Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"

Балканите ще изправят Европа пред балканизация, предупреди той
26 юни 2024 11:30, Нели Христова
97
Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"
Снимка: БГНЕС

"Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия, за нейните отбранителни способности, ако се наложи. Трябва да поддържаме солиден капацитет. Моята позиция е пределно ясна - въпросът вече не е да за даването на оръжия, защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта.

Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора. Липсата на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация". Това каза президентът Румен Радев във връзка с евентуалната нова помощ за Украйна.

Още по темата
Държавният глава ще обяви кога ще връчи първия мандат след края на консултациите, което е днес. В 11,00 часа Радев ще се срещне с "Има такъв народ", а в 13,00 часа - с "Величие".

Президентът коментира и поредицата от провокативни изказвания от новата власт в Република Северна Македония, насочени срещу България.

"Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите българин и българско в Република Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, поетите от РСМ международни ангажименти и най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната.

Затова очаквам незабавни и конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции, за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно, Балканите ще изправят Европа пред балканизация", каза още президентът.                                                                                                                                                    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от ЕС
Politico: България няма да е готова за членство в еврозоната през 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 1878 г. България слага немски княс а не руски а и после австрийски цар и затова Русия е против бг. При съединението Русия може да загуби ако се анулира Берлинския. Но не винаги Русия е със Сърбия. Напр. 1885 г. Русия е неутрална в сръпско-българската война както и при втора балканска 1913
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен Русия се бие 300 г. с Турция и Англия и Франция. Какво мислиш че е лесно за 1-2 г. и хоп некой ще те освободи. 1850 г. губи кримската война и Сърбия и Румъния приемат латиница под натиска на Англия и Австрия.
68
3
 
4
 
! Отговори
До Александър дгреат преди 4 дни
Нема що, егати бутафорните римски сгради от стеропор в центъра на Скопие. Холивудци може да идват да снимат безплатно древният Рим при вас. Има повече паметници отколкото на гробищата. А баш в самият център има забучено едно недоразумение, наречено -"Воин на кон". Ако го бяхте турили на магаре, гърчолята немаше да се сетят че е Сашо Велики, ама не питате, понеже сте високомерни, леле мале -3 хилядна история имат, а се сетиха да тургат паметници, само преди 10 години на украдени от съседите герои
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
- Ами диверсиите и вдигане на селско въстание? Ами позицията им по македонския въпрос? Македонска "нация"? Бива ли така освободителите да се месят във вътрешните работи на освободените? 1885 - 1913 не са изолирани събития-през целия период Русия последователно и неотклонно подкрепя Сърбите против българите в Македония. Така, че, Бог да прости Александър Велики и Тия след него....
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 65 Руснаците са най-големите врагове на българската държава и държавност и това е исторически факт - ти си посочил някои от действията им, които го показват, но това далеч не са всички такива. ДЕбългаризирането на Македония и превръщането й в отделна държава също е руска работа.
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Действията на Руснаците са: Не ни освобождават зедно с Гърция и Сърбия, а можеха. Натискат Сърбия да ни разтури легията. Не ни подкрепят за несазисима църква. Натискат османските власти да заточат владиците ни. Сключват тайна спогодба с Австро-Унгария. Дават нашите земи на Румъния и Сърбия. Подкрепят Сърбия 1885-1886 и 1913.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 59 Аз казах, че не познаваш произхода на румънския език, имайки предвид, че си написал неща за Австро-Унгария и Гръция във връзка с него, когато нито една от двете няма общо с това защо в Румъния се е наложил точно той.
63
2
 
7
 
! Отговори
Рендето преди 4 дни
Ако бяхме силна държава, с развита икономика и промишленост, енергетика, образование, наука и култура, Здравеопазване и Сел. стопанство, ефективно работещи държавни институции, силни и некорупирани правоохранителна и съдебна система, силна и съвременна армия, Марсианците сами щяха да се нарекат българи!!! А, днес, ние сме най-бедната и най -корумпирана държава в ЕС и поради тази причина марсианците не желаят по никакъв начин да се асоциират като българи! Това е Истината!!!!
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Омирово време жителите между Черно море, р. Пенеос и Йонийско море, са били считани за траки и мизи, а не за елини. Днешния Босфор се е намирал на мизийска или тракийска, а не гръцка земя. Страбон казва, че още Омир е знаел, че мизите или траките са населявали земята между Дунав и р. Пенеос. Траките и Мизите са били главните противници на гърците в Троянската война. Йордан пише, че Телеф, сестриния син на троянския цар Приам, който бил мизийски княз и чиято държава се простирала от Дунав
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
България ще бъде претопена или на европейска или на турска нация. Европейската също може да стане турска или ислянска накрая защото те ги пускат.
60
2
 
3
 
! Отговори
време е преди 4 дни
Хайде всички БГ политици да им стъпят твърдо на макетата
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен Румънския е точно латински мешан с месни диалекти вкл. и бг.
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
БЪЛГАРИТЕ СА ЕДНИ МРЪСНИ ЧОВЕЧЕТА КОИТО ОСВЕН ДА КЕНДЗАТ НА МЕТЕНО ДРУГО ПОЧТИ НЕ МОГАТ.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ребългаризацията на Македония е възможна само по 2 начина насила с война и огън и меч се избият македонистите или икономикчески ако мк задлъжнее към бг. Но и двата са невъзможни защото бг и мк ще бъдат погълнати от ЕС и ще станат евро нация. Просто по-големите и силните унищожават малките и слабите както с индянците в САШ.
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 52 Не познаваш произхода на румънския език и как е наложен. Тук не става въпрос за "големите и малките" а за това, че в определени случаи има реално условия за възникване на нова нация и таква възниква, а в други това е само повод да бъдат предизвиквани конфликти. Например, ДНР и ЛНР са очевидни смехотворни опити на руснаците да облекат в "правни основания" териториалните си грабежи в Украйна. От друга страна, РСМ Е самостоятелна нация, макар и създадена буквално изкуствено.
55
2
 
2
 
! Отговори
Инж+ преди 4 дни
Това си го знаем отдавна. Коминтерновската хибридка "Македонска нация". Дай да видим какво става с 8-те джуджета, Пепи Еврото, Нотариуса, Брендо....
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Страбон, като описва Пиерия, която е лежала южно от Македония и юго - источно от долното течение на р. Бистрица, пише: "Пиерия, Олинт, Пимпла и Либерта са стари тракийски местности и планини, които принадлежат сега на македонците." Страбон пише, че селищата на тези тракийски пиерци се простират чак до р. Пенеос. Тъй че и според Страбон тракийците са се простирали до р. Пенеос, но и на север от р. Бистрица, те са ападали към тракийската раса.
53
2
 
2
 
! Отговори
Фют преди 4 дни
До Псевдоисторик 45. В коя Македония живеят българи и албанци - Вардарска, Егейска или Пиринска? Къде е погребан Филип Македонски - Вергина/Гърция. Тессалоники - Солун носи името на дъщерята на Филип Македонски, защо? ....Да продължавам ли историко НЕ умен?
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен Англия и Франция са викинзи но сега са с различни езици на база на латинския. Румъния също е колонизирана от Австроунгария и Гърция през турско и приема латинския. Така ще стане и с бг и мк ако останат в ЕС. Просто малките ги топат големите.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 49 Първо, това не е вярно. Белгия ОТДАВНА де факто е федеративна държава. ЕЙРЕ и Северна Ирландия се разделиха дори при излизането от ЕС, а Шотландия и сега имат независими парламент и правителство, въпреки че са формално във Великобритания. Второ, явно не знаеш, че по-скоро "разни руски републики" (и това важи и за СФРЮ) бяха изкуствено НАБУТАНИ в СССР, защото те СЪС СИГУРНОСТ нямат НИЩО общо в културно отношение с руснаците, ако не броим руския колониализъм на тяхна територия.