Страната ни ще подкрепи 11-ия пакет от санкции спрямо Русия

Към момента България по никакъв начин съществено не е засегната от санкциите
11 май 2023 12:42, Йоана Цонева
48
Страната ни ще  подкрепи 11-ия пакет от санкции спрямо Русия
Снимка: БГНЕС

Трябва да мине време, за да се види реалният ефект от санкциите върху българската икономика, но той няма да бъде съществен. В това увери служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов от трибуната на Народното събрание. Вносители на изслушването са парламентарната група на "Възраждане" относно 11-ия пакет санкции спрямо Русия, предложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. От партията на Костадинов искат и подробен анализ по сектори на всички наложени санкции до този момент с въздействието им върху българската икономика.

Стоянов обясни, че 11-ият пакет от санкции съдържа голяма част от съдържащата се информация, която е чувствителна и не може да бъде споделена на публично обсъждане в парламента. Той увери, че държавата ще извърши всички възможни действия за защита на националния интерес. Икономическите санкции са насочени във финансите, в търговията, в енергетиката, в транспорта, технологиите и отбраната. България винаги е била и ще продължи да бъде защитник на мира и международният правов ред, подчерта Стоянов.

Никола Стоянов изтъкна, че България ще подкрепи 11-ия пакет от санкции на ЕК спрямо Русия. В Министерство на икономиката се прави анализ на всяко едно предложение в пакета от санкции, анализира се, правят се прогнози и се отчита какъв би бил на база на статическите данни ефектът от санкционния пакет. Навсякъде, където може икономиката да бъде засегната сериозно, е взето отношение. Изправени сме пред цивилизационен избор - ЕС и НАТО, като това се отразява и на икономиката. Над 60% от стокообмена на страната ни е с ЕС, а този с Руската федерация е 5-6%. Всеки търговски партньор е важен за страната ни, но днес става дума за избор - служебното правителство защитава българския интерес, категоричен бе Стоянов.

Още по темата
Министърът уточни, че България внася от Русия само суровини. Към момента България по никакъв начин съществено не е засегната от санкциите, а съществено бихме били засегнати, ако нямаше дерогация за петрола и нефта, уточни Стоянов. Той изтъкна, че до 31 декември 2024 г. санкциите ще се приложат в пълен обмен и това ще е времето, което трябва да бъде пълноценно използвано.

Той увери, че България участва солидарно в руските санкции. Ако икономиката ни бъде отслабена или тежко засегната, това няма как да спомогне за прекратяване на войната в Украйна, но и за целия ЕС, предупреди Никола Стоянов.

Стоянов очерта и икономическата ситуация в страната. С 11.4% нарастват заплатите в България през 2022 г. Всички искаме войната да приключи максимално бързо и това ще позволи бързо възстановяване на нормалните търговски отношения. Дотогава ще сме изправени пред серия от избори, които няма да бъдат лесни.

11-ия пакет от санкции следва да се коментира в Брюксел при преговорите за неговото въвеждане, уточни Стоянов. Дали е по-добре да няма санкции и да има международна търговия, всички са съгласни, но когато има борба за по-висши ценности се налагат такива рестриктивни мерки. България, солидарна като член на ЕС, подкрепя такива мерки, подчерта министърът. Днес е рано да се измерят санкциите, но щети има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
Радостен от факта, преди 1 година
че русожопите форУМни "младежи" за пореден път са изпаднали в екстаз.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах каква е разликата между петрола и нефта. За сметка на това, обаче, разбрах, че имаме икономика и национални интереси.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щеше да е странно обратното.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ге разбоах за висшите ценности. А вие?
37
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Санкциите не се отразяват на България... 1. Наши Авио линии не летят до РФ с руски Туристи практически целогодишно. 2. Не може да се внесат евтини донбаски въглища за да ги купят бедните пенсионери. 3. Нашето селско стопанство губи пазар. Изобщо множество като ги погледне малки пера в търговията и услугите и изведнъж взети заедно правят доста кръгличка сума. На всичкото отгоре ни бъркат в джоба за да финансираме войната в ЪКРАЙНА...
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както ти наредят каишков .
35
1
 
14
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
Тоя момък е увреден и силно вреден за майка България! Как антируските санкции ще защитят българския интерес?Единствената страна която може да защити българския интерес е Русия! Това е доказано исторически !Враговете на Русия са и наши врагове!
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, че ще подкрепите глупостите на Марула. Не спряхте да им играете на хорото въпреки, че вреди на страната, народа, бизнеса и икономиката. Българите питайте ли ги какво им е мнението, когато заявявате подкрепа от тяхно име? Не? Какви са тези самоинициативи тогава? Или по важно е да се тегли езика на *** на Марула от колкото да се намали пагубното влияние на тези санкции върху страната ни, докато в същото време те почти не се отразяват на Русия
33
1
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Бащите и дядовците им комунисти,а внуците върли евроатлантици,но с времето всичко си идва на място.
32
2
 
10
 
! Отговори
Референдум за мир преди 1 година
Организира се референдум за мир и неутралитет. Въпросите са смислени и предлагат правилни решения относно провеждането на самите референдуми занапред - пряката демокрация остава единственото оръжие на нас - местните българи, които не искаме българските интереси да бъдат стъпквани и жертвани изцяло в полза на която и да било чужда държава. Да защитим българския интерес и да помислим за постигането на мир, а не - за постоянната ескалация на войната
31
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
НЕ ПОДКРЕПЯМ ЧУЖДИ ВОЙНИ
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зози, баба ти получили пенсия вече, та да ти даде 30 лева за цигари?
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я се ОГЛЕДАЙТЕ !От толкова много санкции , ЗАБОГАТЯХА САЩ , Англия и Русия ... а за ЕС , един четвъртит ... гОй
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ти ли бре , Юда ?
27
1
 
12
 
! Отговори
999 преди 1 година
Политиката и цивилизационният избор са съвсем различни неща.Политическата намеса в икономиката носи единствено негативи.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според демократичните ценности на ЕС- всяка суверена държава има право да изразява всякакво мнение, стига то да е в тон с директивите на съюза. Това съответно бива възнаградено богато от еврофондовете с цел уж развитие, ама само за верните люде. Ако нещо се опъваш и не ги следваш ще понесеш демократични санкции - няма да има евраки!!! Следват демократични протести и назначаване на нови послушници... Затова гласуваме с всички крайници за всякакви санкции...
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още санкции, да вкараме Русия в топ 5 на икономиките.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте още санкции и ще викаме Продължаваме Пеша.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте направо 10000 пакет!!!
22
3
 
27
 
! Отговори
Тонката преди 1 година
С тези измислени санкции Европа я чака глад . А гладен народ какво прави...........