Липса на избор, недоверие към политици... Защо не гласувахме на 9 юни?

"Галъп" с изследване на основните прични
17 юли 2024 06:30, Александър Попов
75
Липса на избор, недоверие към политици... Защо не гласувахме на 9 юни?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изборите за Народно събрание, проведени на 9 юни, ще бъдат запомнени с няколко „нови“ обстоятелства в българската политика – влизане на нов партиен субект, ДПС като втора политическа сила за пръв път, допълнително фрагментиране на партийната система и др.

Сред най-значимите, но не и неочаквани, особености на отминалите парламентарни избори е рекордно ниската за такъв тип вот избирателна активност в страната – 34,41% според официалните списъци.

Кои са основните причини за ниската избирателна активност на 9 юни?

  • Изявено недоверие към политиците, институциите и партиите;
  • Цялостно отчуждение от политиката;
  • Липса на избор


Това са най-често споменаваните причини за рекордно ниската избирателна активност в проведените в началото на юни шести поред предсрочни парламентарни избори. Темата е сред основните в политическия дебат у нас.

В търсене на повече яснота „Галъп интернешънъл болкан“ зададе на българите, които декларират, че не са гласували, отворения въпрос „защо“ по поръчка на БНТ.

Отговорите

Отговорите не са изненадващи, но е важно да се установи тяхната подредба. Процентите са малко повече от сто, защото някои респонденти са настоявали да назоват повече от един отговор.
 
Анализите в публичното пространство дават различни обяснения – политическа умора в обществото, липса на алтернатива, грешки в поведението на партиите или в провеждането на кампанията, недоверие към политиците, интерпретации за спада на избирателната активност като причина или като симптом на кризата на представителната демокрация и др.

Данните от проведеното проучване сочат, че цялостното недоверие към политиците и партиите се заявява като основната причина за отказ от правото на глас – малко над една четвърт от всички отговори са изрично такива.

За разрушено доверие и връзка между представляващи и представлявани говорят и отговори като „Политиците мислят само за себе си; работят за собствените си интереси“ (около една десета), „Разочарован съм от тях“, „Всички лъжат“  и т.н.

Втората основна категория отговори по-скоро говори за цялостна апатия към политиката и политическото, което е видяно като странично, далечно, чуждо на живота. Политиката, политическото, политическият процес и факторите в него не се познават от част от обществото у нас и не се регистрира желание те да бъдат опознати. Причините за това биха могли да бъдат обект на отделно изследване, но показателно е, че 17,6 на сто въобще не съумяват да дадат отговор защо не са гласували и това е втората по натрупване опция. За апатия говорят и натрупвания в отговори като „Не се интересувам от политиката“, „Защото по принцип не гласувам“ и „Няма смисъл“.

Друга главна категория отговори говори за липса на припозната политическа алтернатива за част от обществото – която не открива свое представителство. „Няма за кого да гласувам“ са 11,7% от отговорите. „Не харесвам никого“, „Едни и същи хора са на власт“, „Нищо не се променя“ събират допълнителен дял от всички спонтанни отговори.

Интересен е демографският прочит на отговорите, който показва сериозно разочарование и умора в нагласата на по-възрастните поколения и изначална апатия и непознаване на политическото при по-младите. Казано кратко: в активните възрасти като че ли липсва доверието, а в младите възрасти липсва интересът. При хората с високи доходи личи най-вече липса на избор, а при хората с ниски – липса на доверие.
 
Изследването е проведено за БНТ между 27 юни и 5 юли 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът е че прекалено малко хора ходят да гласуват. Ако масово се гласува би могло да започне промяна. Докато не гласувате нищо няма да се промени, както и става в последните 27 години. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-зле става. Факт!
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът е че прекалено много хора ходят да гласуват. Ако никой не отиде тогава вече наистина ще започне промяна. Докато гласувате нищо няма да се промени.
51
2
 
1
 
! Отговори
тих протест преди 1 месец
И като протестирате какво се променя? Хората не вярват, и че могат да спечелят от тотото пък всяка седмица си пускат фишовете. Просто вероятността да спечелят е по-голяма ако играят. И с изборите така :D
50
6
 
6
 
! Отговори
яяяя преди 1 месец
не гласувахте, защого сте изключително жалък народец... който реве срещу ГЕРБ, защото така му казват кремълските му господари, а същевременно е твърде зает да гласува,защото е на почивка в Гърция... вие сте незаслужено богати, само защото имахте късмета да ни управлява СДС един мандат преди 25 години и ни присъедини към ЕС... но практиката показва, че робът рано или късно се връща към робството, защото той друго не познава...
49
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Единственото средство за натиск над политиците са изборите!Негласуването води до укрепването на позициите на партии с твърд електорат.Колкото е по-ниска активността,толкова по-добре за тях.Дето се вика-накрая ще гласуват само техните електорати и ще ги бетонират във властта.Затова трябва да се гласува масово и то за различни от основните партии!
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да си много наивен за да вярваш в демокрацията. Дори и изборите да бяха честни и кандидатите некорумпирани, пак е въпрос на ПиАр и пари. Кое бизнес лоби ще се застъпи за кой кандидат. Това е по простата причнина че масата от хората се манипулира лесно и за това си имаме развити индустрии като маркетинг и реклама. Не случайно статистиците се интересуват от това кой кандидат е по-популрен, а не от това кой кандидат е смятан за най-компетентен от хората.
47
0
 
2
 
! Отговори
До глас преди 1 месец
Като не оправдаваш нищо, тогава вземи един речник и научи поне какво означава думата "протест" и начините как може да бъде проведен ! С мишкуване и философии, че знаем много виждаме до къде се докарахме - ТОТАЛНА БЕДНОСТ, НАЙ-БЕДНИ В ЕС !
46
4
 
1
 
! Отговори
глас преди 1 месец
Не оправдам никакви доводи, защо не се гласува. Според мен това е незаинтересованост и нежелание да мислиш сам. По логиката на отговорите, понеже нищо не се променя, ние дори няма и да се опитаме да подобрим нещо сами.
45
1
 
6
 
! Отговори
Емигрант до 61 преди 1 месец
Като не е решение отказът от гласуване, защо 35 г.не намерихте решение да ликвидирате тази ламя ДС/БКП която ви е задушила, а само констатирате кое не е решение, дори и за кмет на София избрахте "РЕШЕНИЕ" наследник на ДС фамилия ? Както е казал покойният Д.Талев "последния комунист на света ще умре в България, много след като последния руски е умрял" ! Не било решение отказ от гласуване, а е решение да отидеш и да гласуваш пак за същите или новите предложени от старите ДС корумпета ?
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото хората ходят за риба и в мола и не отделят 30 минути да гласуват.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма част от въпросите от това проучване са еднакви. Това е с цел да не излезе единодушно мнение : "Гласуването не променя нищо, а само легитимира властта на мафията". Демокрацията е същият фарс като изборите през комунизмът самоче с добавен Биг Брадър елемент за драма.
42
1
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 1 месец
Ти знаеш ли какво означава "ПРОТЕСТ" ! Знаеш ли какво ще е отражението в демократичните европейски общества от един такъв общонароден протест Сещаш ли се защо корупцията зове "гласувайте масово" ? Знаеш ли каква беше реакцията в Брюксел когато белгийците не излязоха да гласуват ? Отивайте и гласувайте, но след това не "ревете" срещу изборът си, той е ВАШ, свободен и демократичен ! Дори не сте научили ползите от протест, само повтаряте изреченията на тарикат-политиците ?
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Емигрант Уви! Въобще не е решение, защото ще гласуват само те и роднините им и при обща избирателна активност 1,5% пак ще се самоизберат. С пари от бюджета за машинно гласуване, всичко да им е точно и подредено, открито и прозрачно.
40
1
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
До "Ами" - То и папагали като теб си има Копейкин, ама как да разбереш като няма никой в "шамандутата" ти ? А корупцията най-много се нуждае от такива като теб съществуващи същества в България затова и продължава да съществува в размер = на размерът на опростачените !
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера по това време написах коментар по повод публикувана статия за партия Промяна и снимка на Надежда Йорданова. Коментарът ми не беше публикуван. Смисълът му беше точно това, за което става дума днес: защо не гласуваме, защо нямаме доверие, защо ни дойде до гуша и т.н.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България на 10.11.89 година стана вътрешно партиен преврат и държавна сигурност + висшите партийци узакониха властта си, като от първи комунисти станаха първи капиталисти. Вкараха вътре и различни "спортисти", като по този начин образуваха над държавна престъпна група (вид мафия). От тогава до ден днешен тези хора контролират държавата и няма да допуснат до властта човек, за когото няма достатъчно компромати, за да го свалят когато не им е удобен. Иначе казано в България мафията има си държава
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагли наядени бокл.само чакат да ни изядат данаците и да ги гледаме по студията надути като пуяци.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ
35
2
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Ще се сетите, че отказът от гласуване е най-ефективният начин да се "измете" корупцията от властта, но на вас ви трябва много време за да разберете тази проста истина !
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не ви ли прави впечатление как от всички партии, каквото и да ги попитат, за програма, за мнение, започват да плюят по ПП, мен това ми показва само едно, не са удобни за статуквото, заплаха са за мафията!