"Данък слънце" е по-малкото зло!

Бобева: Инвестициите намаляват, потреблението още е свито, пада производителността
Обновена: 21 яну 2014 18:17 | 21 яну 2014 12:16,
77
"Данък слънце" е по-малкото зло!
Даниела Бобева. Снимка: БТА

Таксата за производителите на електричество от възобновяеми източници е ретроактивна и подобни мерки трябва да бъдат избягвани, за да не гонят инвеститори. Това е азбучна икономическа истина, призна вицепремиерът Даниела Бобева по време на 8-та среща на бизнеса и правителството.
 
Тя обаче поясни, че има ситуации, когато трябва да се избере по-малкото зло и да се стабилизира икономиката. За нея най-лошият сценарий за сектора е фалит на Националната електрическа компания.

Още по темата
Бобева призова за обединение на производителите около спасяването на енергетиката и припомни, че подобно съгласие е имало при въвеждането на валутния борд, който всички правителства пазят.

Представителите на фотоволтаичните централи обаче заявиха, че не са били поканени за обсъждане на мярката и тя е решена в "затворени кабинети", без да се взима предвид как ще се отрази на бизнеса.
 
Една ефективна енергетика ще доведе до по-евтин ток за бизнеса и гражданите. Няма да повишим цената на тока, докато не сме сигурни, че няма вътрешни резерви в системата, категорична беше Бобева.
 
Председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев обаче не се съгласи, че таксата е с обратно действие. За него тя просто променя условията, както и промяната на данъците променя ситуацията за бизнеса. Право на всяко правителство е да променя данъчната система, заяви той.
 
Цонев посочи Чехия като лош пример на въвеждане на такса за ВЕИ-сектора в Европа. Страната въвежда такса за срок от 2 години назад.

Бобева заяви, че кабинетът очаква ръст на износа, който да доведе и до по-бързото развитие на българската икономика.

Тя коментира, че за тази година ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде малко по-висок от прогнозираното - 0,8%, вместо 0,6%. Бюджетният дефицит ще бъде под лимита от 2 на сто - около 1,8%, а фискалният резерв е в размер на близо 4,99 млрд. лева.
 
Икономическият ръст е крехък, призна Бобева, но посочи, че на фона на ситуацията в ЕС това не е малко.
 
"Българският бизнес се развива в правилната посока, което и правителство да управлява", категорична беше още тя. За представителите на бизнеса е важно правителството да осигури финансово-икономическата стабилност, но това не е даденост. Затова и правителството ще разширява диалога с бизнеса, допълни Бобева.
 
Тя посочи и някои рискове за икономиката, като постави на първо място намалението на инвестициите. "Имам уверението на Българската агенция за инвестиции, че се работи по 22 големи инвестиционни проекта на стойност от 2,1 млрд. лева и осигуряващи над 8 хил. работни места. Да се надяваме малка част от тях да се реализират - това ще помогне за икономическия растеж", коментира още Бобева.
 
Тези проекти са в различни области и чакат сертифициране от страна на БАИ, но проектът "Супер Рила" не е сред тях, уточни Бобева пред журналисти. Има два проекта в областта на текстила, един голям в областта на винопроизводството и за изграждане на бизнес зони, допълни тя.
 
Вътрешното търсене все още е свито, въпреки големите социални плащания на правителството, а и сериозна заплаха за българската икономика е спадът на производителността на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
хх преди 10 години
До 2001, г. частния дълг беше много нисък,около 5 млрд.В периода 2001 - 2008 г. той нарастна до над 70 млрд, с лихвите поне 130 млрд. лв.Държавния дълг до 2013 беше 22 млрд. сега наближава 30.Това прави 75 млрд евро, и при годишен брутен продукт 50 млрд евро имаме 150% дълг. Това като процент е повече от гръцкия дълг,а ние сме в тежка дългова криза,по-тежка от гръцката, защото гърците имат много по-ефективна икономика.А доморасли некадърници,като Чобанов ни лъжат, че дългът ни бил малък, ще вземем някой милиард заем,ще се оправим.А признатия в цял свят експерт Дянков беше оплют от бандата крад
56
0
 
1
 
! Отговори
Милена преди 10 години
До СимеонТака е, за залата е платено, за да се рекламира "Армеец" и то в рамките на определен срок, но залата не принадлежи на застрахователната компания.
55
0
 
1
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Kаква ви е ползата от данъците aкo броя *** прогресивно расте ?!!!!!! Задушвaтe нapoда за да храните *** ?! Poдoубийци cте !
54
0
 
1
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
До АнонименАре стига сте мъдрили дали Борисов или Сергея е направил повече; колко още правителства са бачкали преди тях.По въпроса за залата, за която говориш, преди да се изцепваш, отвори си една Уикипедия и прочети:"Арена София е мултифункционална зала в София, България. ЗА ПЕРИОД ОТ ШЕСТ ГОДИНИ залата ще се казва Арена Армеец София, на името на основния си спонсор ЗАД Армеец. Тъй че аре недей се изказва неподготвен
53
0
 
1
 
! Отговори
До румен 221 преди 10 години
Продължаваш да подвеждаш хората не е коректно от твоя страна!!! Няма как да сме ядрена сила с 2 или 4 реактора Франция има 58!Пишеш някъкви неверни сметки дори не са позовани на доклада на ЕСО!!!Аман от платени *** и други платен "електринженери" -папагали с мозък на журналист! Дишайте серните и азотни окиси на въглищата защото Ковачки няма да сложи никога сероочиски ! И до момента той работи благодарение на зелените квоти!А и честито сега Ковачки ще лапне и Мините на Марица!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЕИ се превърна в *** дума благодатение на алчната енергийна мафия и политическите и протектори. България няма бъдеще докато октопода не бъде разсечен на парчета веднъж за винаги
51
1
 
1
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
До rumen 221 и други неграмотници като него:Отворете уебсайта на ЕСО и ще видите, че България консумира между 4,8 и 5 гигавата. Дори твоите писаници да са верни, като бракуваме 3 гигавата, остават 10,8 - 2 пъти повече от сегашното потребление. Дори да се съживи икономиката, едва ли ще надхвърлим консумация от 7,5 гигавата. Какъв енергиен дефицит бълнувате?
50
1
 
0
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Всички знаем, че тази луда идея беше на Волен Сидеров. Него си го знаем. Учудвам се само, че другите, които трябва да са по-умни и по-далновидни, подеха тази безумна идея....но явно не са, щом докараха един енергиен монопол до фалит.
49
0
 
4
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Време е за данък Месечина йо и йо йо и йо
48
1
 
0
 
! Отговори
За сметките преди 10 години
С инсталирани мощности сметките могат да се разминават и над 50 % защото са неверни.Примелно. Лятно време товара пада до 2 000 мегавата . Работят само фотоволтаиците .Спре ли да грее , появят се облаци , или настъпва нощта , фотоволтаиците ток не произвеждат , трябва да включиш други централи, държани в топъл резерв , с мощност 2 000 мегавата.4 000 мегавата инсталирана мощност са необходими за да се осигури захранване на товар от 2 000 .Ако балона фотоволтаици ги нямаше , тези глупости нямаше да се извършват и щяха да работят само конвенционалните централи.
47
0
 
2
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До rumen221По твоята сметка процентите са 68,99 останалите да не би да са студения резерв на хидроинжинера!!!!
46
3
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До политологПриятелю,Прав си:- "Най малкото зло е това правителство да изчезне от политическата карта на България. Тогава наистина ще има просперитет...", за...Но, хайде напиши и имената на петимата български милиардери, които ще просперират...!!!.
45
4
 
9
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Най малкото зло е това правителство да изчезне от политическата карта на България. Тогава наистина ще има просперитет.
44
6
 
7
 
! Отговори
аои преди 10 години
бъдещето е на слънчевите панели...но не в ръцете на олигарси. и не на ядрените мощности..
43
3
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Истината за Енергетиката1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ (слънце, вятър, вода) 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44 3. Излишъци- Изискване 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36%!4. Предстои дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака надървен.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо човек да си държи парите на влог, просто си прави ВЕИ ! Възвръщаемоста е в пъти по-голяма и сигурна !
41
0
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговете на Ирак за ОМРАЗНИ, ДЕНОНСИРАХА ги ЕДНОСТРАННО и България загуби 2 милиарда долара!!! И в международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните 1 и 2 и въпреки това са подписали!Договорите за задължително изкупуване на ток СА ОМРАЗНИ!Затова:- Или ПРАВИТЕЛСТВОТО ще ги ДЕНОНСИРА по лесния начин или Хората по трудния!.
40
1
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Когото засегна Сидеров,С таксата от 20% за ВЕИ-та!!!Нещастните олигарси с ВЕИ:- В. Златев - годишно 17.5 млн. лв- Иво Прокопиев - 9.4 млн. = Плевнелиев- Н. Вълканов 9.4 млн.- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.- Т. Начев, ГЕРБ -7.6 млн.- В. Аличков - 6.7 млн. - С. Донев 4.4 млн. = Румяна Желева.
39
3
 
2
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Генади Да срещата на тиквата с Путин се изучава в университетите по света, когато борисов спря да си говори със някакъв по средата на пътеката, е няма такъв ***.
38
3
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ИСТИНАТА - МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!- До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, обогатяван в СССР и се е връщал в България като гориво, затова цената на тока е била 0,2 стотинки.- В България има достатъчно количество уран, за да се осигури Българската и Европейската ядрена енергетика 100 000 години напред! - Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето) .