифицирани, а още по-малко за слабо квалифицирани работници от други страни. На тамошния трудов пазар и занапред персоналът ще се подбира внимателно. Има признаци, че за българите и румънците никак не е лесно да се настанят на този пазар, т.е. - дори да имаш български паспорт, не е задължително бързо да си намериш работа. Да, за част от хората ще има работа, но голямо изтичане на работна ръка не можем да очакваме", коментира за Дойче Веле професор Мария Зарезанкова-Потевска.

Втори в класацията са сърбите. 4099 души от западната ни съседка вече притежават родни документи.

В тройката влизат руснаците, като с българско гражданство са 2 478 души.

За периода 2001-2013 г. с родни документи са се сдобили 340 турски граждани, съобщава БТА. през миналата 2013 година 56 души са получили и българско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: македонциЕСпаспорти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
21
 
! Отговори
македон аллаховски! преди 10 години
Абе я не ни занимавайте с нещо което няма никаква стойност.На кой му пука за югославия или там разни българоубийци!Оставете тази наказана от господ *** да си се пече в собствен сос!Разбира се че ще отидат при сърбите, убиец при убиец отива! Не югославия ами ****асия да си напрят пак си остават вмирисъни ***.Не забравяйте че във Вардарска България така наречените македонци са около триста хиляди, което на *** език означава че всички са резултат на дългогодишно кръвосмешение
16
3
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
И да добавя,че те няма да се присъединят със Сърбия в никакъв случай,поне не в сегашните си граници. Албанците,не се обичат хич със сърбите. Така ,че обединение на сегашните територии на Сърбия и Македония е абсурдна идея на пълни профани ,смятащи се за много компетентни
15
5
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До kremenaabv Еми нормално.Все пак над 50 г. пропаганда,че са сърби. А истината е,че са си чисти българи. Езика им е такъв,писмеността(въпреки влиянието от сръбския). Просто им е набивано в главите,че са си сърби. Е ти нещо лижеше гъ*овете на гърците,сега на сърбите. Да не си праила тройка със сърбин и грък а?
14
9
 
8
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
щракате минуси без да знаете,защото македонците се интересуват от една нова Югославия заедно със сърбия и черна гора,а българските паспорти ще ги хвърлят
13
1
 
4
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
дОбро дОшли! :)
12
14
 
5
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
когато сърбия стане член на ес,половината македонци ще вземат сръбски паспорти,после ще направят референдум и ще се присъединят към сърбия
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До за тези трябване дава двойно гражданство и за да работиш тук поне как-то ти искаш 3 години,на човек му трябва за тук необходима виза , а БГ консулства туристическа се мръщет,камо ли виза Д.
10
1
 
2
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До До ФактДумата е... Маклайн!
9
4
 
17
 
! Отговори
ким ун македон преди 10 години
ким ун македонО македон велики по велик си от аллах доривсичките 2-*** македонци и 22-*** албанци в цялата огромна македонска планета ти се кланят аллахо велики пардон македоне всевишни. Най-краткият виц в България е!:-македонска нация с началник македон аллаховски!
8
0
 
8
 
! Отговори
иванов преди 10 години
осигуровки и данъци плащат ли
7
4
 
12
 
! Отговори
ха-ха преди 10 години
Що за неграмотност. Не са сърби, а българи от Западните покрайнини.
6
6
 
8
 
! Отговори
боко тиквата преди 10 години
1-няма такава държава с това име , 2-БЪЛГАРИНАТ се ражда , не става българин защото има паспорта ,тия нашите продажници трябва да анолират всички издадени паспорти на чужди граждани ,паспорт БЪЛГАРСИ може да притежава дете родено от майка и баща БЪЛГАРИ но истенски
5
4
 
25
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Когато бях студент в чужбина преди 50 г. живеех с македонци дошли с помощ от земетресението в Скопие беше ги срам с българите да контактуват защото" пасоша "им важеше за цял свят без Китай и ни се смееха ехидно. А сега какво стана са тези лай.. ....... съмнявам че толкоз ни обичат.
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обърканите хорица в тази измислена дърава дето и та самите не знаят какви са, Българи ли са , сърби ли са или гърци, гледат да пипнат БГ паспорти за да станат европейци граждани .В противен случай си остават македонски *** за винаги.Лошото е, че при вземането на Бг паспорт те записват че имат българско самосъзнание, а след това ни плюят .Аз лично познавам такъв МАКЛЕЙН.
3
2
 
27
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
Ако има изискване за българско гражданскто, както ти пишеш:1- поне 3 години да е работил(плащал данък) в БГ2- елементарен изпит по български езикто тогава на половината българи трябва да им вземат българските паспорти, защото нито са грамотни, нито плащат данъци, нито работят.
2
3
 
27
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Не са сърби, а българи от Западните покрайнини, окупирани от сърбите!
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Молдовците не са руснаци, както и китайците не са японци