Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"

Балканите ще изправят Европа пред балканизация, предупреди той
26 юни 2024 11:30, Нели Христова
97
Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"
Снимка: БГНЕС

"Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия, за нейните отбранителни способности, ако се наложи. Трябва да поддържаме солиден капацитет. Моята позиция е пределно ясна - въпросът вече не е да за даването на оръжия, защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта.

Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора. Липсата на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация". Това каза президентът Румен Радев във връзка с евентуалната нова помощ за Украйна.

Още по темата
Държавният глава ще обяви кога ще връчи първия мандат след края на консултациите, което е днес. В 11,00 часа Радев ще се срещне с "Има такъв народ", а в 13,00 часа - с "Величие".

Президентът коментира и поредицата от провокативни изказвания от новата власт в Република Северна Македония, насочени срещу България.

"Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите българин и българско в Република Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, поетите от РСМ международни ангажименти и най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната.

Затова очаквам незабавни и конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции, за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно, Балканите ще изправят Европа пред балканизация", каза още президентът.                                                                                                                                                    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от ЕС
Politico: България няма да е готова за членство в еврозоната през 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Българин Историята и езика са важни. Не е възможно да се съгласим, при условие, че Македония е само на име друга а ползват бг история и език. Излиза че бг е маке.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До БългаринА задаваш ли си въпроса, защо само в източна Европа са създавани нови "нации" и то не от местното население, а налагани отвън и с тояга, такива изкуствено създадени нации като македонци, румънци, украинци, разни руски републики с новоизмислени нации и други?
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Като пелазки народ - Белазки народ - Бял народ - Български народ (Гърците не произнасят Б и я сменят на П), македонците са говорели същия език, както пелазгиските етолци и акарнанци. Ето защо гърците не са разбирали македонския език. Не са го разбирали, защото той не е бил нито гръцки, нито гръцки диалект. Името Белазки - Пелазки е употребявано в старо време, а в историческо време това име се замества от имената траки и мизи. Измислени Прабългари няма, както и Вулгари - Данайски Звукове!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Рундю"Тюрки"-те са монголи, те са от монголоидната раса, тюрките нямат нищо общо с турците, не използвайте приликата между думите "тюрки" и "турци" за политически цели, тези думи означават съвсем различни неща, думата турци, турчин, потурчвам, произлиза от английското "torture" . Турската нация е създадена през 19 век, а Османска империята е включвала различни народи от заграбените държави, населението там не е било еднородно.
46
6
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
До Псевдоисторик Елементарни интерпретации. Националности са възниквали в историята НЕПРЕКЪСНАТО. Да направим някаква произволна дата от която след нея нататък не могат да възникват нови не само, че не отговаря на реалността и ФАКТИТЕ от историята, ами и представлява ОЧЕВИДЕН инструмент за поддържане на ФАШИЗЪМ - отричането на правото на нации да се самоопределят като такива стига да са изпълнени характеристиките на такива, е явне инструмент за репресии на базата на етнос.
45
8
 
8
 
! Отговори
Псевдоисторик преди 4 дни
В Македония живеят българи и албанци. Останалите са се гърчеели, турчеели или сърбеели преди години. Македония е една географска местност и като такава, Гърция няма право да си присвоява името, още повече, че днешните гърци са египетски евреи в едната си част, омесена с така наречените траки, славяни, прабългари и куп други, вършели из Източната Римска империя. Хората в Македония, ако държавата им се казва Македония, как да се наричат, освен македонци? Но да отричаш истинската история е грях.
44
0
 
7
 
! Отговори
Тия от ДАНС преди 4 дни
Слугите на мафията имат ли някакво становище по въпроса с източения фонд сигурност на енергийната система?!
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
НАБИЙ СИ В ЧУТУРАТА ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е НЕЗАВИСИМА
42
3
 
3
 
! Отговори
В Кения преди 4 дни
Са по цивилизовани отколкото в България!
41
0
 
3
 
! Отговори
Фонд сигурност преди 4 дни
На енергийната система е из то ченнн!!!!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА ЛЪЖАТ
39
4
 
6
 
! Отговори
ГОЛЕМИЯ СТРАХ преди 4 дни
НА ОНЕЗИ В СКОПИЕ Е, ЧЕ АКО ПРИЗНАЯТ БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО ОТ 3 500 ДУШИ ( както е в момента ) ТО РЯЗКО МОЖЕ ДА СЕ УВЕЛИЧИ
38
1
 
2
 
! Отговори
Може и банкянска преди 4 дни
Република с същия резултат
37
5
 
5
 
! Отговори
Рундю преди 4 дни
Ами няма да пишем турците малцинство, защото не са малцинство. Турчин като националност, няма. Това е съвкупност от хора, живеещи в държавата Турция-кюрди, българи, гърци и каквито се сетите други тюркски племена. В България живеят българи.
36
0
 
4
 
! Отговори
Решението е преди 4 дни
Президентска република и Рундьо да закрива ко ч ината.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тошко е прав за президена република ,така Един че команд ,
34
2
 
1
 
! Отговори
Социопат преди 4 дни
Браво на Радев, щом се разпищяха НПО чедата в хор. Разпищят ли се, значи някой е свършил нещо умно и добро.
33
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
Рундев да гледа сега как ще пратим нова помощ да трепят руски пpaceтa в Украйна.
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Другарю Радев защо не пишите Турците в България като малцинтцво в конституцията
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Зозо "Рундев на какъв се прави? Да не управлява той?" Е, как, от последните 3 години над 50% от времето точно той управлява чрез служебните кабинети, като няколко пъти нарушиха и решенията на Народното събрание за помощта към Украйна. Сега вече и ОТКРИТО проруските партии искат да ставаме "президентска република". Да не мислиш, че е случайно?