Росен Плевнелиев: ЕС имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди

Според него трябва да сме безкомпромисни относно РСМ
19 май 2024 08:45, Нели Христова
248
Росен Плевнелиев: ЕС имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди
Снимка: БГНЕС

"Сръбски свят" няма място в Европейския съюз. Блокът имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди. Страната не е искрена в желанието си да бъде част от ЕС.

България трябва да води безкомпромисна ценностна битка срещу идеологиите, които счупиха Балканите. Не трябва да си затваряме очите за агресивното нарушаване на международното право от страна на Северна Македония.

Това заяви в интервю за БГНЕС президентът Росен Плевнелиев /2012 - 2017 г/.

"Идеологии, които граничат с фашистката и искат доминацията на една нация над друга, нямат място в Европейския съюз. Слава богу световният демократичен елит се събуди за това какво се случва в Сърбия. България е длъжна да посочва това развитие - Сърбия не е искрена в своите действия. Това означава, че всички в ЕС трябва да си дадат сметка, въпреки доскоро романтичната нагласа за Сърбия, за някои много важни факти. Първо, непоклатимата дружба между Сърбия и Русия. Второ, посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград, в което бе обявена съвместна декларация за "споделено бъдеще". Какво е това бъдеще предстои тепърва да видим. Имайки предвид конфронтацията между ЕС и САЩ, като водещите двигатели на демократичния свят, с Русия и Китай, това не предвещава нищо добро за Балканите", категоричен е Плевнелиев.

Той припомни, че Сърбия е практически отворила абсолютно всички преговорни глави и не е затворила нито една.

"Това означава, че Сърбия не е искрена в желанието си да направи реформите, които да я придвижат към Европейския съюз. Ние трябва да посочваме истинските факти. За съжаление с новото сръбско правителство, по-скоро за нас това е проблем, отколкото надежда и решение. Трябва да се изправим срещу този проблем с търпение, ценности и да се надяваме", каза още президентът.

Росен Плевнелиев отбеляза, че в момента за съжаление няма добри новини на Балканите. "Развитието в Сърбия, Северна Македония и Черна гора е плод на голяма загриженост за всички нас, така че трябва да бъдем фокусирани и отговорни. България трябва да бъде силна на Балканите, фактор за европейско развитие и стабилност, но и да води ценностната битка срещу идеологии от миналото, които счупиха всичко на Балканите, доведоха до етническо прочистване и до войни. България като фактор за мир и стабилност трябва да се противопостави на подобни действия", подчерта той.

На въпрос на БГНЕС каква трябва да бъде българската политика спрямо Северна Македония, след като първите призиви на новата власт са за преразглеждане на договорите с България и Гърция, Плевнелиев отговори:

"България не може като демократична държава да приеме нито едно действие, което нарушава правилата на международния ред. От тази гледна точка трябва да бъдем безкомпромисни. Нито една цел не може да бъде постигната, ако е нарушено върховенството на закона. За съжаление виждаме заявка от новото държавно ръководство в Северна Македония за брутално и агресивно нарушаване на международните норми и не можем да си затваряме очите. Трябва да бъдем по-възрастният в стаята, фактор на стабилност и развитие в региона. България трябва да посочва всяко едно нарушение на международните правила, закони, договори от страна на РСМ, но винаги да бъдем част от решението."

Президентът посочи, че "народът на Северна Македония не заслужава да има управници, които отдалечават страната от европейската интеграция".

"Трябва да помогнем на хората в тази братска, съседна държава да разберат какъв е правилният подход – в никакъв случай той не е взривяване на върховенството на закона", каза президентът Росен Плевнелиев в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
Сърбите не клекнаха на Хитлер. Размазаха ги с наша помощ но не клекнаха. Сърбите не клекнаха на Сталин. Не клекнаха и на САЩ. Бомбиха ги пак с наша помощ, но не коленичиха. И на някакъв си Европейски съюз за евросубсидии няма да клекнат. Това вечно наведения Плевнелиев няма как да го разбере.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сръбският свят нямал място в ЕС,голям разбирач голямо чудо е тоя цирей,трън в почти в центъра на Европа не е нужен никому,рано или късно Сърбия ще бъде приета,въпросът е как ще изтъргува тя своята независимост,като България със смъкнати *** или отстояваща своите интереси!
90
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винаги аналитичен и точен ! Съветофилите затова не могат да го понасят, защото не споделя възгледите на Рундю.
89
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За жалост путьото е прав, модерни тарамбуки нямат място в ЕС и демократичния свят, като не им изнася да си седят в тинята, същото важи и за бг русоробчетата, да пътуват натам с 200.
88
0
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Македония е сръбска от 1919 г, подписано от славянофила Стамболийски, който откровено е мразил германците и е бил фен на югославската идея.
87
2
 
5
 
! Отговори
Малко за историята преди 3 месеца
До Наблюдател: Тази "патриотарска политика" както я наричаш ти, е защита на нашето истирическо наследство. Хората от Северна Македония имат право да се считат каквито искат. Но за нас не е приемливо знакови личности от нашата история, които са казвали и писали че са българи те след смъртта им да ги обявяват за македонци защото така им изнася. Не може да се преиначава историята. Тя е такава, каквото е.
86
4
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
ЕС имаше романтична представа за "демокрацията" - пък тя се оказа дълбоко прикрит юдео-ционизъм в най- върлата му фашистка и анти-християнска форма...
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Македония винаги СЛЕД 1945 г. Е Сръбска, част от Югославия, ПО ЗАКАЗ ОТ СТАЛИН И БКП. 70 години НАСАЖДАНА ОМРАЗА КЪМ НАС, ОТ СТРАХ ДА НЕ СЕ ОБЕДИНЯТ С БГ. Великите сили Не желаят силна държава на Балканите.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бавова пък нямаше никаква романтична представа за теб , за нищо подобно не и даде шанс , напълно прагматична , добре у реден икономически живот , романтиката другаде .
83
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
До Наблюдател.. Абсолютно верно, точно това пишех сега.
82
1
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Цялата комунистическа клика - от Радев, до Борисов и Плевнелиев, обърнаха Македония срещу България, след като толкова години по заповед от Москва тормозеха македонците и се лигавеха със Сърбия. Макар че де юре и де факто България има компактно малцинство в Цариброд и Босилеград, а в Македония такова НЯМА. Тиквата и Радев извършиха поредното национално предателство за годините на управлението си. И за благодарност Путин дойде и каза, че кирилицата е създадена в Македония.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТоваСъщество след дълго мълчание се исходи в медиите
80
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
С "патриотарската" си политика България отдалечи Македония от ЕС и от себе си. И я доближи до про-руска Сърбия. Вероятно това е била целта на БГ политиците.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плюнката пак се обажда от ***
78
2
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 месеца
До Анонимен 28: "Сърбия и Северното Маке трябва да бъда изолирани и смачкани икономически". Това ли трябва да вършат "цивилизованите" държави от ЕС? Който не иска в ЕС - да го смачкаме икономически. Няма да се получи.
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Продадената БГ няма бъдеще с тези политици, нито една власт не е независима, всички са пропити от корупция и частни интереси, не гласувайте за тия ***, така ще разберат, че са жалки и че идва тяхната гибел, добре че е сегашният президент, че да имаме твърда политика за Македония - държава, създадена от *** - косовари, албанци и *** без идентичност
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама не може,мине не мине време и тоя Дани го натрисате бе хора!
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стар мършав мишок цвърчи за парица
74
0
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Само че шевът ти - Тиквения гьс, 15 години се подмазваше на Сърбия и Путин и им построи газопровод. Кво да праим сега, след като щетата е налице?
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбите и Гърците винаги са били трезвомислещи нации с нормални политици, ти не изгориха всички мостове с Русия, макар че Русия знае, че 80 процента от българите са русофили, за съжаление ни управляват гейове, *** лизци, които са готови и майките си да продадат за пари, българският интерес е на последно място, Плевнелиев е най-слабият и безличен президент ever, марионетка, която всички опъваха for free, затова ви призовавам да гласувате с не подкрепям никого, тази държава вече е продадена