Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с първия или с втория мандат
30 юни 2024 13:46, Елка Василева
205
Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат. Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Още по темата
"Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", уточни тя.

По думите ѝ ГЕРБ нямат формула за управление. "Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента".

Според Йорданова в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият. “Живеем в изключително рискови и тревожни времена. Знаем за случаите, когато Делян Пеевски с такъв устрем е тръгнал за завладява една или друга фирма или институция, всичко е катастрофирало.    Представете си, ако този модел се приложи върху държавата", коментира тя.

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия  (КПК).

"Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. ... Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи", каза Йорданова.

Тя подчерта, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). "Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие".

Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, "чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от Политика
Дянков прогнозира: Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ГЕРБ се провалиха на последния възможен изпит, разбивайки сглобката и предпочитайки ДП. Остават си завинаги в лагера на злите. Не ППДБ загубиха изборите, а хората, но още не го проумяват. Лошото тепърва започва.
139
7
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 дни
Борисов иска коалиция с ПП-ДБ, защото само с ПП-ДБ в коалиция ще се легитимира и ще стои добре в очите на Западните партньори! Защото ПП-ДБ са единствената адекватна политически партия! ПП-ДБ са добре образовани, политически културни, ингелигентни и млади като партия, с евроатлантическа насоченост и компетентни експерти.
138
4
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 3 дни
Българите сами се прецакаха, като не отидоха да гласуват, ето им сега пак Мутрата Боко и мафиота Шиши, срещу които просестираха през 2020 г. месеци наред. Тогава почти половин милион българи се противопоставиха на разрастващата се мафиотизация, корупция, беззаконие в управлението на страната от Борисов и ГЕРБ, ограниченията на свободата на словото!Една от целите на протестиращите беше едно бъдещо управление и съдебна система, в които олигархът Делян Пеевски и Доган да не управляват задкулисно!
137
2
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 дни
До мнение. Стига с тия реформи бе, променлив глу.пак! Ако ще са като промените в конституцията - мерси. Те затова другите не подкрепиха "реформите" на променкаджиите, защото или са некадърни, или в стил "стани ти да седна аз".
136
3
 
10
 
! Отговори
Гербер преди 3 дни
Тези наистина са някаква умопобъркана самовлюбена секта. Какъв работещ кабинет са счупили ве, п.тко? Вие счупихте всичко в държавата с тоталната си некадърност. А ГЕРБ нямат формула, защото не искат като вас да правят КАКЪВТО и да е кабинет, само за да го има. Вашите два фалшиви кабинета колко изкараха?
135
1
 
10
 
! Отговори
Руси преди 3 дни
Тази пък каква е ? До ония ден се червеше на въпроси сега пак е много отворена. Лаладжии ! Да едни думи и нищо насреща това са т.нар новите !
134
7
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 3 дни
Бойко Борисов е готов на всичко само и само да няма институционална РЕФОРМА!!! За него нямат значение загубеното национално време, европейското развитие, отговорността и върховенството на закона. Никакво значение!
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
в този "работещ" парламент бяха и ГЕРБ, а борисов и пеевски се бяха променили и бяха станали много добри, радвайте им се
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няма страшно! Ще залепим счупеното с универсално лепило Христо на Росенец
131
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
По ПП/ДБейски някой друг им е виновен.Те сами провалиха обещаната ротация после герб им е виновен.
130
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 дни
Що не ги оставите да си чупят главите. Теглете им една стара майна. Все искат да са първи и да управляват. На им първото място, да се изядат.
129
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
БезНадеждна Йорданова
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Я се скрийте с вашия "работещ" кабинет! Издънки навсякъде,кмет-фантом и онзи Гюров (банкера) със сблъсък на интереси! Работач до работача...
127
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тази смешната, още ли се изказва?
126
4
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 3 дни
Тази е по-куха и от Мравояда.
125
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не ППДБ загубиха изборите, а хората.
124
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Колко стаж има в съдебната система Надежда Йорданова? Надуе, тази работа не е като онази работа. Иска се акъл.
123
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И колко време сега ще го повтаряте това?! 5г или 10г. или докато сте живи! Или докато кикитата не поумнеят и се ограмотят, а Христо се яви на дело в съд и вече не е провален адвокат
122
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много утопично виждане. Толкова си може жената. Няма нито страх, нито едно спечелено дело. Спечелила е само някакъв конкурс за разтягане на локуми и един за вдигане на крака. Сега се пробва в област, където нищо не вдява. Единствено повтаря като папагал едно и също.
121
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Парапетите ви се чупят и ще падате от двете странио на стълбицата