Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с първия или с втория мандат
30 юни 2024 13:46, Елка Василева
205
Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат. Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Още по темата
"Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", уточни тя.

По думите ѝ ГЕРБ нямат формула за управление. "Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента".

Според Йорданова в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият. “Живеем в изключително рискови и тревожни времена. Знаем за случаите, когато Делян Пеевски с такъв устрем е тръгнал за завладява една или друга фирма или институция, всичко е катастрофирало.    Представете си, ако този модел се приложи върху държавата", коментира тя.

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия  (КПК).

"Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. ... Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи", каза Йорданова.

Тя подчерта, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). "Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие".

Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, "чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от Политика
Дянков прогнозира: Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
7
 
! Отговори
Позор! преди 3 дни
Никога не съм виждал гражданско общество, което е толкова сляпо и глухо! 70% негласували, това е позор!
159
7
 
2
 
! Отговори
Времето е наше! преди 3 дни
Младите избиратели са склонни да подкрепят по-прогресивни и реформистки партии като ПП-ДБ. Тези партии обещават борба с корупцията, реформи в съдебната система и прозрачно управление. ПП-ДБ привлича младежите с акцент върху иновациите и интеграцията на България в Европейския съюз, което отразява по-либералните и проевропейски настроения на младото поколение​​.
158
9
 
3
 
! Отговори
Две тапи преди 3 дни
Двама човека спират прогреса на целия български народ - Бойко Борисов и Делян Пеевски! Това е ужасно скъпо за българските данъкоплатци! Време е двамата мутро-мафиота да се оттеглят от политическата сцена!
157
5
 
2
 
! Отговори
Странно преди 3 дни
ГЕРБ саопасни луди! Защото изцяло тяхна е вината за поне две съзнателно саботирани и провалени правителства, само и само ПП да не са на власт и да не назначат свои хора на мястото на корумпираните кадри на Бойко. Сега не крият, че искат изцяло те да командват парада, но пак търсят ППДБ за подкрепа. Това е безумно и ненормално поведение!
156
7
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ да се махат! преди 3 дни
Боко или е ***, или страда от шизофрения! След като цялата пропагандна машина на ГЕРБ и ДПС се уби да залива с помия ПП-ДБ, сега Бойко Борисов плаче за подкрепа от ПП-ДБ! Бойко Борисов сам се прецака в желанието си да унищожи ПП-ДБ, защото го арестуваха, сега Борисов се надявал на подкрепа именно от ПП-ДБ, за да го легитимират пак пред Западните партньори, защото ще изглежда омърсен да стои сам до един олигарх-корупционер сонкциониран по Магнитски за пране на пари и злоупотреба с власт!!!
155
9
 
2
 
! Отговори
Леманс преди 3 дни
След като цялата пропагандна машина на ГЕРБ и ДПС се уби да залива с помия ПП-ДБ, сега изведнъж всички искали подкрепа и да управляват с ПП-ДБ!!! Защо ли? Защото са най-образованите и компетентни, културни и политически адекватни!
154
7
 
2
 
! Отговори
Урок по политика преди 3 дни
Един от най-важните закони, за да си вземем парите от Европа по ПВУ, е този за подаването на сигнали за корупция и злоупотреби. ГЕРБ са искали да бъде написан така, че да не засяга управлението на Борисов преди 2021 г., но така не само не минава пред Европейската комисия, а най-важното - не работи за българските граждани.ПП/ДБ са внесли работещ законопроект, който да е справедлив и да няма изключения за такива като Борисов. Борисов не е искал този закон да покрива сигналите за корупция по време на неговото управление! Защо ли??? Никой не е над закона, но Борисов мечтае да Е!!!
153
7
 
1
 
! Отговори
Миш-маш преди 3 дни
Мутрата Борисов продължава да саботира всичко, което може и да изнудва абсолютно всички! Или ще ни управлява той, или никой друг! Докога, Бойко? Докога ще държиш цяла България като заложник на собственото си оцеляване и корупционни интереси?
152
10
 
2
 
! Отговори
Разумен преди 3 дни
На България й е нужно Реформаторско проевропейско некорупционно правителство, което бързо да приеме нужните за страната ни закони, за да вземе България 4 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС и за да се присъедини България към Еврозоната и Шенген!!!! На тези критерии отговаря единствено Коалицията ПП-ДБ!!!
151
5
 
3
 
! Отговори
Г557дт преди 3 дни
За съжаление Мафията зад ГЕРБ и ДПС отново е завладяла държавата ни. Картинката стана пълна! Върнахме се 30 години назад в Мафиотските времена на 90-те!
150
6
 
3
 
! Отговори
Фактите не лъжат! преди 3 дни
В България само ПП-ДБ работят за разграждане българската мафия, която е завладяла държавата ни. Неслучайно всички тошковци, копейки, тикви и прасета неуморно опитват да ги дискредитират в очите на чалгализираната популация.
149
8
 
3
 
! Отговори
Право на мнение! преди 3 дни
ПП-ДБ бяха единствените, които работеха здраво и съвестно за благото на България, въпреки помията и компроматите, с която ги заливаха всички други партии! Чест и почитания за смелостта, всеотдайността, за това че вдигнаха доходите, пенсиите и детските надбавки на българите в една изключителна Световна криза, породена от ковид-пандемията, войната в Украйна и повишаване цените на горивата на Световната борса! Чест и почитатия на ингелигентния, емоционално уравновесен и морален Николай Денков - типичен европейски премиер! Чест и почитания на брилянтния финансист Асен Василев за перфектните държав
148
6
 
1
 
! Отговори
Истината!!! преди 3 дни
Борисов събори последното Редовно Правителство, защото Проблемът за него беше в механизмът за избор и проверки на кандидатите за регулаторите и контролните органи (и мястото на ДПС). Това са тези над 100 човека, чиято смяна с нови лица може да рестартира държавността - или да продължи да я държи в плен. Процесът беше болезнен за ГЕРБ и ДПС, владеещи досега тези органи, тъй като не просто трябва да отстъпят територия, а и да отслабят контрола върху тях!!!!!
147
8
 
2
 
! Отговори
Оставка, Борисов! преди 3 дни
След като тъпоглавата мутра Боко, за пореден път ни вкарва в избори, за които бяха похарчени общо 1 000 000 000 лв., а не може да състави правителство, да си подава ОСТАВКАТА и да напуска политиката! Некадърен, просст, нагъл, некултурен, необразован селски тарикат!
146
7
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 3 дни
До 143 Гледна точка. Заради ината на Бойко Борисов и манията му за власх, няма да получим 653 милиона евро (!) по второто плащане по ПВУ, без да провим РЕФОРМИ и приемем няколко закона! България губи европари по ПВУ, ако до 6 месеца не приеме пжне 4 закона! Но Борисов не исща да гласува за тях!
145
6
 
3
 
! Отговори
Борисов е виновен!!! преди 3 дни
Бойко Борисов е като туморно образование за България!
144
7
 
3
 
! Отговори
Борисов е вреден! преди 3 дни
Бойко Борисов е виновен, защото бутна редовното правителство и вкара България в поредната спирала на нестабилност!
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До РеалистНе само това. В море на корумпирани и измамници, са си направо светци.
142
6
 
2
 
! Отговори
Агънце се търси преди 3 дни
Покана от Борисов и Пеевски за правителство към трети (който и да е) е като покана от два тлъсти вълка към агне да пишат заедно обедното меню. На следващите избори със сигурност ГЕРБ няма да има 80 депутата, най-много 60 да имат, защото за 6-и път се провалят в съставянето на правителство поради наглостта, простотията и селския тарикатлък на мутрата!
141
9
 
2
 
! Отговори
Г557дт преди 3 дни
Защо българските журналисти не попитат Бойко Борисов, след като имаше пълно мнозинство с ПП-ДБ в предния парламент, та трябваше да събори правителството и предизвика хаоса сега....защо сега говори за стабилност, преди не беше ли нужна, защо свали редовно правителство, което щеше да вкара страната в Еврозоната и Шенген.